Close

Strona 9 z 30 PierwszyPierwszy ... 789101119 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 298

Wątek: Before - After

Domyślnie

Ten wątek, w takiej formie, jest do niczego i tego się właśnie obawałem od początku jego istnienia. Ludzie się tu tylko "chwalą" i na tym koniec. Tak na serio, to większością prezentowanych tu zdjęć nie ma sensu się chwalić, bo tchu w piersiach raczej nie zapierają. Ot, jakaś tam prosta i dość przypadkowa wersja obróbki kiepskich zdjęć.

Proponowałem autorowi wątku, żeby zamiast takiego jednego "tasiemca dla chwalipiętów" zakładać tu kolejne wątki (jeden wątek jedno zdjęcie), w których będzie dokładnie opisana i zilustrowana, droga od tego "before" do tego "after". No ale wyszło jak zawsze. Dobre chęci były, ale to niestety wymaga jeszcze pewnego nakładu pracy i podzielenia sie wiedzą, a z tym już gorzej.

Ponawiam propozycję, bo sama idea jest sensowna. Zostawcie ten wątek w spokoju (możemy go nawet zamknąć lub usunąć), a w zamian zakładajcie w tym dziale wątki, w których będzie dokładnie opisany i zilustrowany sposób obróbki konkretnego zdjęcia, z opisem dlaczego tak, a nie inaczej, a pod nim dyskusja o pomysle na obróbkę i o wynikach przedsięwzięcia. Moim zdaniem, tylko wtedy to ma jakiś większy sens.
    Jacek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mistrzucieczki Zobacz posta
    nie mialem takich wytycznych
    Nie chodzi mi o to, jakie miales wytyczne, tylko jaki efekt chciales uzyskac opisana "praca nad przenikaniem". Normalne szklo nie jest tak slabo przezroczyste, dlatego zapytalem.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

wszystko zalezy od grubosci szkla i od sposobu swiecenia
    Road to Manila

Domyślnie

wszystko zalezy od grubosci szkla
    No tak. Te szkanki na pewno maja 1 cm grubosci, ktore nie przepuszczaja tyle swiatla, co wszystkie inne (chociaz o wiele grubsza dno, wyglada w tym temacie bardziej klarownie). Ciekawe jak slaba widocznosc musza miec kierowcy i pasazerowie limuzyn z pancernymi szybami?

i od sposobu swiecenia
    Ale Twoim zadaniem jest chyba zaswiecic tak, zeby fotografowany przedmiot wygladal jak najwierniej z rzeczywistoscia. Poza tym ta czesc Twojego tlumaczenia nijak ma sie akurat do tych szklanek, bo jak napisales pod zdjeciem -- to byly duplikaty jednego zdjecia.

Zastanawia mnie tylko jedno -- dlaczego tak trudno Tobie po prostu napisac: "fakt, troche spieprzylem"? Przeciez to nie zadna ujma -- kazdemu z nas sie takie rzeczy zdarzaja. A Twoje tlumaczenia sa kompletnie pozbawione sensu -- akurat w temacie poziomu przezroczystosci tych szklanek.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

nie uwazam ze spieprzylem,mozliwe ze nie jest to tak jak by bylo w rzeczywistosci ale mowimy o fotografii reklamowej ktora ma sie czesto nijak do ralnego produktu
    Road to Manila

Domyślnie

nie uwazam ze spieprzylem
    Jesli uwazasz, ze szkło, które w takich szklankach jest przezroczyste w okolo 98-99% na Twoim zdjeciu ma jej najwyzej 20% i to jest ok, to zdecydowanie EOT, bo szkoda czasu na przekomarzanie sie co do oczywistosci.

mozliwe ze nie jest to tak jak by bylo w rzeczywistosci ale mowimy o fotografii reklamowej ktora ma sie czesto nijak do ralnego produktu
    W wiekszosci przypadkow zgoda. W zdjeciach reklamowych w wiekszosci chodzi o wyeksponowanie zalet z jednoczesnym ukryciem detali, ktore moga byc uwazane za wade (lub po prostu brzydko wygladaja). Niemniej jednak w tym przypadku szklanki (jako element poboczny) raczej winny wygladac jak normalne szklanki, a nie jak zrobione z mlecznej pleksi. Tu im nie dodales (nie wyeksponowales tej klarownosci, czystosci szkla) tylko przez mala przezroczystosc -- zdecydowanie ujales. A to jest akurat zaprzeczenie ogolnego zalozenia fotografii reklamowej.
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

w wolnej chwili zdjecie z 6 takimi szklankami zobacyzmy jaki bedzie efekt ale zapewniam ze w zaleznosci od tego jak poswiece bedzie blizej twojej lub mojej racji
    Road to Manila

Domyślnie

Pojedynek gigantów?

Idę po piwko i sobie poczytam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JK Zobacz posta
    Ten wątek, w takiej formie, jest do niczego i tego się właśnie obawałem od początku jego istnienia. Ludzie się tu tylko "chwalą" i na tym koniec.
    Zapomniałeś napisać "dla mnie" jest do niczego. Według mnie dużo daje, ponieważ widać różnice pomiędzy surowym zdjęciem, a tym co jest prezentowane w portfolio. Zdjęcia nie muszą być tym samym wybitne, ważne by pokazywały zastosowanie albo jakiejś techniki, albo kontrast między oryginałem i zdjęciem wynikowym.
    W wątku nie chodzi by podawać przepisy na wykonanie takich samych zdjęć. Moim zdaniem to nie jest jego idea. Ale nie oznacza to też, że jest do niczego. Jeżeli ktoś szuka przepisu, to dla niego jest kurs obróbki przy użyciu danego narzędzia. Natomiast można zobaczyć na jakim etapie w sposobie postrzegania człowiek się znajduje. Czy zostawiłby surowe zdjęcie takim, jakie jest? Czy poszedłby w innym kierunku. Możesz sam ocenić.
    Tutoriali jak dany autor obrabiał fotografię jest sporo na sieci, w szczególności na youtube znajdziemy ich trochę. Brak natomiast zdjęć różnych autorów właśnie w postaci "przed/po". Jest to o tyle wygodna forma, że nie wymaga jakiegoś naukowego zacięcia, wiele czasu oraz wysiłku. A naprawdę daje wiele. W szczególności można sobie spróbować obrobić zdjęcie samemu by osiągnąć zbliżony lub lepszy efekt.
    Dodatkowo taka formuła właśnie nie prowokuje do jałowej w ogromnej większości przypadków dyskusji, które zdjęcie jest lepsze, czyja obróbka ciekawsza, czy doskonalsza.
    Wystarczy spojrzeć na niektóre koszmarki z tego działu, które by się automatycznie w takim wątku pojawiły. Poza tym co szkodzi stworzyć taki wątek? Właściwie to jest nim każdy dookoła. Z tym, że brak tam dyskusji o użytych środkach. Ale po co dyskutować, skoro wielu osobom się kompletnie nie podoba jakaś wizja? Zatem i nie pytają, tylko tworzą własną.
    Jedyny sens taki wątek by miał w przypadku uznanych prac. Uznanych przez... no, powiedzmy wszystkich, za dobre i wzorowe. Ale wówczas nigdy on nie powstanie.

PS. Próbkę dyskusji o jakości obróbki mamy już w tym wątku. Według mnie autor, który nie ma ochoty bronić swojej wizji, po takiej wymianie zdań, po prostu skończy pokazywać przykłady obróbki. O to chodzi? Oceńmy sobie sami, czy jest ona udana, czy nie. Zachowajmy to dla siebie. Inaczej wątek zrobi się rzeczywiście bez sensu.
    Poza tym używane środki są często bardzo proste. Problem polega na tym, żeby zauważać kiedy są one konieczne. Które partie obrazu należałoby doświetlić, jak ocenić czy kolor jest już właściwy, czy kontrast powinien być taki, a nie inny. Zdjęcia przed i po, wraz z opisem mogą dać takie pojęcie właśnie. Na co autor zwrócił uwagę - to często widać.

Jeżeli zachęcisz autorów dobrych zdjęć do publikacji kadrów sprzed i po, to będzie to bardzo ważny pierwszy krok. Bez tego, mowa o opisywaniu "dlaczego", odchodzi w krainę baśni.
    Ostatnio edytowane przez mOSAd ; 18-10-2011 o 15:23

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez digit Zobacz posta

wiem garbi się
    Nie da się wyprostować w PS?

Strona 9 z 30 PierwszyPierwszy ... 789101119 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów