Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 27

Wątek: Spacer zoom

Domyślnie

Do D5100 wybór jest bardzo szeroki: 16 - 85, 18 - 105, 18 - 135, 18 - 200, starsza konstrukcja 18 - 70. Wspomniany przez Kolegę obiektyw ma zastosowania profesjonalne i pochodzi z pełnej klatki. Dla amatora wystarczą wspomniane przeze mnie obiektywy lub z pełnej klatki np. T28 - 75.

Domyślnie

albo "zapatentowany" ostatnio 18-300
    D300 | N35 1.8 | N17-55

Domyślnie

nie chodzi mi o kase tylko sie pytam bo mnie to ciekawi i chodzi o obiektyw fx sigmy lub tamrona, czy tam tokiny
    a jeżeli 24-70 jest reporterskie to sorry chodzi mi o spacer zoom
    Nikon d5100 + 18-105 vr + 35 1.8 dx + mf 055xprob+mf 496rc2 i kupa bAJErów...

Domyślnie

Ale spacerzoom jest bardzo szerokim pojęciem. Spacerzoomami przyjęło się nazywać obiektywy o bardzo szerokim zakresie ogniskowych, od szerokiego kąta po tele. W przypadku matryc DX to takie, których ogniskowa zaczyna się ok. 17mm, a kończy powyżej 80. 24mm na matrycy DX daje takie same kąty jak na pełnej klatce 36mm to już jest umiarkowany szeroki kąt, czyli nie zawsze wystarczy. Najbardziej typowymi superzoomami są w tej chwili konstrukcje 18-200 (ew. 250 czy 270). Są to jednak szkła dość ciemne i z optyką co najwyżej dobrą, ale zwykle od 150 mm w górę następuje znaczne pogorszenie ostrości. Zaletą spacerzoomów jest to, że mamy w jednym obiektywie szeroki zakres ogniskowych i nie musimy zmieniać obiektywu. Ma to swoje zalety w czasie spaceru, ale płacimy za to gorszą jakością optyczną, gorszym światłem.
    Aha, spacerzoom to pojęcie bardzo nieostre. W czasach Zenitów prawie wszyscy stosowali jako spacerzoom stałogniskowy zoom Helios 58/2.0. Potem przyszły czasy obiektywów 35-70, czasami się trafiały 28-80. Teraz nadeszły czasy hiperzoomów 18-200 (czy nawet 18-270).
    D, F, Xmm/xx, Już sam się gubię w tym wszystkim.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wer Zobacz posta
    Aha, spacerzoom to pojęcie bardzo nieostre. W czasach Zenitów prawie wszyscy stosowali jako spacerzoom stałogniskowy zoom Helios 58/2.0. Potem przyszły czasy obiektywów 35-70, czasami się trafiały 28-80. Teraz nadeszły czasy hiperzoomów 18-200 (czy nawet 18-270).
    No, kolego zdecyduj się - stałoogniskowy czy zoom?
    Dziwnym nie jest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Badyl81 Zobacz posta
    zoom x 1

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez w0j Zobacz posta
    Witam
    mam pytanko :
    czy jest jakiś tańszy odpowiednik nikona 24-70 spacer zoom ?
    Jest. Ale chyba nie liczysz, że ktos wymieni wszystkie w Nikonie i do tego dorzuci jeszcze firmy niezależne. Wszystko znajdziesz w sieci, a jeżeli bedziesz miał watpliwości to odpowiedzi znajdziesz tu lub zadasz konkretne pytanie.
    Ja jako "spacerowego" szkła używam 35/2,0

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Badyl81 Zobacz posta
    Chyba nie czytałeś testu profesjonalnego aparatu Canomatic:

http://www.fotografuj.pl/Article/TES...kazdego/id/147

Aha, w kwestii formalnej, obiektywy z ostrzeniem wewnętrznym zawsze są zoomami. Przy ostrzeniu na bliższe przedmioty ogniskowa się skraca trochę.
    D, F, Xmm/xx, Już sam się gubię w tym wszystkim.

Domyślnie

Wiesz, jak ktoś nieobeznany w temacie zacznie powtarzać po Tobie o takich zoomach to...
    Dziwnym nie jest

Gaduła Awatar NBA
    Miasto
    Jarocin, Wielkopolska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wer Zobacz posta
    24-70 Dla pełnej klatki spacerzoomem jest 24-120/4.
    Świetne szło, super zakres, idealny zarówno na spacer jak i do reporterki... Moim skromnym zdaniem może konkurować z 24-70... A na spacerze to tylko Korzeniowski może go przegonić...
    Ostatnio edytowane przez NBA ; 29-09-2011 o 18:37

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów