Close

Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Zagadka

Domyślnie Zagadka

Witajcie, mam ciekawe pytanie
    Jak zostało wykonane to zdjęcie? Nie wierzę, że ktoś podszedł tak blisko do jelenia, w miarę szeroki kąt, więc raczej nie wykonane tele, jeleń ma w pysku liść rośliny, której nie ma na zdjęciu, poroże jest nieostre w porównaniu do reszty jelenia.
    Photoshop czy ki diabeł?
    Nikon D80 + Nikkor 28-80G + Nikkor 35-70+ Nikkor 75-300(czekam na przybycie kuriera)
    w planach:
    przejściówka na M42 i używanie Tair 11A+Helios 44M+Industar 61A

Domyślnie

Można podejść tak blisko, wszystko zależy od szczęścia, dnia, własnego zachowania jako obserwatora i warunków w jakich dorastało zwierzę. Ja sam głaskałem łosia, dzikiego, nie że w jakimś tam parku itp... Także mnie to w ogóle nie dziwi
    Pozdrawiam, Kuba

Domyślnie

dziękuję, temat do zamknięcia
    Nikon D80 + Nikkor 28-80G + Nikkor 35-70+ Nikkor 75-300(czekam na przybycie kuriera)
    w planach:
    przejściówka na M42 i używanie Tair 11A+Helios 44M+Industar 61A

Domyślnie

Żeś wysłuchał jednej opinii i już myślisz, ze temat do zamknięcia
    No ciekawe czemu te poroże jest nieostre. O łosiach na biebrzy to słyszałem...ale o jeleniach? Mi to na szlachetnego nie wygląda...ale tam się nie znam.
    Te zdjęcie zrobiono w Polsce?

Gaduła Awatar timi
    Miasto
    Golub-Dobrzyń
    Wpisów
    3

Domyślnie

Można tak podejść, kwestia umiejetnosci. Ostatnio pewna czapla siwa podeszła pod namiot na odległość 4 m. Często fotografuje na lace o wysokiej trawie. Kiedyś podchodziłem daniela czołgałem się kucałem, udało mi sie podejść na 3 do 4 m. Warto czasami wydawać z siebie dziwne dźwięki. Nie rzadko jest tak ze byk z samej ciekawości do nas podejdzie by sprawdzić co się tam "świeci" Ale tez i ostrzegam gdy będzie tak blisko, może po prostu "zgłupieć" i ruszyć całym impetem na nas. Mając dobry wiatr, nie przesiąknięte zapachem ubranie spokojnie możemy sobie siedzieć i podziwić siłe i piękno zwierza.

Domyślnie

Zdjęcie wygląda na fotomontaż, pomijając kwestię czy podejście tak blisko było możliwe czy też nie, sugeruje to kilka rzeczy.
    A tak z innej beczki... chyba pomyliłeś dział, do tego linkujesz do zdjęcia nie swojego autorstwa, zapytaj autorki lub jury konkursu w którym brało udział, będzie prościej, a już na pewno fair.

Pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez Marrab ; 14-10-2011 o 00:29
    Surfingujące buty.

Domyślnie

Przeniosłem do Foto-techniki, prosiłbym też autora wątku o zaznaczenie źródła zdjęcia...
    Pozdrawiam, Kuba

Oszczędny w słowach
    Miasto
    dolny śląsk

Domyślnie

Jak na moje oko to jest jeleń Filip z Bieszczad. Od kilku lat pojawia się na Połoninie Wetlińskiej. Nie boi się ludzi, więc autor zdjęcia mógł podejść na taką odległość. Tutaj filmik na potwierdzenie --> http://www.youtube.com/watch?v=nx_YL1chz28

Domyślnie

Można stosować też metody, że ustawiamy aparat na statywie, wyzwalamy radiowo, a przy aparacie przynęta w postaci marchewki czy innego przysmaku. Podchodzenie do jelenia na taką odległość może niebezpieczne. To jest potężne zwierze, wielokrotnie silniejsze od człowieka i zagrożone może nie uciekać, szczególnie w okresie godów, tylko zaatakować. Ostatnio w Anglii mają problem z jeleniem, który poturbował już mocno kilka osób.
    D, F, Xmm/xx, Już sam się gubię w tym wszystkim.

Uprawnienia umieszczania postów