Close

Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Domyślnie Windows 7 na Linuxie

witam, mam porblem a mianowicie:
    kupilem lapka hp, z linuxem, który mi nie przypasował i postanowiłem kupic wina 7
    problemw tym ze nie umiem go zainstalowac
    problem polega na tym, ze gdy włożę płytkę, uruchomię ponownie komputer, on ją odczyta i mam proces instalacji, ale nie mogę go zainstalować bo wyskakuje błąd że partycja (żadna) nie ma formatu NTFS
    komputer ma utworzonych kilka partycjii (z głóznym linuxem, funkcją jego odtworzenia, jakies 2 z dwoma jego wersjami, i jedna ogolna) na tej ogolnej zmieniłem w ustawieniech format na ntfs, zainstalowalem na niej windowsa, ale komputer po instalacji sie nei uruchamia wyskakuje błąd dysku
    i zeby działał muszę zrobic recovery linuxa

i teraz pytanie do was z prośbą o pomoc, jak zainstalowac tego windowsa? co mam zrobic?
    x-pro2 + xt-10 | 23 2.0 + 35 1.4 + 50 2.0 <3
    www.ma-foto.pl

Domyślnie

Ściągnij obraz ISO z Gparted - programem pod linuxem do partycjonowania dysku. Usuń nim wszystkie partycje na dysku. Trzeba jeszcze przywrócić MBR na dysku możesz to zrobić spod linuxa lub winfowsa. Najlepiej uruchomic instalke windowsa xp i wybrać R na początku - naprawa, potem z wiersza poleceń wpisać dwie komendy fixboot i fixmbr obie zatwierdzając. Zapraszam tu: http://www.forumpc.pl/index.php?showtopic=36

Domyślnie

ok, troche inną metodą sobie poradziłem, bez formatowania dysku
    a teraz pytanie, nie zmieniłem w głównej partycjii na ntfs z czego teraz jej nei widać, jak mając zainstalowane 2 systemy się miedzy nimi przelaczac zebu moc zmienic ustawienia?

ps. ew jak w windowsie znaleźć ustawienia tej partycjii i móc ją zedytować na odpowiedni format?

dodam ze zainstalowane mam te systemy na tej samej partycjii
    Ostatnio edytowane przez Marcin Borkowski ; 07-10-2011 o 17:21
    x-pro2 + xt-10 | 23 2.0 + 35 1.4 + 50 2.0 <3
    www.ma-foto.pl

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Instalacja dwóch systemów na tej samej partycji, to dość oryginalny pomysł, ale wielce niepraktyczny, bo to nie ma prawa działać.

Namieszałeś okrutnie, więc zrób jak Ci doradzano, czyli użyj jakiegoś programu do partycjonowania i zainstaluj na pierwszej partycji (C), system, z którego będziesz korzystał na co dzień (zakładam, pewnie słusznie, że będzie to W7).

Istnieje full managerów startowych do obsługi wielu systemów, więc to nie problem.
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Aby korzystać z dwóch systemów Linux i Windows musiałbyś zrobić odwrotnie. Najpierw zainstalować windows, a dopiero potem Linuxa. Windows nie wykryje zainstalowanego linucha, a linux owszem wykryje i doda odpowiedni wpis w lilo lub grub (w zależności od instalacji) Możesz także użyć odpowiedniego boot managera, który załatwi sprawę ale z doświadczenia wiem, że można przez to w łatwy sposób stracić obie partycje.

Domyślnie

na linuchu wpisz jako root: fdisk -l i daj wynik
    D800 || D810
    Samyang 14 F2.8 || Sigma 24-35 F2 || Sigma 85 1.4 A || Tamron 70-200 F2.8 G2
    https://wedd.photo/

Domyślnie

Łooo... Ale fikołek...

A czy ten manager partycji, co to się podczas instalowania W7 pojawia to nie ma możliwości usunięci partycji, nawet jeżeli będzie mu ona zupełnie obca, np linuxowa? Chyba może. Czyli ja bym puścił normalnie instalkę W7, jak dojdzie do momentu wyboru partycji (czyi się ten rzeczony manager pojawi), to bym wywalił wszystkie partycje, które się tam znajdują i od nowa pozakładał takie, jakie mi pasują z ntfsem.

Uprawnienia umieszczania postów