Close

Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Domyślnie D200 - FF w body

witam,

zakupiłem kilka dni temu D200 i mam spore kłopoty.
    Wcześniej używałem d40 i zdjęcia z niego wychodziły całkiem sympatyczne i ostre.
    W D200 przy tych samych szkłach aparat strzela gdzie mu się tylko podoba - strzelam w oko, ucho ostre
    Przy tablicach ostrości wyniki są mieszane - raz ostro, a raz 2cm za linią niezależnie od obiektywu.

Dodatkowo jak robię zdjęcie na AF - aparat zrobi lekko z tyłu, ale jak to samo ustawię na manualnym ostrzeniu, to zdjęcie będzie ostre.

Miałem nadzieję, że zmiana Firmware cokolwiek pomoże, ale też żadnych zmian.

Totalnie nie mam pomysłu co z tym zrobić.

Domyślnie

Rozumiem, że to używka z nieznanego źródła? Może wystarczy przedmuchać gruchą czujnik AF?
    "Optymalna ekspozycja jest kwestią gustu"

Domyślnie

Jeżeli celność AF jest losowa to albo jak wyżej kolega napisał, albo kalibracja korpusu.
    Jakieś ciałko, szkiełko i światełko, no i jeszcze nosidełko

Domyślnie

Zgadza się - źródło niepewne, więc nie wiadomo co się z nim działo wcześniej...zwłaszcza, że sprzedający nagle przestał się odzywać

Czy ktoś mógłby laikowi powiedzieć gdzie są te czujniki ?

W serwisie na Psich Budach mechanik zrobił dwa zdjęcia miarce i powiedział - 120zł

Domyślnie

Jak uniesiesz lustro (ale nie śrubokrętem ) to na dole komory zobaczysz coś co wygląda jak oczka pajączka
    Wystarczy tam gruszką dmuchnąć trzymając puszkę "do góry nogami" - tak by pyłki grawitacyjnie spadając wypadały poza komorę...
    "Optymalna ekspozycja jest kwestią gustu"

Domyślnie

Tak właśnie, to było to..

podziękował pięknie

Domyślnie

czasami to samo szkło inaczej działa z innym korpusem. W D200 jest dobre wspomaganie AF, więc może być tak, że szkło było korygowane pod inny korpus i z Twoim D200 ma BF
    Nikoś D200 + niki 70-210mm f/4 + Tokina 12-24 f4 + SB-700 + SB-600 + SB-27 + SB-22 (i poza konkursem - Zorka 4 + Voightlander Bessa 66 - SKÓRZANY!!!)

Domyślnie

Tutaj akurat były zapaprane oczka AF i po przedmuchaniu w miarę się to uspokoiło
    Czarny pasek na żółto haftowany

Uprawnienia umieszczania postów