Close

Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Domyślnie Dyfuzor do SB-700

Witajcie, szukałem odpowiedzi w szukajce i nie znalazłem, może coś przeoczyłem ale zapytam. Szukam dyfuzora do swojej lampy i wpadłem na coś takiego- http://allegro.pl/lumiquest-mini-sof...833396131.html

mam również do lampy oryginalne dołączone dyfuzory - nie jestem zadowolony z efektu odbijania od sufitu - no właśnie- czy warto wydać pieniądze na ten podany w linku czy efekt błyskania bedzie podobny od dyfuzora z kompletu? czy w przypadku tego dyfuza z allegro można darować sobie szukania sufitu i strzelać lampą na wprost ?
    pozdrawiam i dziekuje za cenne wskazówki

Domyślnie

Odpowiedz mi na jedno pytanie: Po co Ci tak właściwie dyfuzor? Odbijając od sufitu dyfuzora NIE zakładamy, ponieważ marnuje się wtedy baardzo duzo mocy, a błyskanie na wprost to średni pomysl ew z dyfuzorem takim jak Twój z zestawu ale wyłącznie jako delikatne doświetlenie, a nie jako swiatło główne.
    D800, sigma 70-200 2.8, nikkor 50 1.4G, Tamron 17-50 2.8, sb900

Domyślnie

Zastanawiałem się jak poradzić sobie w przypadku kiedy zdjęcia będę robił w wysokim, szerokim pomieszczeniu typu np. sala gimnastyczna (dzieci na apelu) gdzie nie dam rady lub tak przewiduje bo nie robiłem nigdy zdjęć z lampą w takich warunkach odbić dostateczną ilość światła od sufitu lub ścian. To co podałem w linku - wydawało mi się, że właśnie może się sprawdzić przy ustawieniu lampy na wprost. To moje początki z lampą i próbuję ją jakoś okiełznać.

Domyślnie

Co prawda temat z tamtego roku, ale sam miałem taki dylemat i robiłem fotki na sali gimnastycznej. Ja robiłem Canonem 400D i Metz AF50 a kolega Nikonem D700 i SB-600. Obydwoje stosowaliśmy różne techniki, ja odbijałem od wysokiego sufitu z palnikiem na 90 stopni a kolega z białą kartką i palnik na 60 stopni. Wyniki były różne, generalnie są to trudne warunki bo sala duża i sufit wysoko. Generalnie fotki były lepsze z białą kartą, chodź troszkę niedoświetlone, światło było równomierniej rozłożone i brak jasnych twarzy, iso w Nikonie do 1000 ( automatyczne mimo manuala). Ale najlepsze zdjęcia wyszły bez lampy)) lub z dopaleniem w AV.

Ps. Gdybym jeszcze raz robił tych warunkach, to w przypadku zmuszenia użycia lampy np. dzieci tańczą, to biała karta i palnik na 45-60 stopni ( musi być kąt taki, aby skierować biała kartę na dzieci) i odpowiednia kompensacja mocy błysku i raczej węższe kadry

Uprawnienia umieszczania postów