Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Wątek: F501

Domyślnie

Dzieki za opinie, faktycznie zaczelo sie troche klarowac. Wyglada na to, ze 801 bedzie dobrym wyborem za rozsadne pieniadze. Dobrego swiatla!
    Pozdrawiam
    forum.niekojarze.pl

Domyślnie

Witam. Ja zastanowiłbym się jednak nad f70. Na korzyść f70 przemawia lampa błyskowa ( f801 jej nie ma)
    i lepszy autofokus a cena podobna. Najkrótszy czas migawki w f801 jest 1/8000 a w f70 1/4000 i w f801 jest podgląd głębi ostrości a w f70 nie. Są to jednak parametry mało znaczące. Może ta strona http://fotam.webpark.pl/nikon.html pomoże Ci w wyborze aparatu. Ja wybrałbym jednak f70.
    Pozdrawiam.

Domyślnie

Slyszalem, ze ergonomia F70 pozostawia wiele do zyczenia... A aparatu bede uzywal do fotografii ogolnej (i w miejscach, gdzie bede bal sie zabrac cyfre), z negatywami rzedu 400 ASA + 50mm oraz do krajobrazu, gdzie 20mm to faktycznie bedzie szeroko. Ani tu, ani tu lampa nie bedzie mi potrzebna, tym bardziej, ze wbudowanej lampy uzywam tylko do wyzwalania CLSa.

A czy w 801 istnieje mozliwosc wymiany matowek (a moze matowka standardowa ma klin)? Gdybym kiedys wszedl w posiadanie jakiegos manuala...
    forum.niekojarze.pl

Domyślnie

Ja wybrałem 801.Leży teraz i czeka na obiektyw.
    Milutki sprzęcik.A ten ciężar i dzwięk lusterka...ech....wspomnień czar.
    Pozdrawiam.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jakubas Zobacz posta
    A czy w 801 istnieje mozliwosc wymiany matowek (a moze matowka standardowa ma klin)? Gdybym kiedys wszedl w posiadanie jakiegos manuala...
    Można wymienić - ze standardowej "B" na "E" lub "J".
    A co do klina, to nie mam pojęcia.
    Pozdrawiam
    Tomek
    Puszka, statyw i negatyw - takie kiedyś były czasy, a dziś to same cyfrasy...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jakubas Zobacz posta
    Dzieki za opinie, faktycznie zaczelo sie troche klarowac. Wyglada na to, ze 801 bedzie dobrym wyborem za rozsadne pieniadze. Dobrego swiatla!
    Pozdrawiam
    ja mam 801 i jest swietny. ale - kiepsko z obiektywami typu G. nie ma jak sterowac przysłoną - brak 2 kólek sterujących.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

..miałem kiedyś dwie F65 po rząd i pierwszą zmieniłem tylko dlatego, że była srebrna ..polecam i sam szukam jakiejś niedrogiej, bo zgubiłem tylni dekielek do 50-tki..
    d800|d600|n28g|s50|n14-24|n24-70|t70-200|sb910|sb900|reporter dual rs

Domyślnie

501 - tak jak poprzednicy odradzam
    jak chcesz prostego nie drogiego nikona to weź 301
    jak chcesz dołożyć parę groszy to idź w stronę 801
    ale na AF nie licz, bo AF (coś co jest prawdziwym AF) to Nikon dopiero od niedawna robi

Domyślnie

Bardzo dlugo focilem 501-dynka. Autofocus faktycznie ..hmm...ale (!!) działa, wbrew przedmowcom BARDZO chwale sobie ten aparat, ergonomia bardzo dobra, mam wrazenie ze dbana 501-dynka, przezylaby 10 F60-tek.
    To prawda ze przy tak niewielkich roznicach cenowych warto dolozyc do F601, F801, ale jak na startowa puszke (ja sie przesiadlem na F501 z zenitha) jest to bardzo dobry korpus, dzieku jego ulomnosciom mozna sie wieeeeeeele nauczyc.
    Ostatnio edytowane przez fotone ; 28-02-2007 o 13:17
    Yashica 124G|D3000|D700|S 12-24|N 24-70|N 50 1.4 AF-S|N 80-200 AF-S|SB-800|

Domyślnie

od kilu lat mam F 501, Af jest rzeczywiśćie wolny, ale przy kiepskim swietle, Przy normalnym oswietleniu kiedy robi sie zdjęcia z ręki nie ma problemu, dobrze i szybko ostrzy. Z fleszem korzysta z wspomagania AF.
    Pozdrawiam

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów