Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Patrząc na wschód

W sierpniu byłem w Bieszczadach. Tak bardzo lubię tamtejsze krajobrazy że nie potrafię ocenić zdjęć które tam zrobiłem.
    Liczę na pomoc i na początek rzucam jedno na pożarcie:

[/IMG]

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tbogdanowicz Zobacz posta
    ... na początek rzucam jedno na pożarcie...
    Zaraz na pożarcie widać przemyślane kadrowanie dobre odwzorowanie kolorów.
    Osobiście zasugerowałbym w pierwszej kolejności użycie szarej połówki ND 0.6 co bardzo pomogłoby niebu i pozwoliło nieco bardziej naświetlić dół fotografii, kadr skierowałbym nieco bardziej w prawo tak by skały były nieco bliżej prawej strony.
    Zapraszam
    <a href="http://www.michalostrowski.com.pl/" target="_blank">www.michalostrowski.com.pl</a><br>

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ostrytux Zobacz posta
    Zaraz na pożarcie widać przemyślane kadrowanie dobre odwzorowanie kolorów.
    Osobiście zasugerowałbym w pierwszej kolejności użycie szarej połówki ND 0.6 co bardzo pomogłoby niebu i pozwoliło nieco bardziej naświetlić dół fotografii, kadr skierowałbym nieco bardziej w prawo tak by skały były nieco bliżej prawej strony.
    Bardzo trafnie ujete.
    Wiem jak to jest jak sie nie ma pod reka szarej polowki

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Paablitos Zobacz posta
    Wiem jak to jest jak sie nie ma pod reka szarej polowki
    Karygodne jak można nie mieć szarej połówki pod ręką??
    Ja się bez filtrów nie ruszam - tak na marginesie to nawet chińskie podróby za 25zł dają radę i są lepsze niż nic
    Zapraszam
    <a href="http://www.michalostrowski.com.pl/" target="_blank">www.michalostrowski.com.pl</a><br>

Domyślnie

@ostrytux
    Wysoko cenię Twoje zdjęcia i co za tym idzie Twoją opinię, także bardzo dziękuję.
    "Na pożarcie", bo zawsze po powrocie z Bieszczad prawie wszystkie zdjęcia mi się podobają i dopiero po dłuższym czasie mogę trochę "trzeźwiej" na nie spojrzeć.
    W użyciu był Hitech 0,3 (0,6 nie mam). Dodatkowo niedoświetliłem o 1 EV ale kontrasty były tak duże że ciężko było poprawić niebo bez totalnej przeróbki. A tego chciałem uniknąć.

Domyślnie

... Twoją opinię, także bardzo dziękuję.
    Nie ma za co!
    Co do filtrów hitech to dobrze mieś pełen zestaw.
    Osobiście najczęściej używam 0.9 sprawdza się w większości przypadków.
    Można również dokupić do 0.3 - 0.6 tak by uzyskać po połączeniu 0.9 ale nie jest to najwygodniejsze i da już mocne zafarby.
    Zapraszam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ostrytux Zobacz posta
    Nie ma za co!
    Co do filtrów hitech to dobrze mieś pełen zestaw.
    Osobiście najczęściej używam 0.9 sprawdza się w większości przypadków.
    Można również dokupić do 0.3 - 0.6 tak by uzyskać po połączeniu 0.9 ale nie jest to najwygodniejsze i da już mocne zafarby.
    Powoli się uczę stosować filtry i może jestem za ostrożny. Do niedawna używałem tylko polara, ale irytują mnie różne kolory nieba na szerszym kącie. Połówka pod tym względem często jest lepsza, także dalsze zakupy mam w planie .

Domyślnie

Powoli się uczę stosować filtry ...
    Bardzo ważny jest sposób mierzenia światła.
    Ja osobiście stosuję technikę pomiaru centralnie ważonego, bądź też punktowego (pod klawiszem Fn mam ustawiony pomiar punktowy) w miejscu o prawie największej jasności i następnie w miejscu najciemniejszym. Odczytując różnice czasów o ile EV taki filtr stosuję, dlatego ważne by mieć komplet filtrów. Oczywiście można sobie radzić również w inny sposób niemniej jeśli jest czas i miejsce to ww. jest najskuteczniejszy dla mnie
    Zapraszam

Domyślnie

za kol. ostrytux. dobrze prawi.
    pozdr.

Domyślnie

Dziękuję za radę. Zwykle po zrobieniu zdjęcia patrzę na histogram. Jeśli coś jest nie tak wprowadzam korektę i powtarzam ujęcie. Niestety często w domu stwierdzam że zabrakło rozpiętości tonalnej matrycy, choć na histogramie w aparacie wyglądało OK.
    Twoje podejście wydaje się lepsze. Muszę wypróbować. Pozostaje tylko kwestia kompletu filtrów, ale to musi chwilę poczekać.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów