Close

Strona 9 z 18 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 180

Domyślnie

teoretycznie możesz użyć ten system tylko z komputerem z którym był zakupiony. Swojego czasu dostałem płytę do Acera z XP, a że mam takiego lapka to sobie myślę - skorzystam. Zadzwoniłem do MS z bajeczką, że miałem laptopa Acer z systemem OEM i padł mi komputer i mam w tej chwili już innego Acera i czy mogę zainstalować ten system. Dostałem odpowiedź, że według licencji system OEM dedykowany i sprzedawany z komputerem może być instalowany tylko na komputerze z którym był kupiony i to, że jest dedykowany dla Acera niczego nie zmienia, system jest nielegalny.

Domyślnie

Buehehee... Koleś ratuje doopę. Też jestem ciekawy, co przyśle. Pewnie do tej pory nie trafił mu się taki klient i gość uprawiał proceder w najlepsze. Jak przyśle coś nowszego, niż W7, to jesteś wygrany. Będziesz mógł to pchnąć dalej na Allegro i odzyskasz kasę, a może nawet coś zarobisz.
    A tak swoją drogą, to mnie jeszcze jedna rzecz zastanawia. Mogę się mylić, ale wydaje mi się, że licencja OEM jest nieodstępna. Tzn. możne ją sprzedać producent komputera razem z komputerem, ale z tego co wiem, to klient końcowy nie może już jej dalej odsprzedawać, nawet z komputerem. Czyli nawet jeśli on kupił tego Della razem z licencją, to już stał się końcowym klientem (bo producentem jest Dell), więc raczej nie może tej licencji puścić dalej. Tak przynajmniej było kiedyś. Nawet banki nie chciały za bardzo leasingować takich rzeczy, bo był później problem z licencjami przy wykupie. Chyba, że coś się zmieniło.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Majek Zobacz posta
    A tak swoją drogą, to mnie jeszcze jedna rzecz zastanawia. Mogę się mylić, ale wydaje mi się, że licencja OEM jest nieodstępna. Tzn. możne ją sprzedać producent komputera razem z komputerem, ale z tego co wiem, to klient końcowy nie może już jej dalej odsprzedawać, nawet z komputerem. Czyli nawet jeśli on kupił tego Della razem z licencją, to już stał się końcowym klientem (bo producentem jest Dell), więc raczej nie może tej licencji puścić dalej. Tak przynajmniej było kiedyś. Nawet banki nie chciały za bardzo leasingować takich rzeczy, bo był później problem z licencjami przy wykupie. Chyba, że coś się zmieniło.
    Licencję OEM możesz dołożyć do sprzętu, który sprzedajesz (jeżeli była z takowym zakupiona). Według licencji OEM mogą ją instalować "tylko" producenci sprzętu . Ale jak to specjalista MS wyjaśniał (kiedyś na dobrychprogramach był wywiad z człowiek z MS i wyjaśniał licencję OEM), kupując np. licencję OEM sprzedawaną bez sprzętu czyli normalnie w sklepie, instalując na komputerze stajesz się "producentem" i możesz jej używać ale tylko na komputerze na którym zostanie zainstalowana i zarejestrowana. Nie możesz jej już sprzedać ale możesz sprzedać komputer na którym jest zainstalowany system. Nawet przeinstalowując system po wymianie jakiegoś istotnego elementu np. płyty głównej czy dysku musisz zadzwonić do MS i podać im nr i podadzą Ci nowy nr weryfikacyjny do zainstalowania systemu. Przerabiałem kilka razy po dokupieniu podzespołów do komputera (dysk, karta graficzna)

Domyślnie

Tak czy siak robi się ciekawie
    Na zdrowie!!! Dawaj mi tu na FEJS
    Gram w Totolotka i nie zawaham się wygrać!!!

Domyślnie

Kundzior, sprawa jest prosta. Nie spelniasz warunkow licencji, a juz jesli chodzi o uzytek firmowy to juz wogole nie ma o czym mowic.

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kundzior Zobacz posta
    Tak czy siak robi się ciekawie
    A wraz w wejściem w8 ma być jeszcze ciekawiej, jako że MS zmusza producentów do montowania w UEFI płyt głównych oprogramowania do weryfikacji w8, czy może i nawet starszych wersji systemu.

Jeśliby tak się stało, to niezweryfikowanego przez sieć systemu w ogóle nie uda się uruchomić.

Takie czasy, że nawet będąc super legalnym, będziesz się czuł odrobinę nieswojo.
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Ciekawe. Pytanie na ile to się producentom płyt głównych będzie kalkulowało i jaki będą mieli w tym interes. Jak na mój gust, to żaden, a wręcz przeciwnie... Chyba że jakieś profity od samego Microsoftu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Rascal Zobacz posta
    Kundzior, sprawa jest prosta. Nie spelniasz warunkow licencji, a juz jesli chodzi o uzytek firmowy to juz wogole nie ma o czym mowic.
    Rascal, wiem, czekam na działający komputer (marki Dell), wyprodukowany po 22 października 2009 roku, na którym jest/da się zainstalować sprzedany mi system

Sprzedawca sprytnie napisał maila, jak się upomniałem, że przeprasza za przeoczenie i niespakowanie sprzętu Chytry lisek, tak czy siak nie wróżę mu wielkiej kariery jako sprzedawca z takimi praktykami. jeśli przyjdzie komputer nie działający wrak, nie będzie to Dell, data produkcji sprzętu będzie znacząco starsza od daty premiery sprzętu, lub specyfikacja tego komputera nie będzie przynajmniej równa minimalnym wymaganiom dla W7, zgłoszę sprawę na Policję i do MS.
    Na zdrowie!!! Dawaj mi tu na FEJS
    Gram w Totolotka i nie zawaham się wygrać!!!

Rozmowny Awatar McSimus
    Miasto
    Międzyrzec Podlaski / Wejherowo

Domyślnie

To jest po prostu kawał cwaniaka, którym powinna już dawno zająć się policja. I zastanawiam się dlaczego jeszcze tego nie robią.
    Kliknij, nic nie stracisz www.pajacyk.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kundzior Zobacz posta
    jeśli przyjdzie komputer nie działający wrak, nie będzie to Dell, data produkcji sprzętu będzie znacząco starsza od daty premiery sprzętu, lub specyfikacja tego komputera nie będzie przynajmniej równa minimalnym wymaganiom dla W7, zgłoszę sprawę na Policję i do MS.
    A napisałeś mu o tym? Ja bym mu napisał, żeby go wystraszyć. Wtedy byłoby większe prawdopodobieństwo, że faktycznie dostaniesz całkiem przyzwoity jeszcze komputer Della, który możesz puścić w dalszy obieg i sobie zrekompensować nieudany, bądź co bądź, zakup.

Strona 9 z 18 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów