Po zaznaczeniu na zdjęciu obszaru narzędziem LASSO chciałbym poprawić niedokładności zaznaczenia. W jaki sposób to zrobić?
Szukaj
Po zaznaczeniu na zdjęciu obszaru narzędziem LASSO chciałbym poprawić niedokładności zaznaczenia. W jaki sposób to zrobić?
F90X, D600
Narzędzie Lasso
Lasso jest w tym menu narzędziem domyślnym, które umożliwia swobodne kreślenie
zaznaczenia na zdjęciu.
Narzędzie Polygon Lasso (Lasso wielokątne)
Lasso wielokątne umożliwia zakreślenie wybranego obszaru poprzez łączenie punktów zakotwiczenia liniami
prostymi. Punkty zakotwiczenia można przemieszczać w celu modyfikacji wybranego obszaru, zachowując zarazem
połączenia liniami prostymi z innymi punktami zakotwiczenia.
A Uwaga: Zaznaczanie dodatkowych obszarów powoduje usunięcie tych punktów zakotwiczenia.
Narzędzie Rectangle Marquee (Markiza prostokątna)
Markiza prostokątna umożliwia prostokątne zakreślanie wybranych obszarów.
Przytrzymanie naciśniętego klawisza Shift po rozpoczęciu zakreślania wymusza wykreślenie kwadratu.
Przytrzymanie naciśniętego klawisza Alt (Windows) lub option (Macintosh) podczas zakreślania powoduje,
że kreślenie rozpoczyna się od środka prostokąta zamiast od jego rogu.
Narzędzie Oval Marquee (Markiza owalna)
Markiza owalna umożliwia owalne zakreślanie wybranych obszarów.
Przytrzymanie naciśniętego klawisza Shift po rozpoczęciu zakreślania wymusza wykreślenie koła.
Przytrzymanie naciśniętego klawisza Alt (Windows) lub option (Macintosh) podczas zakreślania powoduje,
że kreślenie rozpoczyna się od środka owalu zamiast od jego krawędzi.
Aby zaznaczyć obszar za pomocą narzędzi lasso i markiza, należy wykonać następujące czynności:
1
Kliknąć na pasku narzędzi ikonę lassa i markizy. Kliknięcie ikony (+) obok ikony lassa i markizy pozwala
zaznaczyć obszar, w którym oddziaływanie korekt będzie dotyczyło tylko należących do niego obiektów.
Kliknięcie ikony (–) obok ikony lassa i markizy pozwala zaznaczyć obszar, w którego przypadku oddziaływanie
korekt będzie dotyczyło tylko obiektów leżących poza nim.
Proszę, a następnym razem zadaj sobie trud i sięgnij po instrukcję.
A7mk2 Zeiss 24-70/4 Sony G 70-200/4 v35/1.4,v50/1.1 FM2 Z50/1.4
Dziękiale instrukcję jakiś czas temu (dość spory) przeczytałem, z tym, że niezbyt zwróciłem uwagę na lasso :\ i dość dawno nie używałem NX2.
Potrzebuję na wczoraj dość mocno zretuszować jedno zdjęcie i wpadam w panikęa wiem, że na to forum można liczyć. Mam jeszcze jeden problem: nie mogę nic zaznaczyć lassem. Po zaznaczeniu czegokolwiek zaznaczenie po prostu znika. Używając polygon lasso, po zaznaczeniu zostają tylko punkty, które postawiłem, natomiast zaznaczenia nie ma, ono nie działa
![]()
F90X, D600
Skontaktuj się z nami