Close

Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: Pomocy

Domyślnie Pomocy

Witam wszystkich od pewnego czasu rozgladam sie za analogowym f80 lub f100 z przewaga dla f100. Co sadzicie o kupowaniu np. na allegro. Na co zwracac uwage podczas kupowania sprzetu od kogos kogo sie nie zna jakies newralgiczne lub slabe punkty owego body? Czy oddanie aparatu do serwisu w celu jego sprawdzenia wykaze ile zdjec wykonano aparatem (mam dosc czytania w mailach zapewnien ze aparat byl kupiony 3 lata temu i zrobiona nim ok 10 filmow a w ofercie jestem zawodowcem wiec dbam o sprzet troszke dziwne

Czy moze ktos kupowal cos w komisie e-oko i moze sie podzielic opinia?

W razie jak cos jeszcze by mi sie przypomnialo bede pisal. Z gory dzieki za odpowiedzi. Pozdrawiam

Zbanowany
    Miasto
    Pogranicze

Domyślnie

Konat, zawodowcy nie mają tylko jednej puszki, i zasadniczo nie pracują czymś takim jak F80, a F100 to bardziej drugie body. Więc może tak być, że sprzęt nie przeszedł szlaku bojowego od Uralu po Pireneje.
    Co wcale nie oznacza, że spora część tych tekstów, to po prostu lipa. Jak się długo przymierzasz, to znaczy masz czas. Poświęć go jeszcze trochę na organoleptyczne sprawdzenie sprzętu. Jeśli sam tego nie zrobisz, to nigdy nie będziesz miał pewności co kupujesz.
    Z tych dwóch zdecydowanie leszpy jest F100, ale... No właśnie. Znacznie częściej trafiają się niemal idealne sztuki F80. Na takie F100 trudno liczyć, a jak już gdzieś się pojawi, to kosztuje trzy razy tyle co F80.
    A tak w ogóle, to wiesz Ty, jaki chcesz ten aparat? Bo może F80 za znacznie mniejszą kasę w zupełności Ci wystarczy? I Różnicę bedziesz mógł wydać na lepsze szkła.

Pozdrawiam

Domyślnie

Witam. Ja kupuję bardzo dużo na allegro. Przed zakupem jednak przyglądam się dokładnie komentarzom sprzedającego, zwłaszcza negatywnym i neutralnym. Czytam dokładnie te komentarze jak i również odpowiedzi na wystawione komentarze.Jeżeli jest ich zbyt dużo to oczywiście rezygnuje z zakupu nawet jeżeli cena jest atrakcyjna.Swojego f70 i kilka obiektywów również kupiłem na allegro i jestem bardzo zadowolony czego i Tobie Życzę.
    Pozdrawiam.

Domyślnie

Kupowłem kiedyś na firmę sprzęt w e-oko. Troszke dziwny facet, miałem wrażenie że zna wszytskie aparaty, obiektywy, wszystkich marek i typów. Oki, może i zna ale sprawiał wrazenie bardziej handlaża niż fotografa. Sprzet działa OK do dziś, tranzakcja odbyła się w McDonalds a druga w KFC
    Jezeli chodzi o słabe punkty to chyba tylko odklejajaca sie guma pod uchwytem. Poza tym sprawdź po otworzenu aparatu ścianke dociskającą film do korpusu i ścieżke poktórej przesuwany jest film. Mocno uzywany bedzie miał rysy na sciance i na scieżkach, choć czasami nie daje to 100% gwarancji. Wytarta gyma pod ręką też bedzie swiadczyła o częstym uzywaniu. Jest soft Photo Secretary którym mozna do pewnej granicy zajzec do wnetzra elektroniki. Nie jestem pewien ale powinien pokazać też przebieg migawki.
    F100 , D300, D70 i kilka stałek

Uprawnienia umieszczania postów