Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Pierwsza próba portretu

Witam, więc odważam się poraz pierwszy zamieścić zdjęcia. Na początek dwa. Obiektyw to sigma 70-300 a oświetlenie to własnej roboty RingLight. Bardzo proszę o wasze opinie i mam nadzieję że ich czytanie nie będzie dla mnie aż takie straszne jak się spodziewam
    ps. wiem że balas bieli nie ten ale jakoś nie wiem jak się do końca wstrzelić przy tym oświetleniu z tąd dwie wersje jedna "chłodniejsza" druga "cieplejsza"

foto nr. 1

foto nr.2
    DeSiedemSto

Uzależniony od dźwięku migawki

Domyślnie

kolorystycznie obie są nie tak.
    Ustaw WP pre - pierw zrób zdjęcie albo ustaw go na białej kartce.
    potem możesz robić nef czy jpg - obojętne.
    jak nie zrobisz wb pre to musisz robić w nef.
    W takim wypadku pierw zrób zdjecie z biała kartką która trzyma model(ka)
    wywołując nefy - najpierw wywołaj to zdjęcie i ustaw biel pipetą na te kartkę. zapisz ustawienia.
    potem wszystkie inne zdjęcia otwieraj z ustawieniami WB poprzedniego zdjęcia.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

dziękuję za opnie, oba robiłem w nef-ie i z pre ale coś się gubię jeszcze w obróbce nef
    DeSiedemSto

Domyślnie

jeżeli naprawdę zrobiłes WB pre, to WB nie wymaga korekcji, miałbyś dobrze bez obróbki, a nie masz.
    raczej nie ustawiłeś WB pre.
    Po kolei: Wyłącz AF - przestaw dźwignie AF na M, ta biała kartka nie musi byc ostra. Biała karka ma zajmować wtedy cały kadr. Przestaw wb na pre. Potem trzymaj długo wciśnięty guzik WB aż zacznie migać wyświetlacz.
    Zrób zdjęcie centrum białej kartki trzymanej przed twarzą modela w czasie gdy mruga wyświetlacz.
    czy po niby zrobieniu zdjęcia migało ci na wyswietlaczu good ?
    czy no good?
    jak good - to jest OK. Jak nie - niedoświetl trochę (wprowadź korekcję EV) i zrób wszystko jeszcze raz
    tak naprawde nie robi się zdjęcie zarejestrowane na karcie pamięci. WB pre wbija się wtedy do pamieci body.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Jeszcze raz dziękuję. Mam nadzieję żę Cię nie uraże ale wiem jak się robi pre właśnie jeszcze raz poszedłem sobie sprawdzić i zrobić to na owej białej kartce. sprawdzę jak wyszła temperatura barwowa i postaram się taką sama zastosować to tych dwóch zdjęć. Jeśli był byś tak łaskawy to powiedz ogólnie prócz skonocnych kolorów jak Ci sie widzą te fotki i jeszcze raz dzięki
    DeSiedemSto

Domyślnie

balans to mozesz jeszcze tu ustawic na szarej chyba bluzie - pobierz pipetą szarośc z niej.
    można też z białek oczu - trochę gorzej, bo nie sa idealnie białe. Ale i tak pewnie bliżej ideału niz to co zrobiłeś.

może dlatego, że wolę modelki to tu ciężej mi sie odnieść ?
    Zdjęcia nie mają ani ewidentnych wad, ani nie są wybitne.
    oświatlenie OK. Ale żródeł światła miałeś mało - i to tyle co mozna w takich warunkach. Na żarówkach z ringa to ciężko coś dołozyć (lampę błyskową) bo zgłupieje balans bieli. I tak na zdj 2 widac że było coś słabego z tyłu.

Domyślnie

wstawiam jedno poprawione... mam nadzieję że o to chodziło
    zdjęcie robine było troszkę tak na szybko, to pierwsza próba "cięcia" twarzy której zawsze się bałęm . Tło... a właściwie jego brak sprawiło że wygląda jak wygląda, niedługo planuję zakup jakiegoś tła i mam nadzieję "sprzęt studyjnego" a póki co musi mi się nogą zrosnąć bo połamana :/ pozdrawiam i dzięki

DeSiedemSto

Domyślnie

czy mi się zdaje czy model ma "śpioszki" w oczach?

Domyślnie

A jak robiłeś ten ring? i ile cie wyniosła ta zabawka? jakieś zdjęcie jego mógłbyś pokazać?

Domyślnie

bardzo chętnie Ci wszystko opiszę i podeślę zdjęcia na priv Jutro to zrobię. Pozdrawiam
    ps. "śpioszki" takie małe rzeczywiście były hehe nawet jak zerknąłem z bratem(model) w monitor to się śmiał
    DeSiedemSto

Uprawnienia umieszczania postów