Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Domyślnie uchwyt do blendy - w praktyce

zastanawiam sie na zakupem uchwytu do blendy. swego czasu nabyłem prasolke i statyw i chciałem się bawić w doświetlanie za pomocą CLS-a, ale wychodziło mi to średnio, więc wróciłem do blendy. Zdjęcia jednak wolę robić sam i niespecjalnie mam ochotę na asystę, wniosek jeden -> potrzebuję uchwytu.

Teraz pytanie na ile taki uchwyt jest praktyczny? Jak się ma asystenta to asystent jest raczej dość mobilny i ustawi blendę pod wnet dowolnym kątem, a z uchwytem to wiadomo...Jak wygląda to w praktyce? Czy są może tutaj osoby, które korzystały z uchwytu, a i tak później wróciły do pomocy asystenta, bo uchwyt był zbyt niepraktyczny...?
    D610 + SY14/2.8 + 35/1.8G DX + 50/1.8D + SB900
    <a href="http://pawelkozera.pl/">moje www</a>

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pavel_9 Zobacz posta
    zastanawiam sie na zakupem uchwytu do blendy. swego czasu nabyłem prasolke i statyw i chciałem się bawić w doświetlanie za pomocą CLS-a, ale wychodziło mi to średnio, więc wróciłem do blendy. Zdjęcia jednak wolę robić sam i niespecjalnie mam ochotę na asystę, wniosek jeden -> potrzebuję uchwytu.

Teraz pytanie na ile taki uchwyt jest praktyczny? Jak się ma asystenta to asystent jest raczej dość mobilny i ustawi blendę pod wnet dowolnym kątem, a z uchwytem to wiadomo...Jak wygląda to w praktyce? Czy są może tutaj osoby, które korzystały z uchwytu, a i tak później wróciły do pomocy asystenta, bo uchwyt był zbyt niepraktyczny...?
    Uchwyt w studio ok - ustawiasz, jest łatwo, wygodnie, pewnie i stabilnie. W plenerze gorzej bo powieje wiatr i trochę lipa (asystent skoryguje blende niemal natychmiast, a uchwyt - trzeba będzie przykładowo podejść, podnieść go w skrajnych wypadkach i ustawić na nowo). Oczywiście można mocno dociążyć układ statyw-uchwyt-blenda, aby było mało wrażliwe na wiatr, ale mimo wszystko czasem to tak wkurza, że się prosi kogoś z boku o potrzymanie za 5 zł albo inne piwo .

Podejdź gdzieś do sklepu foto który ma coś takiego na miejscu i sprawdź sam - to będzie najlepsze dla Ciebie.
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Domyślnie

Potwierdzam - z wiatrem bywa problem. Z mniejszym można sobie radzić, ale jak mocno zawieje, to blenda jest zbyt dużym żaglem by się to wszystko na miejscu utrzymało. Dodatkowo irytuje wędrujące słońce. Asystent na bieżąco koryguje, a uchwyt niestety nie. Generalnie uważam, że uchwyt jak najbardziej warto mieć, na awaryjne sytuacje gdy się nie ma asystenta. Ale żeby dzięki uchwytowi z zasady rezygnować z asystenta, to raczej się nie uda. Za to w studio na pewno uchwyt dobrze się sprawdzi.
    D90 | N18-105 | N35/1.8 | N85/1.8 | S8/3.5 | S10-20/4-5.6 | N622II | YN560 | RF602

Domyślnie

ja kiedyś w akcje desperacji (brak asystenta) przypiąłem blęde do booma oświetleniowego . na takie klipsy budowlane to nie wiedziałem potem gdzie uciekać jak wiatr zawiał . blenda 180 x120 cm w tej kombinacji się nie sprawdziła .

Domyślnie

Potwierdzam to co mówią koledzy.
    Sam zakupiłem uchwyt do blendy na wiosnę.
    Bardzo szybko wróciłem jednak do asysty.
    W plenerze z uchwytem i blendą da się działać ale jedynie w bezwietrzny dzień, a i tak to bieganie i wieczne poprawianie jest mocno uciążliwe.
    Cyfrowo według Nikona, analogowo według Canona.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Trzymiasto

Domyślnie

Uchwyt w studio albo w wnętrzach OK. Też się dla asystentki z małym rozstawem rąk się przydaje. Dobrze uchwyt trzyma blende a asystentka za uchwyt i jest dobrze.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Akz Zobacz posta
    Uchwyt w studio albo w wnętrzach OK. Też się dla asystentki z małym rozstawem rąk się przydaje. Dobrze uchwyt trzyma blende a asystentka za uchwyt i jest dobrze.
    Ale nadal piszesz o fotografii?
    D, F, Xmm/xx, Już sam się gubię w tym wszystkim.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wer Zobacz posta
    Ale nadal piszesz o fotografii?
    Może kolega zajmuje się fotografią erotyczną ?

Z uchwytem do blend to i w studio miałem problemy.
    Przy blendzie 120x180 "rozłazi" się to i ogólnie jest nie wygodne choć działa.
    Przy mniejszych pewnie jest znacznie wygodniej ale nie próbowałem.

Ogólnie jest tak jak pisze AKZ, nic nie zastąpi asystentki z małym rozstawem potrafiącej dobrze uchwycić
    Cyfrowo według Nikona, analogowo według Canona.

Domyślnie

Potwierdzam, że taki uchwyt jest kompletnie niepraktyczny, delikatny podmuch wiatru i już wszystko na ziemi leży Szkoda nerwów, biegania, ustawiania, podnoszenia itd. Z uchwytem pracowałam tylko 2 razy, leży teraz w kącie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez anna_z Zobacz posta
    Potwierdzam, że taki uchwyt jest kompletnie niepraktyczny, delikatny podmuch wiatru i już wszystko na ziemi leży Szkoda nerwów, biegania, ustawiania, podnoszenia itd. Z uchwytem pracowałam tylko 2 razy, leży teraz w kącie.
    taki na 180x120 .. ?
    A7mk2 Zeiss 24-70/4 Sony G 70-200/4 v35/1.4,v50/1.1 FM2 Z50/1.4

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów