Close

Strona 10 z 17 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 204

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez joker333 Zobacz posta
    ja poproszę to iso 25600
    też staję w kolejce...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pawel Pawlak Zobacz posta
    No nie do konca. Im bardziej lab przeskakuje w dół obraz zasilony, tym mnie zobaczymy szumów. Proste. Ale jeśli mamy ostry obraz, bez szumów - a za taki możemy przyjąć obrazek z niskiego iso obu body to nic nie zyskamy, boi i tak jest wystarczająco gładko. No chyba że Twoje 5d na niskich iso szumią niewiarygodnie.

Nie mogę zgodzić się z Tobą Pawle. Całkiem przypadkiem wpadł mi do głowy ciekawy przykład.

Dziś wyjąłem dziecku do oglądania album ze zdjęciami z 2005 roku. Mam w nim zdjęcia z parady Notting Hill robione na dwóch filmach Portra 400 i 160. Jeden czas, jeden korpus (Minolta 700si) jedno szkło (Sigma 28-70 2.. Wszystkie zdjęcia na Portrze 160 są zauważalnie lepszej jakości, zdecydowanie "czystsze". Format zdjęć 13x18.

Owszem można powiedzieć, że Portra 400 to wyższa czułość tym samym większe ziarno, ale po pierwsze przecież Portra na 400 i tak nie miała ziarna praktycznie, a po drugie odbitka i tak niewielka by uwidaczniać ziarno. Ową czystość obrazu daje większa szczegółowość Portry 160 i widoczne to jest już przy takiej odbitce.

Uprzedzając pytania - nie mam pojęcia jaką rozdzielczość posiada(ły) Portra 160 i 400 ale każdy kto używał, wie, że świetną.

Cytat Zamieszczone przez Sapphiron Zobacz posta
    też staję w kolejce...
    Będą, będą wczoraj nie chciało mi się bo jeździłem w poszukiwaniu butów zimowych dziecku, dziś to zrobię
    C5DII

Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

Na filmach o wyższej czułości spadał kontrast. Stąd wrażenie mniejszej ostrości. Upraszczam i generalizuje (bo liczą sie także i inne rzeczy) to długi temat.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Arturherda - jedno pytanie - robiłeś kiedykolwiek "ślepy test" z tymi odbitkami?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez joker333 Zobacz posta
    ja poproszę to iso 25600

Nie chce mi się, ale obiecuję, że zrobię, jak nie dziś wieczorem to jutro

Cytat Zamieszczone przez S4INT Zobacz posta
    Arturherda - jedno pytanie - robiłeś kiedykolwiek "ślepy test" z tymi odbitkami?

Co znaczy "ślepy test" ?
    C5DII

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturherda Zobacz posta
    Nie chce mi się, ale obiecuję, że zrobię, jak nie dziś wieczorem to jutro

spokojnie, może być i w nocy nawet wskazane

Domyślnie

To znaczy, że ktoś robi dwa takie same zdjęcia 5dmk1 i mk2 po czym robi identycznej wielkości odbitki (w Twoim przypadku owe 15x21 czy coś w tych okolicach) i Ty dostajesz do rozpoznania - która jest z którego aparatu. Najlepiej, żeby to było kilka różnych zdjęć, z różnych scen - przy większej ilości będzie lepiej widać ile jesteś w stanie rozpoznać

Domyślnie

Ken Rockwell też porównywał ostrość zdjęć z 5D2, 5D, D3x, D3 itd. Wyszło mu że najostrzej jest z D3x, o Canonie pisze że pojawiają się jakieś szumy ale może to tylko o JPG chodzi, nie wczytywałem się. Test cropów 100% jednak dość obszerny: http://www.kenrockwell.com/nikon/d3x...comparison.htm

PS. Tu dobre podsumowanie:

"Even the old Canon 5D doesn't look that bad at these crazy levels of enlargement. The old 5D certainly looks better than Nikon's D3, as I've shown before in less detail.

If you wanted to screw around with raw files, the Canon 5D Mark II looks just like the JPGs form the D3X. (I have no software which can open the D3X NEF files to compare.)

To show you the insane level of enlargement I've used, I've also included examples from a 6MP Nikon D40 SLR and 6MP Canon SD700 pocket camera. The D40 looks great printed at 20x30" (50x75cm), and looks horrible blown up twice as large here. Will you ever make 40 x 60" (100 x 150cm) prints, and if you do, would you ever look at them this close?

I doubt it. That's why 10 MP cameras are more than enough for all the guys I know who earn their livings selling images. Stand as far away from your computer screen as you would from a huge 40 x 60" (100 x 150cm) print. All the images look OK now, don't they? "

5D wypada trochę lepiej niż D3 (czyli i D700), a raw z 5D2 wypada podobnie do jpg z D3x, ale generalnie do dużych odbitek wystarcza 6MP D40, natomiast jeśli ktoś robi duże odbitki zarobkowo to wystarczy mu 10 MP..
    Ostatnio edytowane przez raider ; 03-10-2011 o 12:45

Domyślnie

Kurde, panie, skąd na to czasu, cztery zaległe śluby czekają, a sezon kończę po 5 listopada dopiero, dwie strony do zrobienia, rodzina za parę miesięcy się powiększy, zdjęcie na ISO25000 do pstryknięcia, album do wymiany, rosół wyłączyć - a Ty mi Panie o ślepych testach tu
    C5DII

Domyślnie

Kiedyś ktoś pisał tu na forum pracujący w reklamie, że z 8Mpx da się wycisnąć wszystko. Mój brat prowadzący agencję reklamy w Poznaniu twierdził znów, że 8 to za mało do dobrych wydruków (jakiś ploter Roland). Ja naświetlam lub drukuję w domu, nie na ploterach więc nie wiem jak piksele wypadają tam, wiem natomiast jak wypadają w labach.
    C5DII

Strona 10 z 17 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów