Close

Strona 20 z 21 PierwszyPierwszy ... 1018192021 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 191 do 200 z 204

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturherda Zobacz posta
    .. Jeśli w kadrze masz źródło światła, to ono Ci ściemni ekspozycję, nawet więcej niż owe 1. Fotografowanie zatem na 0 daje Ci zakłamaną ekspozycję. Uważasz zatem, że uczciwe byłoby testowanie bez jakiejkolwiek korekty mimo źródła światła w tle?
    Masz rację. Tylko, że po prostu wg mnie motyw jaki pokazałeś jest absolutnie nie do przyjecia jako motyw testowy. Masz w nim przeswietlenia (lampy - żródła swiatła) jak i czarne plamy - niebo. Do analizy obrazu wybrałes sobie jasne miejsca kadru. Gdzie jak wiemy matryce sobie radzą. Nie da sie z tego wyciagnąć wniosków porównawczych do innych body. No chyba że by były identyczne klatki tymi innymi body zrobione.
    Pokazanie takiego zdjęcia nie swiadczy o praktycznej uzyteczności 5dmk2 z iso 25.600 w każdej sytuacji, a jedynie w sytuacji mocno specyficznej.
    Pokaż scenę o mniejszej rozpietości tonalnej (bez przepałów i czerni). Wtedy będzie mozna mówić o tym jak pracuje matryca.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Zupełnie Was nie rozumiem i dyskusja staje się jałowa, wciąż zarzucana mi jest manipulacja.

Jacku, ja do analizy kropowej wybrałem po prostu punkt na który ostrzyłem, przy 85mm i przesłonie 2.2 głębia jest niewielka więc nie miałem wyboru, a ostrzyłem na kontrastowy element. Ostatnie zdjęcie jakie wkleiłem wykonałem na parametrach: ISO25600 f2.0 t1/25 +1 więc chyba wystarczająco ciemno u licha, AF za chorobę nie chciał złapać mi już ostrości w tych warunkach. Najprościej będzie gdy ktoś wskaże zdjęcie jakie mam wykonać i na jakich parametrach bo w inny sposób nie wierzę, że jestem w stanie spełnić oczekiwania kolegów.

Coś mi się zdaje, że na tym forum jestem jedyną osobą, która podnosi iso by wystarczająco skrócić ekspozycję dla ruchu, a tak robię chociażby na sali weselnej przy tańcach. O ile to możliwe szukam 1/250-400s nawet kosztem iso. Właśnie dla takich sytuacji pokazany przeze mnie pierwszy przykład odwzorowuje właściwości matrycy. H ISO używane jest nie zawsze w dantejskch ciemnościach jak próbujecie błędnie sugerować.

Rozumiem akceptację bądź jej brak dla prezentowanego przez 5DII obrazu przy iso25600 ale na miłość Boską nie zarzucajcie mi ciągłych błędów i manipulacji!
    C5DII

Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

Wg mnie brniemy w temat bez sensu. Subiektywna jest "akceptowalność" czy tez nie. Nie ma sie jak odniesć do tego czy uzyskany efekt jest dobry czy zły, bo nie ma odpowiadającej temu zdjęciu klatki zrobionym innym body. Proponowałbym w tej sytuacji odpuścić sobie dzielenia włosa na czworo, bo wniosków nie wyciagniemy.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturherda Zobacz posta
    Coś mi się zdaje, że na tym forum jestem jedyną osobą, która podnosi iso by wystarczająco skrócić ekspozycję dla ruchu, a tak robię chociażby na sali weselnej przy tańcach. O ile to możliwe szukam 1/250-400s nawet kosztem iso. Właśnie dla takich sytuacji pokazany przeze mnie pierwszy przykład odwzorowuje właściwości matrycy. H ISO używane jest nie zawsze w dantejskch ciemnościach jak próbujecie błędnie sugerować.
    no właśnie chciałbym takie zdjęcie zobaczyć. Testowe zdjęcia nocnej infrastruktury niezbyt mnie interesują bo i nie mam porównania , nie robię takich

Domyślnie

W wyszukiwarce flickr - pixel-peeper można znaleźć parę zdjęć 5D2 na ISO ponad 12800: http://www.pixel-peeper.com/cameras/...&digicam=0&p=1

Inna sprawa to czy takie ISO jest faktycznie potrzebne, tak jak napisał wcześniej przedpiszca, w D700 używam maksymalnie ISO 3200 - ustawiony limit auto iso.
    Ostatnio edytowane przez raider ; 07-10-2011 o 01:48

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez raider Zobacz posta

Inna sprawa to czy takie ISO jest faktycznie potrzebne, tak jak napisał wcześniej przedpiszca, w D700 używam maksymalnie ISO 3200 - ustawiony limit auto iso.
    To ze ty nie używasz nie oznacza że nie jest potrzebne

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fafniak Zobacz posta
    To ze ty nie używasz nie oznacza że nie jest potrzebne
    Oczywiście, piszę tylko w swoim imieniu

Domyślnie

Iso 12800 w 5DII? Żarty... Do 3200 używam bez wahania, a 6400 mogę użyć tylko w sytuacjach "awaryjnych". Większych wartości nie ma sensu nawet ruszać.

Co do rozdzielczości, to 21 mpx bardzo rozpieszcza. Różnicę między 12 a 21 mpx widać na wydrukach powyżej 20x30 cm, oczywiście jeśli są oglądane z bliska (sprawdzone organoleptycznie). Nie to jednak jest największą zaletą, bo duże wydruki się zdarzają, ale nie na tyle często, żeby robić z tego priorytet. Największą korzyścią w moim przypadku jest możliwość prostowania perspektywy w bardzo dużym zakresie. Mogę specjalnie kadrować zdjęcie szerzej, a potem prostować ściany, nie przejmując się, że tracę przy tym megapiksele. Nawet po mocnym prostowaniu zostaje mi przynajmniej 12-15 mpx, a nie skrawki wielkości 6-8 mpx, które zostają mi z 12-megapiskelowych zdjęć z innego aparatu, którego też używam. Poza tym zdjęcie po przeskalowaniu z 21 do 12 mpx nadal ma większą rozdzielczość (w sensie reprodukcji detali), niż zdjęcie 12-megapikselowej z matrycy osłabionej filtrem AA.

Piętą achillesową 5DII jest zachowanie matrycy w cieniach. Trzeba być ostrożnym, bo przy mocnym wyciąganiu cieni może zrobić się koszmarek. Czasem to wygląda jako tako, czasem nieciekawie... Ale mówię o powiększeniu 1:1. Nie jest jednak aż tak źle, jak to niektórzy przedstawiają. Banding w cieniach ma bardzo drobną strukturę, która prawie całkiem znika (interpoluje się z sąsiednimi pikselami) po odszumieniu i przeskalowaniu do np. 12 mpx. Pewnie nie jest tak dobrze, jak w D700, ale sądzę, że jeszcze w granicach użyteczności.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb | ig

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Piętą achillesową 5DII jest zachowanie matrycy w cieniach. Trzeba być ostrożnym, bo przy mocnym wyciąganiu cieni może zrobić się koszmarek. Czasem to wygląda jako tako, czasem nieciekawie... Ale mówię o powiększeniu 1:1. Nie jest jednak aż tak źle, jak to niektórzy przedstawiają. Banding w cieniach ma bardzo drobną strukturę, która prawie całkiem znika (interpoluje się z sąsiednimi pikselami) po odszumieniu i przeskalowaniu do np. 12 mpx. Pewnie nie jest tak dobrze, jak w D700, ale sądzę, że jeszcze w granicach użyteczności.
    Akurat D700 też nie jest wolne od tej wady...
    FF (Fuji + Fuji)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Akurat D700 też nie jest wolne od tej wady...
    d700 ma w cieniach banding ??
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z24-70SII/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

Paweł

Strona 20 z 21 PierwszyPierwszy ... 1018192021 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów