Close

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 68

Domyślnie Pomozcie! d700....

Witam! Jestem nowym forumowiczem nikoniarze, wiec jezeli zrobie cos nie tak to prosze nie krzyczec
    Znajomy polecił mi Nikona D700 + Nikkor 24-70 f/2.8G ED AF-S + SB-900. Czytalem o tym duzo i jest to elegancki sprzecik, z tym ze nie mam takiego wkladu finansowego. Moje pytanie brzmi, czy mozecie mi polecic jakas lustrzanke cyfrowa do 5tys.? Fotografuje ludzi <fashion>, chcesz sie uczyc tez zdjec w kosciele Chrzciny, Slubu <podreslam Uczyc sie u znajomych> Wesela. Z tego co patrze to D90, D300, nie wiem jakie jeszcze body poleciacie? Jakie szklo? Zalezy mi tez na glebi ostrosci <rozmycie tla> Lampe bede mial bo dostane na urodziny, mysle o SB-900. Czym sie rozni SB-800, 600? czy tez dziala bezprzewodowo? Jezeli ktos m odpisze to z Gory Dziekuje!

Domyślnie

Nie ten dział (albo mowa o D7000, różnica dość istotna).

Witamy na forum.
    seek & destroy
    Tyle masz talentu, ile zdolasz go udzwignac...

Domyślnie

5 tys na aparat i dobre szkło to trochę mało. Sam D300s kosztuje ponad 4 tys, Co do nauki u znajomych. Jakie aparaty mają? Nikony czy Canony? Jeśli Canony to raczej pójdź w ten system, będziesz mógł od nich pożyczać obiektywy. Jeśli masz 5 tys. na aparat plus obiektyw to pozostaje tak naprawdę D90, do tego pewnie 35/1.8G i zaciśnięcie pasa i Nikkor 16-85.
    Co do znacznego rozmycia tła, to się nazywa płytka głębia ostrości. Żeby osiągnąć coś takiego trzeba korzystać z jasnych obiektywów. W tej chwili najtańsze na rynku są 50/1.8D - ok. 500 zł, 35/1.8G - ok. 700 zł i 85/1.8D - ok. 1100.
    Co do lamp, SB-900 jest najbardziej zaawansowaną konstrukcją, SB-800 nie jest produkowana, a SB-600 ma mniejsze możliwości i mniejszą siłę błysku. SB-900 jak najbardziej działa w CLS. Współpracuje też z wyzwalaczami radiowymi.
    D, F, Xmm/xx, Już sam się gubię w tym wszystkim.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Seeker Zobacz posta
    Nie ten dział (albo mowa o D7000, różnica dość istotna).

Witamy na forum.
    Też tak myślałem, ale przeczytaj dalej. Jednak pyta się o D90 lub D300.
    D, F, Xmm/xx, Już sam się gubię w tym wszystkim.

Domyślnie

Pomyslalem ze ten dzial, bo chce sie dowiedziec o D90. D7000, D3000. Myslalem o D300 bez S, ale jak napisal kolega Seeker to droszy sprzet wiec nie bede zawralam sobie nim glowy. Mialem na mysli, robieienie zdjec znajomym, podczas uroczystosci, <robie im zdjecia, moze cos wybiora i ja w tym czasie sie ucze> A czym sie rozni 1.8G od 1.8G? Canona mam 450D z Kiczem, ale chce przejsc na Nikona, dojsc do wprawy i za jakis dluzszy czas skupic sie na Slubach. Dziekuje za odpowiedzi

Photoartbox
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ewerew Zobacz posta
    A czym sie rozni 1.8G od 1.8G?
    Tym samym co 1.4G od 1.4G.

Domyślnie

Sorry, tam mialo byc 1.8D od 1.8G jak podal kolega Seeker. ...50/1.8D - ok. 500 zł, 35/1.8G...

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

5 tyś... hmm.
    Nie chce mi się liczyć, ale w tej kolejności:

-Nikon D90 ( lepiej D300 jeśli masz duże dłonie, to z gripem)
    -Nikon SB 800
    -Tokina 11-16 f2,8
    -Tamron 17-50 f2,8

Jak już opanujesz kadrowanie i będziesz wiedział jakie ogniskowe, w którym momencie zastosować to:

-Nikon 35 f 1,4
    -Nikon 50 f 1,4 (ewentualnie f1,8 )
    -Nikon 85 f 1,8 ( f 1,4 może póżniej )

Zapasowa bateria/komplet AA i możesz się uczyć. Przy tym budżecie nie myślałbym o sprzęcie ze sklepu, a o używkach.
    D800; D300; 3xSB800; N70-200/2,8VR; T24-70/2,8VC; N50/1,4 itd

Photoartbox
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ewerew Zobacz posta
    Sorry, tam mialo byc 1.8D od 1.8G jak podal kolega Seeker. ...50/1.8D - ok. 500 zł, 35/1.8G...
    Wyglada na to, ze najlepiej byloby zainwestowac w dobra ksiazke o fotografii. Przeciez to podstawy... 50 mm i 35 mm to ogniskowe, 50mm weziej, 35mm szerzej. Oznaczenia D i G, to oznaczenia typowe dla systemu nikona, w skrocie: D - ma pierscien przyslony, a G jest tego pierscienia pozbawiony.

Domyślnie

Jak juz pisalem wczesniej do tej pory uzywalem Canona 450D z kitem i nie mam wiedzy co do Nikona, pomyslalem ze zapytam skoro kolega podal obiektywy tego typu. Jestem na tym forum bo chce sie dowiedziec wiecej na temat Nikona i bede grzebal na forum. Chcialbym kupic jakas puszke, ale nie wiem jaka. Obiektyw cos do 100mm max. 50mm a 35mm wiem ze jest wezej, szerzej. Lampe bede mial SB-900. Moze jeszcze jakies podpowiedzi co do puszki, szkla?

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów