Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Domyślnie

Przeczytałem mnóstwo na temat zalezności BF/FF od ogniskowej - każdy zoom ma taką cechę.
    Zawsze bf/ff będzie różnił się w zalezności od ogniskowej, w każdym zoomie, sęk tylko w tym, aby róznice były niewielkie. Wydaje mi się, że u mnie ta róznica jest zbyt wielka i ciekaw jestem jak jest u innych posiadaczy 16-85.
    D7000 T17-50 2.8 VC, nikkor 16-85

Domyślnie

Poproś serwis o informację jak fotografować takim obiektywem. Jak dla mnie zwalony egzemplarz.
    D, F, Xmm/xx, Już sam się gubię w tym wszystkim.

Domyślnie

Jak fotografować ? Powiedzą mi ustaw Pan na -5 mikroregulacje i wtedy obiekt będzie zawsze w GO, a takie zwykle są normy dla obiektywów amatorskich: żeby na pełnej dziurze cel był zawsze w GO. Zaproponują regulację, ale nie stwierdzą jakiejś ewidentnej wady. Mógłbym się załozyć, że tak powiedzą...

Wydaje mi się, że większość tych obiektywów jest ustawiona tak, że na długim końcu jest ok, a na krótkim jest ff (jeden użytkownik pisał, że tak ma). FF na krótkim końcu jest mniej istotny, gdyż większość posiadaczy może nawet nigdy nie odkryć, że takie coś ma. Bo kto fotografuje na 16 mm przy pełnej dziurze obiekt w odległości mniej niż metr. Wtedy dopiero cel wyjdzie z GO. U mnie to niby "fabryczne" ustawienie byłoby na - 5 lub -4. Wtedy mam ostre zdjęcia w całym zakresie (choć mogłoby być lepiej na długim końcu, w sensie rozkładu GO) oprócz przedziału 16-20, kiedy jest ewidentny ff (choć cel jeszcze w granicy GO - na granicy), ale właściwie nigdy w normalnych warunkach nie przeszkadzający przeciętnemu użytkownikowi... (tyle, że ja jestem bardziej wymagającym)

jeżeli mój jest zwalony, to jaka róznica jest dopuszczalna ? Bo, że musi być róznica pomiędzy ogniskowymi jest poza dyskusją i jeżeli ktoś twierdzi inaczej to mało wie po prostu...
    Ostatnio edytowane przez decadent ; 15-10-2011 o 12:32

Domyślnie

Mam chwilowo 16-85 i nie ma BB/FF zależnego od ogniskowej. Miałem tak z 18-105 gdzie na 18 było dobrze, natomiast na 105 wymagał ustawienia -12.

Domyślnie

Byłem w górach i robiłem wszystko na mikroregulacji -5 - także portrety na 85 mm - wszystko ostre.....
    To jest chyba ten mój BF - -5. Wtedy mało kto wykryje róznice na róznych ogniskowych.

Cytat Zamieszczone przez roge Zobacz posta
    Mam chwilowo 16-85 i nie ma BB/FF zależnego od ogniskowej. Miałem tak z 18-105 gdzie na 18 było dobrze, natomiast na 105 wymagał ustawienia -12.
    Jesteś pewien, że nie ma różnicy ? Musi być róznica, chociaż obiekt zawsze ostry, bo zawsze w GO - może nie ma BF/FF, ale może różnie rozkłada się GO względem celu, co ??

Domyślnie

Problem z 16-85, a raczej jego brak, polegał na tym, że po ustawieniu mikroregulacji na -5, bo tego wymagał, nie widziałem nieprawidłowości na normalnych zdjęciach. Strzeliłem też z bliska kilka testowych fotek, ale nic niepokojącego nie zauważyłem. 18-105 dawał na 105 BF wyraźnie widoczny na normalnych zdjęciach w pomieszczeniu. Na tyle widoczny, że postacie fotografowane z odległości 2-3m były nieostre. Po ustawieniu -12 na 105mm było ok, natomiast na 18mm widać było FF tzn. na fotkach zrobionych z około 1m widać było, że coś jest nie tak.
    Swoją droga nie mam już 16-85, oddałem bo odmawiał ostrzenia na nieskończoność dla szerokich katów. Jak trafił - obraz żyleta, ale trafiał w stosunku 1 na 10, w pozostałych przypadkach aparat nie potwierdzał ostrości i kicha. Z bliska, czyli do kilku metrów, działał normalnie.

Domyślnie

3 egzemplarz 16-85 jaki miałem (2 poprzednie wymienione przez serwis) wykazywał b. duży FF na 16mm, który stopniowo malał do około 45-55mm, natomiast na 85mm trafiał w punkt. FF był tak duży, że przy celowaniu na nieskończoność ostrość była mniej więcej na 2-3m.
    Regulacja w serwisie (robiona jest na 16mm i na 85mm osobno) załatwiła problem nawet z moją bardzo "wybredną" puszką (D90). Także jak chcą to potrafią coś z tym zrobić...
    Pozdrowienia,
    Tomek

Domyślnie

No to miła to dla mnie informacja - jak będę w stolicy to zajrzę na Postępu, może coś poprawią, chociaż i tak nie jest źle...

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów