Jeśli kogoś zainteresuje taka obróbka to w wolnej chwili przygotuję opis lub dodam pomniejszony plik PSD
Pozdrawiam
Szukaj
Jeśli kogoś zainteresuje taka obróbka to w wolnej chwili przygotuję opis lub dodam pomniejszony plik PSD
Pozdrawiam
Mnie interesuje!
Mnie interesuje też jak obrobiłes zdjecie viktorii z wątku w portrecie![]()
Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 02-05-2012 o 20:16
"GŁASKANIEM NIC SIĘ NIE NAUCZĘ - pokrytykuj mnie nieco"
~ JA
I ja bym też nie pogardził![]()
- FB -
Canon + szkła
No więc tak.
Najpierw lekkie kadrowanie, odseparowanie nieba od reszty za pomocą szybkiej maski.
Korekcja kontrastu za pomocą krzywych.
Użycie funkcji 'kolor selektywny' nadanie zdjęciu cieplejszych barw.
Nałożenie filtra 'głęboka żółć'
Użycie stempla w celu zmodyfikowania kształtu i ilości chmur.
Użycie filtra 'zmiękczona poświata' + filtr 'rozmycie - poruszenie' nałożony na chmury.
Gdy podnosisz kontrast za pomocą krzywych to robisz jeden punkt i go ustawiasz, czy robisz np. 3 punkty (jeden od cieni, drugi po srodku, a trzeci od jasności) ?
Zależy co chcę osiągnąć. Ale zazwyczaj przydają więcej niż dwa punkty.
Pozwole sobie wrzucic efekt nudy i zartu z kolegi.
Jpg z aparatu bez modyfikacji
Wiec po kolei
Wywolanie rawu w ACR.
Wyciecie tla
Wysostrzenie,podbicjie detali,korekta krzywych.
Tlo znalazlem gdzies na necie, niestey nie mam juz oryginału ale musialem je zblurowac, przyciemnic skorygowac krzywe i kolorystycznie dopasowac do osoby.
Efekt koncowy
Ostatnio edytowane przez ekonet ; 28-07-2012 o 00:06 Powód: orto! ("pokoleji", "orginalu", spacje po przecinkach!)
Canon 6d ,3xYN560, RF-602, , Tamron 24-70 2,8, Canon 85 1,8
A wiec- jak?
"GŁASKANIEM NIC SIĘ NIE NAUCZĘ - pokrytykuj mnie nieco"
~ JA
No moze zbyt dokladnie nie opisalem gdyz to zdjecie robilem z miesiac temu ,
Wiec napisze jeszcze raz i bardziej szczegolowo z tego co pamietam .
Wywolanie osoby w ACR. Wyciecie tla na szybkiej masce . Do wyostrzenia osoby i minimalenej korekty koloru uzylem NIK color efex bodajrze tonal contrast,pro contrasr,detail extrector.
Dodalem tatuaz uzywajac overlay lud dark light w blending mode. Wrap zeby dopasowac tatuaz do ksztaltu ciala.
Tlo dodalem i szukalem odpowiedniego blending mode ktory najlepiej pasowal ,bodajrze overlay.Zamalowanie osoby na masce zeby nie nachodzilo tlo na osobe.
Zblurowanie tla i zmiejszenie kontrastu i detali tla przy pomocy Nik Color efex,uzylem efekt Midnight.
I na koniec korekta krzywych i nasycenia kolorow i tonacj kolorow . Osobno na tle i osobno na modelu ,trzeba troche pobawic sie wedlug uznania zeby jedno z drugim pasowalo
To by bylo mniej wiecej tyle.
Zeby tlo dobrze pasowalo do osoby wklejonej trzeba zwrocic uwage na kierunek i charakterystyke swiatla zeby pasowalo jedno z drugim. Poniewaz zdjecie kolegi robilem 6 miechow temu a obrabialem miesiac temu ,musialem znalesc zdjecie tla najblisze do ogniskowej obiektywu mojego portretu, charterystyki i kierunku swiatla jakiego uzylem do robienia zdjecia
Najlepiej bylo by znalesc tlo najpierw i w trakcjie robienia zdjecia modela/modelki, sprobowac odtworzyc charakterystyke swiatla
Ostatnio edytowane przez Kefir83 ; 26-07-2012 o 10:31
Canon 6d ,3xYN560, RF-602, , Tamron 24-70 2,8, Canon 85 1,8
Wyszedł taki render jak z gry trochę. Gdyby nie te włoski i brwi - można by się pomylić. Ale ciekawie i z zaangażowaniem.
Skontaktuj się z nami