Close

Strona 7 z 7 PierwszyPierwszy ... 567
Pokaż wyniki od 61 do 68 z 68

Domyślnie

p.s. pytam bo nie wim czy jest sens kupic ten 18-105 gdybym sie zdecydowal na ten 85. Bo czytalem ze 85 z lustrzanką DX uzyskamy ogniskową 127.5 mm, czyli dlugi a o taki mi chodzi obiektyw, zeby mozna blizej robic fotografowanych osob i dalej, zeby tllo bylo rozmazane.

Domyślnie

Jeszcze nie sklepie???Jak pisałem wyzej ,kup objetnie który obiektyw i bedzie miodek,zdjęcia będą piekne,leć chłopie bo dolar szaleje!Juz wszystko wiesz co potrzeba ...
    p o w o dz e n i a a a !!

Domyślnie

A nie lepeij 18-200, pokryje Ci wszystkie zakresy, nie bedziesz musiał machać szkłami a na DX to będzie 300mm !

Domyślnie

No tak, ale mi zalezy na jasnym szkle. Ceny tez biore pod uwage. Nie wiem co z tym 18-105, a 85. 85 1.8. czytam ciagle i chwalicie "chwala" ale wlasnie nie wiem czy ogniskowe nie sa podobno jezeli chodzi o DX?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacek dr Zobacz posta
    Jeszcze nie sklepie???Jak pisałem wyzej ,kup objetnie który obiektyw i bedzie miodek,zdjęcia będą piekne,leć chłopie bo dolar szaleje!Juz wszystko wiesz co potrzeba ...
    p o w o dz e n i a a a !!
    yhy, ciekawe czy Ty bys lecial tak na momencie, gdybys byl na moim miejscu <"to sa jednak pieniadze i nie chce ich utopic w czyms co moze pozniej bedzie zawodzic"> Chce podjac dobra decyzje, nie znam sie na tym i dlatego pytam. Dolar mnie nie interesuje, moze skakac. Jak podskoczy to rozbije skarbonke

Domyślnie

odpowiem Ci ,dokładnie byłem na twoim miejscu ,kupiłem podstawowy sprzęt,popstrykałem i dopiero dowiedziałem sie jakie szkła mi sa potrzebne ,co mi nie pasiło sprzedałem na forumowej giełdzie, dzieki temu topienie kasy nie jest tak bolesne.Dokładnie to samo Ci chciałem poradzic ,odemnie jeszcze raz , obojetnie jakie szkło i leć robić zdjecia.Na tym zakończe ,i chyba wielu innych także.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ewerew Zobacz posta
    Witam! Jestem nowym forumowiczem nikoniarze, wiec jezeli zrobie cos nie tak to prosze nie krzyczec
    Znajomy polecił mi Nikona D700 + Nikkor 24-70 f/2.8G ED AF-S + SB-900. Czytalem o tym duzo i jest to elegancki sprzecik, z tym ze nie mam takiego wkladu finansowego. Moje pytanie brzmi, czy mozecie mi polecic jakas lustrzanke cyfrowa do 5tys.? Fotografuje ludzi <fashion>, chcesz sie uczyc tez zdjec w kosciele Chrzciny, Slubu <podreslam Uczyc sie u znajomych> Wesela. Z tego co patrze to D90, D300, nie wiem jakie jeszcze body poleciacie? Jakie szklo? Zalezy mi tez na glebi ostrosci <rozmycie tla> Lampe bede mial bo dostane na urodziny, mysle o SB-900. Czym sie rozni SB-800, 600? czy tez dziala bezprzewodowo? Jezeli ktos m odpisze to z Gory Dziekuje!
    Zacznę trochę od końca i od pytania, które pojawiło się później. Lampę błyskową możesz wyzwolić identycznie jak w Canonie albo za pomocą kabelka, albo za pomocą błysku (najlepiej używając zasłonki lampy o symbolu SG-3 IR). Sterowanie błyskiem (CLS) spisuje się naprawdę nieźle, także w studio. Oczywiście można też to zrobić drogą radiową (choć to już droższa impreza).
    Co do ślubów, chrzcin i tego typu imprez na korpus z matrycą w formacie DX - czyli D7000/D90 - najlepsze obiektywy to wspomniany Nikkor 24-70 f/2.8 oraz Nikkor 17-55 f/2.8. Ten drugi jest już trochę tańszy, szczególnie używany, ale to nadal spory wydatek. Niestety wszystkie inne obiektywy to będą półśrodki. Chodzi głównie o ostrość na przysłonie 2.8 oraz o jakość działania systemu autofokus. A także o jasność. Nie ma innych obiektywów, które by tu mogły konkurować, szczególnie na ciemnej sali weselnej. Najbliżej jest chyba Sigma 24-70/2.8. Tamrony tradycyjnie mają dość słaby napęd autofokusa.
    Do obu z nich warto mieć Nikkora 85/1.8, który jest bardzo dobrą ogniskową do portretów, czy to w plenerze, studio, czy w kościele. Jest też jasny, zatem umożliwia uzyskanie małego rozmycia tła oraz ratunek w bardzo trudnych sytuacjach.
    Nie kupowałbym żadnego zooma ciemniejszego niż f/2.8. Mija się to z celem i będzie to pierwszy obiektyw do odsprzedaży.

Korpus, lampa (może być starsza SB-800, SB-600 nie wyzwoli innych lamp przy użyciu systemu sterowania błyskiem CLS - czyli nie ustawisz ich parametrów z poziomu korpusu bądź jednej lampy na korpusie), 17-55, 85/1.8 całkowicie wystarczą do prawie każdego zastosowania, które wymieniłeś w wątku.
    Jeżeli ich cena przekroczyłaby budżet, polecałbym albo rezygnację z 85-ki (z wielkim bólem). Albo zamianę 17-55 na dwa konkretne obiektywy. Tamron 17-50 f/2.8 (obojętne który oby ostry), oraz Nikkor 35-70 f/2.8 D. Stracisz na świetnym AF. Zyskasz na cenie oraz zasięgu ogniskowych (w sumie 17-70 zamiast 17-55). Oba można bez problemu kupić używane (i to bym polecał), co oznacza bardzo niewielką (jeśli w ogóle) stratę przy ewentualnej odsprzedaży. Nikkor 35-70/2.8D da również ładne rozmycie tła i sprawdzi się jako portretówka (w tym i w studio), choć nie nadaje się do zdjęć pod światło. Da jednak ładniejszy obraz niż 17-55 w wielu sytuacjach. Silnik AF w obu tych obiektywach niekoniecznie nadaje się do zdjęć wykonywanych ludziom w ruchu. Zamiast Nikkora 35-70 można kupić Sigmę 50-150 f/2.8. To bardzo dobry obiektyw portretowy, choć nie tak dobry przy przysłonie f/2.8. Ale umożliwia rezygnacje z 85/1.8, ponieważ zawiera, a nawet przekracza ten zakres. Ma też niezły AF. Jeżeli jednak ciemne pomieszczenia są częstym środowiskiem zdjęć, to przynajmniej jedna jasna stałka (o f/1.8 ) bywa bardzo przydatna. Może to być jednak bardzo tania i ostra 50/1.8D.

Jako rybie oko można kupić manualnego Samyanga - ale to raczej jako dalszy priorytet.

Dobrym późniejszym zakupem będzie 35/1.8D. Jasny obiektyw o uniwersalnej ogniskowej, bardzo ostrym obrazie i całkiem ładnym rozmyciu.

D90 to nadal dobry korpus z niezłą ergonomią.
    Ostatnio edytowane przez mOSAd ; 16-10-2011 o 19:29

Domyślnie

@mOSAd dziekie Ci bardzo. wiem ze zadaje duzo pytan, ale nie jest to tak ze nie czytam forum. Bo nie wiem jak beda dzialaly <ogniskowe..itd> pod dana puszke Dx <Fx> Kupie puszke D90. Tamrona 17-50 2.8. i Nikkora N85. 1.8. no i chyb 35/1.8D. Duzo mi pomogles, dzieki, reszcie za pomoc i "noe pomoc" tez dziekuje. Emanko. Peace!

Strona 7 z 7 PierwszyPierwszy ... 567

Uprawnienia umieszczania postów