ruch obiektu "zamraża" się czasem migawki. Zasada czas - odwrotnośc ogniskowej (albo system VR) pozwalają zrobic zdjęcie nie poruszone. To co innego niż zamrożenie ruchu obiektu.
Szukaj
ruch obiektu "zamraża" się czasem migawki. Zasada czas - odwrotnośc ogniskowej (albo system VR) pozwalają zrobic zdjęcie nie poruszone. To co innego niż zamrożenie ruchu obiektu.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Co do tego, że "zasada odwtotności ogniskowej" to sprawa indywidualna w 100% się zgadzam. Ja przeniosłem nawyk z analoga (FF) na cyfrę (crop 1,5) i nic się drastycznie nie zmieniło ...
na poczatku 80% AUTO, a teraz 80% MANUAL. Juz jakis czas temu byl watek, ze czasem warto z tego korzystac, bo przy odpowiednim ustawieniu przy jakim czasie ma przeskakiwac to automat radzi sobie swietnie. Bardzo przyteczny wynalazek.
Czy w D70s da sie ustawic gorny limit ISO przy auto Iso? bo wydaje mi sie, ze nie....
Co do czasu ja mam 1/125, ale dlatego, ze na auto robie zazwyczaj w domy z malymi dziecmi, ktore sie bardzo szybko ruszaja, wiec przy 1/60 nie dawalo rady....
Ostatnio edytowane przez Piter ; 18-08-2007 o 11:32
Ja używam autoiso od kiedy skopałem część zdjęć ślubnych (na szczęście jako drugi).
Był to mój pierwszy ślub i z przejęcia nie zauważyłem, że się sciemniło i czas zszedł poniżej 1/30 sek.
Od tamtej pory Auto Iso w kościele włączone, a także zawsze gdy dzieje się coś ważnego.
Jak włączam lampę i chcę tylko doświetlić scenę to zwiększam minimalne ISO do wartości, która mi odpowiada.
W D70 nie ma górnej granicy
Lupus
Co do zwierząt to jak mówiłeś w pewnym momencie odkładasz aparat i oglądasz jelenie (bo nie lubisz szumu), nagle jeleń staje na rogach, a Tobie nikt nie uwierzy, że to zrobił![]()
Tak samo może być, gdy się nagle ściemni, a ty zmieniasz akurat ISO z 200 na 600/800 - możesz nie zdążyć, a automat zrobi to od razu.
to tak humorystycznie i potwierdza, że czasem lepiej mieć szum i uchwycić "chwilę" niż nie mieć zdjęcia. Zresztą jak na zdjęciu będzie to coś wyjątkowego, to szum zejdzie na dalszy plan
Auto Iso jest przydatne, nie dla wszystkich i nie zawsze.
Jak mam czas i uchwycenie chwili nie jest najważniejsza to nie używam (krajobraz, nocne, statyw)
pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez Karrlos ; 21-08-2007 o 09:13
Co po sprzęcie jak talentu brak.
D70S T 17-75N 50, 80-200 Af-s, błyska po oczach 800
, SS300AW, jakieś filtry, cokiny, cudaki
Jeszcze jakiś czas temu byłem zapalonym orędownikiem Auto ISO a od jakiegoś czasu... nawet zapominam o istnieniu tej funkcji. Ostatnie sytuacje zdjęciowe wymuszają maksymalny manual niestety. A mnie aż korci by znowu tego bajeru poużywać.Pojutrze piknik hip-hop przed moim LO - tym razem musi się udać. :P
D300s ; F100 ; T 17-50/2.8 ; N 28-70/3.5-4.5 ; N AF 50/1.8D ; N AF 85/1.8D ; N AF-S 70-300/4.5-5.6 VR ; SB-800
www.piotrnosek.pl <-- zapraszam!
nigdy nie używałem Auto - może to takie przyzwyczajenie z analoga, gdzie sobie wkładałem superię 200 albo jakiegoś Neopana 400 i tak już było (tfu jest, przeca nadal analoga używam). Poza tym nie lubię jak mną rządzi elektronika - to ja mam rządzić nią a nie na odwrót
.
|D7100|SB-800|T17-50/2.8|S70-200/2.8|SY8/3.5|nogi GoldPhoto|Manfrotto|SanDisk|
Pozdrawiam Tomek Kić
To tak jak z praniem skarpetek. Mozesz wyprac je samemu lub tez z lenistwa powierzyc to automatowi (pralce). Broblem w tym czy za automat nie dostaniesz bury od zonki ze jej cos zalega w prace.
Przekladajac to na foocenie to powiem tak... jak chcesz zrobic dobre zdjecie to tylko manual. Natomiast jak chcesz ufac automatowi to po jakiego grzyba kupowales lustrzanke ? !!
Marcin Jędrusiński
A światło jak mierzysz i z czego korzystasz ustalając prawidłowo naświetloną scenę? liczysz na kalkulatorze?
Rozumiem, że ustawiasz manualnie ostrość, bo po co szkło z AF
Jakby tak ludzie myśleli to byś dalej nosił 50kg płytę i "aparat" bo po co iść do przodu.
Po co jest ABS, ASR, Airbagi, GPS, systemy naprowadzania samolotów?
A no tak dla cieniasów.
Wygląda na to że nie rozumiesz istoty działania Auto ISO, albo jesteś z tych nie bo nie. Ale czemu masz lustrzankę no i nie gadaj, że jeszcze cyfrową bo to dopiero porażka.
Co po sprzęcie jak talentu brak.
D70S T 17-75N 50, 80-200 Af-s, błyska po oczach 800
, SS300AW, jakieś filtry, cokiny, cudaki
przeginasz. Są rzeczy ważne i są duperele, które ułatwiają zycie niezaawansowanym. Jak np program tematyczny portret czy krajobrz albo sport. Potrzebne to zawodowcowi? Wolę miec odpowiedni guzik lub gałkę pod palcem i znać zasady, niż przełaczać różne tryby automatyk zwalniające z myślenia. Uzupełnię jeszcze: wkurzają mnie dodatkowo teksty o tym, ze mozna sie wtedy koncentrowac na fotografowaniu, a nie na technice. Fotografia to takie narzędzie gdzie trzeba sie orientowac w zagadnieniach technicznych także i być świadom czasów, przysłony, zagadnień GO i ISO. To w sumie niewiele, ale trzeba to miec w malutkim paluszku, czuć to i wyrwanym ze snu wiedzieć co ma jakie konsekwencje.
Może dlatego (ze względu na technikę) tak mało jest w fotografii kobiet? A zapewne wyjatki jak Leibowitz już wiedzą jakie sa technikalia (szczególnie studyjne) więcej niż większość z nas.
Stawiam niepopularna tezę, że lenistwo fotografii cyfrowej obniża poziom wiedzy i świadomego fotografowania oraz obniżyło znacząco poziom wykonywanych zdjęć. Zalewa nas przeciętność i masowość.
Niestety łatwo przegapia się wartościowe fotki, a z drugiej strony przecietne reklamy staja sie wyznacznikiem jakości. Poczatkujący, puszczeni samopas często nie wiedza do czego dążyć, co jest dobre a co złe. Jak jest w prasie, internecie, reklamie - to musi byc dobre?
Jeden z naszych czołowych fotografów modowych - reklamowych na poczatku wstawiał zdjęcia do czasopism dzięki układom, a na stwierdzenia, że to jest kiepskie technicznie twierdził, że teraz jest pokolenie MTV i tak widzi to młodzież. Fakt, że sie wyrobił i teraz już mu nie stawia sie takich zarzutów.
Sorry za filozoficzny wywód (OT)
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Skontaktuj się z nami