Close

Strona 1 z 18 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 171

Domyślnie Nikon D90 - podstawy etc.

Witam,

Od kilku dni jestem posiadaczem lustrzanki Nikon D90, jest to pierwszy tak potężny aparat w moich rękach, który otrzymałem na urodziny. Problem w tym, że do niedawna zdjęcia robiłem małpką i nie miałem aspiracji aby posiadać wiedzę dotyczącą fotografowania z wykorzystaniem różnych funkcji aparatu, ponieważ Olympus 8letni był dość skąpo wyposażony.

Obiektyw to AF-S NIKKOR 18-105mm

Prośba do was o podrzucenie jakiś książek do robienia zdjęć wykorzystując różne funkcje czy to portret, sport, pejzaż, bądź magiczne litery M A S P. Jestem kompletnym laikiem i chciałbym chociaż w stopniu podstawowym posiąść wiedzę jak robić zdjęcia, żeby ten aparat nie był bezużyteczną lustrzanką w moich rękach bo po co ma się marnować.

Liczę na waszą pomoc i wyrozumiałość, instrukcja obsługi powoli mnie wprowadza w świat fotografii, jednakże wolałbym zabrać się od razu za dobrze napisane książki.

Pozdrawiam

Domyślnie

instrukacja aparatu plus coś o ekspozycji na początek np "ekspozycja bez tajemnic" Petersona

Domyślnie

Dobrze napisana książką na początek jest właśnie instrukcja obsługi aparatu. Dopiero potem możesz sięgnąć po inną literaturę. Wątków na ten temat było czorta albo jeszcze więcej. Ja proponuję Petersona (5 książek) i Scott'a Kelby'ega - Sekrety mistrza - 3 pozycje.
    Tutaj masz cały wątek o książkach.
    A jak chcesz coś szybciej i w necie to LINK
    Ostatnio edytowane przez raddeli ; 07-10-2011 o 16:01
    N

Domyślnie

Dzięki serdeczne za informacje, myślę że po dość dogłębnym zapoznaniu się z literaturą + instrukcja podzielę się pierwszymi zdjęciami, mogą to być konie z racji na fakt iż moja Kobieta kocha te zwierzęta i praktycznie cały czas mam do czynienia z 10cioma końmi, które stały się już można powiedzieć pewną częścią naszego życia. Są to dość energiczne zwierzęta mające do swojej dyspozycji kilka hektarów terenu na którym wcinają trawę i co jakiś czas galopują, więc wydaje mi się że zdjęcia mogą być dość ciekawe

Tutaj dla przykładu zdjęcie zrobione parę dni temu

Domyślnie

Do umieszczania zdjęć są odpowiednie działy.
    D, F, Xmm/xx, Już sam się gubię w tym wszystkim.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wer Zobacz posta
    Do umieszczania zdjęć są odpowiednie działy.
    No niby tak, ale Kolega adinikon chce się pochwalić zdjęciami ( i to nie dekielka) a nie BF lub FF. I za to mu chwała - wie do czego aparat służy.

Domyślnie

Chciałem tylko i wyłącznie pokazać co przez pierwsze 2-3 dni udało mi się zrobić, do odpowiedniego działu będę dodawał zdjęcia jak pod szlifuję swoje umiejętności, bo z takimi jak teraz to szkoda zaśmiecania tematu od zdjęć.

Domyślnie

A się przejmujesz marudami
    Strasznie przysłonę domykasz, to dobre do widoczków gdzie chcesz mieć ostre wszystko, tu otwórz sobie otwór (ten w szkle ) na maxa i wtedy druga a z całą pewnością czwarta fotka będą ciekawsze. Trzecia boleśnie uczy że fotka to zapis światła odbitego od obiektu foconego i cienie albo trzeba dopalać lampą (tu byłoby to raczej trudne) albo kombinować ze słoneczkiem.
    ISO też nie podbijaj jeśli nie jest to potzrebne, co prawda D90 ma całkiem dobre do 1600-2000 ale to zawsze jest jakieś pogorszenie jakości. Zrób podobne fotki na otwartej przesłonie, iso200 i krótszych czasach, później porównaj je sobie.

Domyślnie

Dokładnie popieram, instrukcja naprawdę dużo wnosi dla początkującego, wiem po sobie. Poza tym jakieś książki ja kupiłem zestaw 3 książek Scott'a Kelby'ego "Sekrety mistrza" Bardzo przyjemne lektury naprawdę fajnie się to czyta.
    NIKON 3100--------AF-S NIKKOR 18-105

Domyślnie

Da się i bez kupowania książek. Na początek wystarczy instrukcja obsługi aparatu, aby poznać podstawowe funkcje i możliwości aparatu. Tylko trzeba cały czas interesować się, czytać poradniki, oglądać setki zdjęć i co najważniejsze - samemu pstrykać w wolnych chwilach.
    D700+Grip
    N28 1,8G | N50/1,8D | N85/1,8D | SB 700

D5200+18-55

Strona 1 z 18 12311 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów