Close

Strona 25 z 26 PierwszyPierwszy ... 1523242526 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 241 do 250 z 256

Domyślnie

Witam, widzę że watek ciągle żywy
    Tak się zastanawiam dlaczego wszyscy się boją tych wyższych czułości, większość pisze 800 max.
    Jak dla mnie nawet 1600 jest w pełni używalne, oczywiście że jest degradacja obrazu i nie tyle chodzi mi o szum co spadek zakresu tonalnego, i utratę detalu.
    Ale nie są to rzeczy nie do uratowania, jeśli tylko zdjęcie jest poprawnie naświetlone to szumu można się pozbyć, a pozostałe elementy też nieco skorygować.
    Po takiej obróbce (dobrym softem oczywiście) odbitki w typowych formatach są bez zarzutu, a i 800x600 dla netu zupełnie się nadaje.
    Porównywanie cropów przy 100% powiększeniu na monitorze jest dla mnie stratą czasu.
    Wg. mnie gorzej wygląda niedoświetlona fotka na ISO400, niż poprawnie wykonana na 1600 i poprawkach softem, np takim noiseware
    D50 i parę klamotów l
    Zapraszam na
    TMS fotogaleria

Gaduła Awatar SlaWasII
    Miasto
    malownicza wieś Słocina, co to już jej ni ma...
    Wpisów
    37

Domyślnie

Ja się nie boję, kocham szumy...
    A mówiąc poważnie, napisałem, że ustawiam max na 800 ale nie ISO, ino auto-ISO! A jak wtedy dam ISO 3200 bo się zmierzcha , to jak tylko warunki na to pozwalają, auto-ISO mi automatycznie obniża (sic!). I jest optymalnie!
    Ostatnio edytowane przez SlaWasII ; 06-06-2009 o 14:15
    Зоркий 4 | ЛОМО-компакт-автомат | Prakitica MTL50 | D60 | D80 | kilka słoików | Nokia... Szczyt marzeń: D500 | 24-70/2.8

Domyślnie

a ja używam pełnego zakresu 200-1600 i się nie przejmuję, potem to już lampa
    chociaż tak na prawdę, jeśli niema dobrego światła, to aparatu nie wyciągam jeśli nie muszę
    D50 i parę klamotów l
    Zapraszam na
    TMS fotogaleria

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez baku127 Zobacz posta
    Temat bardzo ciekawy.Za 2 tygodnie idę na ślub i włącze sobie ISO-Auto.Zobaczymy jak się to ma to sposobu działania.A że jestem leń to jeszcze lepiej.Nigdy nie korzystałem z tej funkcji.Zobaczymy...
    Właśnie zastosowałem ponad tydzień temu ISO Auto w kościele i powiem Ci, że świetna sprawa (ze stałkami). ISO 800 nie jest jakąś straszną wartością i szum będzie znikomy jak dobrze ustalisz ekspozycję (pamiętaj o korekcie in plus na biała suknię- przynajmniej 1,3). Jeśli jest tak jak piszą koledzy forumowicze, trzeba "ufać", że puszka ustawia najniższą możliwą wartość ISO dla parametrów A i S, a kiedy nie może, podbija o wartości niedostępne dla kółek nastawczych.
    D700, N24D, N35D, N85D, S150

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marekm Zobacz posta
    Jeżeli aparat nie ma podglądu wartości ISO w wizjerze - Auto ISO jest loterią, a tym samym używanie tej funkcji mija się z celem. No chyba, że ktoś lubi niespodzianki.
    Racja! W S5 niestety tego podglądu nie ma i to boli. Pozostaje ustawienie podglądu zdjęć z wyświetlaniem podstawowych parametrów zdjęcia- wtedy w wizjerze wyświetla się m.in. wartość wybranego przez aparat ISO. Zastanawiam się tylko po co mi ta świadomość jakie ISO wybrał korpus? Ponadto, w S5 tej opcji wyświetlania nie widzi się niestety histogramu a to ważniejsze. Właściwie potwierdzam co już powiedziano- ISO Auto dobre na zmienne (często lub/i szybko) warunki oświetlenia.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bialogardzianin Zobacz posta
    Racja! W S5 niestety tego podglądu nie ma i to boli. Pozostaje ustawienie podglądu zdjęć z wyświetlaniem podstawowych parametrów zdjęcia- wtedy w wizjerze wyświetla się m.in. wartość wybranego przez aparat ISO. Zastanawiam się tylko po co mi ta świadomość jakie ISO wybrał korpus? Ponadto, w S5 tej opcji wyświetlania nie widzi się niestety histogramu a to ważniejsze. Właściwie potwierdzam co już powiedziano- ISO Auto dobre na zmienne (często lub/i szybko) warunki oświetlenia.
    ?? S5 nie ma podglądu wart. ISO w wizjerze? Dobrze patrzałeś?
    D300/ N70-300VR, T17-50/2.8, SB800
    C5D/ 17-40/4L, C85/1.8, 430EXII

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez byTOMall Zobacz posta
    Kurcze, to pytanie podchwytliwe? Matko, wydaje mi się, że nie ma ale po tym pytaniu straciłem pewność a teraz aparatu przy sobie nie mam.

Domyślnie

Kurcze, to pytanie podchwytliwe? Matko, wydaje mi się, że nie ma ale po tym pytaniu straciłem pewność a teraz aparatu przy sobie nie mam.
    Zwłaszcza, że sam sobie zaprzeczyłeś:
    wtedy w wizjerze wyświetla się m.in. wartość wybranego przez aparat ISO.
    Krzysztof Paszkiewicz

Domyślnie

Chciałem poprawić swoją wypowiedź:...podstawowych parametrów zdjęcia- wtedy w LCD wyświetla się m.in. wartość wybranego przez aparat ISO. Miałem na myśli LCD a napisałem o wizjerze, który był przedmiotem dyskusji.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez byTOMall Zobacz posta
    Dobrze popatrzyłem w domu- wstyd mi- jest podgląd w wizjerze obok licznika zdjęć!

Strona 25 z 26 PierwszyPierwszy ... 1523242526 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów