Close

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 33

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    He, he... dobry żart...

"Złożonej"....

Serwerów się nie składa, serwery się projektuje od zera. Jeśli weźmiemy "rasowy" serwer, to ani jeden jego blok nie jest taki sam jak pecetowy. Nawet nie jest podobny. Bo jak wnioskuję chyba chce Pan porównywać prawdziwy serwer z pecetem-składakiem w obudowie "serwerowej"?
    Złożonej: http://www.sjp.pl/z%B3o%BFonej

Rozumiem, że według Ciebie budowanie oznacza składanie atom po atomie tak?...
    Wyraźnie napisałem o oryginalnych komponentach... Można je kupić w wielu sklepach, łącznie z sklepami 'firmowymi' producentów. Jeśli nie widziałeś nigdy serwera to zaglądnij sobie choćby do dokumentacji jednego z 'moich' (podległych, nie własnych) http://publib.boulder.ibm.com/infoce...7ecs/p7ecs.pdf w tym dokumencie znajdziesz dokładny, śruba po śrubce opis komponentów z jakich się składa...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Majek Zobacz posta
    No niby fajny bajer. Ale jak serwer leży, a ja jestem na urlopie, i jeżeli serwer nie został wyposażony w moduł zaginający czasoprzestrzeń, to i tak guzik zrobię. Nawet jeżeli się dowiem, co padło... A jak sieciówka padła, to raczej się o tym nie dowiem, bo się do komputera nie dobiję. Hehe. Nie, no żartuję sobie. Czasem może być przydatne.
    Jak sieciówka padnie to serwer z reguły ma dwie. A karta DRAC jest jako trzecia, czyli zawsze się Pan dobije do serwera, przestawi aktywną sieciówkę i po robocie. Jak padnie dysk, podepnie Pan zapasowy, który dobrym zwyczajem siedzi w kieszeni. A nawet jeśli nie to włożenie dysku do kieszeni zrobi ktokolwiek. Uwali się coś w systemie, naprawi Pan go, a w skrajnym wypadku nawet przeinstaluje lub odtworzy z archiwum. Walnie kontroler RAID, przełączy Pan na zapasowy SCSI i postawi awaryjnie system. Walnie RAM, wyłączy Pan wadliwy moduł. Walnie zasilacz, drugi podejmie pracę samoczynnie. I to wszytko siedząc z laptopem na plaży w Tajlandii. Musiałoby paść coś na amen, ale to w przypadku tych maszyn wielka rzadkość.

Jeśli podstawowym wymogiem jest żelazna niezawodność to może Pan postawić dwa serwery wzajemnie się duplikujące. Za cenę nowego spokojnie kupi Pan dwa używane i jeszcze sporo zostanie. Jeśli jeden pójdzie definitywnie z dymem to drugi odpali Pan w ciągu kilku minut.

Cytat Zamieszczone przez RobertMiernik Zobacz posta
    Można je kupić w wielu sklepach
    No właśnie nie można. Podzespoły do składania pecetów to jaki pisałem coś całkiem innego.

, łącznie z sklepami 'firmowymi' producentów.
    Zatem nie mówimy już o składaniu serwera a o montażu z jego części zamiennych. Nie wiem tylko czy Pan sobie zdaje sprawę że koszt takiej zabawy prawdopodobnie kilkukrotnie przekroczy koszt nowego.

Jeśli nie widziałeś nigdy serwera
    Bardzo proszę nie pozwalać sobie na impertynencje.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 11-10-2011 o 16:47
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

No właśnie nie można. Podzespoły do składania pecetów to jaki pisałem coś całkiem innego.
    No właśnie można a to, że nie w komputroniku to inna kwestia.

Zatem nie mówimy już o składaniu serwera a o montażu z jego części zamiennych. Nie wiem tylko czy Pan sobie zdaje sprawę że koszt takiej zabawy prawdopodobnie kilkukrotnie przekroczy koszt nowego.
    I od samego początku właśnie o tym pisałem - o składaniu z komponentów dedykowanych...
    Co do kosztów to słowo klucz w tym zdaniu to 'prawdopodobnie'...

P.S. Wybacz impertynencje

Domyślnie

No właśnie można a to, że nie w komputroniku to inna kwestia. I od samego początku właśnie o tym pisałem - o składaniu z komponentów dedykowanych...
    Pomieszał Pan dwie rzeczy. Przez "składanie" powszechnie rozumiemy użycie komponentów w standardach "pecetowych" dostępnych w firmach komputerowych. Skąd mam wiedzieć, że chodzi Panu o "odtwarzanie" konkretnego modelu serwera z części zamiennych. Przyzna Pan chyba że to nie jest typowe podejście do składania komputera. Tym bardziej że konkretny model serwera jest z zasadzie konstrukcją jednostkową. Jak laptopy. Od jednego do drugiego płyta już nie pasuje.

Co do kosztów to słowo klucz w tym zdaniu to 'prawdopodobnie'...
    Wyciął Pan kontekst. Napisałem "prawdopodobnie kilkukrotnie". Równie dobrze może być "prawdopodobnie kilkunastokrotnie". Być*może ma Pan tani dostęp do części serwerowych, ale raczej to nie jest powszechne. Nawet więcej, bardzo rzadko spotykane. Byle drobiazg często kosztuje kosmiczne pieniądze nie mówiąc o czymś grubszym. A tymczasem rozmawiamy o budżetowym podejściu do zakupu serwera a nie kombinacjach.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

No niby fajny bajer. Ale jak serwer leży, a ja jestem na urlopie, i jeżeli serwer nie został wyposażony w moduł zaginający czasoprzestrzeń, to i tak guzik zrobię. Nawet jeżeli się dowiem, co padło... A jak sieciówka padła, to raczej się o tym nie dowiem, bo się do komputera nie dobiję. Hehe. Nie, no żartuję sobie. Czasem może być przydatne.

Domyślnie

Owszem można sobie poskładać identyczny serwer jak wyprodukował np. HP - tylko kupując identyczne oryginalne komponenty jak chociażby płyta, kontrolery scsi, obudowa, zasilacze itp wyjdzie kilkukrotnie drożej niż kupić gotowy. No i części musimy zamówić w HP - nie sprzedają tego w komputroniku czy w komputerowym "na rogu"...
    Więc jeśli się komuś wydaje że kupując płytę pod Xeona i budę serwerową złoży sobie serwer taki na 100% to jest w dość dużym błędzie.
    Ostatnio edytowane przez sokrates ; 11-10-2011 o 21:08

Domyślnie

Kuźwa, piękny elaborat wyprodukowałem i forum zdechło...

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Majek Zobacz posta
    Kuźwa, piękny elaborat wyprodukowałem i forum zdechło...
    Nie będzie pewnie odkrywcze to co powiem, ale znasz chyba swoje potrzeby i możliwości, a wszystkie decyzyjne dostałeś już dość dawno,wydaje mi się zatem, że sprawa jest dość jasna i nie wymaga dodatkowych rozważań, które zaczynają iść w kierunkach, powiedziałbym ... niekoniecznie pożądanych i dawno już omówionych w kilku wątkach.
    Nie paś zatem gadulstwa koleżeńskiego grona, tylko stań na wysokości zadania.

PS.
    A, i twórz elaboraty jakimś edytorem, to zdychanie forum straci na upierdliwości.
    Medice, cura te ipsum.

Gaduła Awatar ku6i
    Miasto
    Górny Śląsk/Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Johanan Zobacz posta
    Nie paś zatem gadulstwa koleżeńskiego grona

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ku6i Zobacz posta