To zależy co dla ciebie jest ważniejsze. Ergonomia, czy obrazek. Ergonomia - D90, obrazek D5100.
Szukaj
To zależy co dla ciebie jest ważniejsze. Ergonomia, czy obrazek. Ergonomia - D90, obrazek D5100.
Szczerze powiedziawszy jestem po kupnie D90, bo trafił mi się fajny używany, ale z małym przebiegiem D5100, i miałem dylemat.
D90 to lustrzanka. Czujesz to w wadze, w ergonomii, wyświetlacz bardzo przydatny a filmy pomimo braku AF bardzo przyjemne. 12 mpix w zupełności wystarcza, fajna matryca, całkiem mało szumi.
D5100 to zabawka, podobnie jak D5000, D3100. Jeśli będziesz robił zdjęcia, to kup D90, jeśli kręcił filmy D5100.
D3000 + Nikkor 18-55 VR + Nikkor 70-300 VR.
Nie słuchaj kolegi - d90 to tysz zabawka, d300s to dopiero normalny aparat
A serio: d5100 vs d90
zalety: lepsza matryca, użyteczniejszy ekranik, lepszy af (m.in w filmach), cichsza migawka
wady: gorzej się trzyma, gorszy i mniej bajerancki wizjer (brak np. siatki), mniej przycisków na zewnątrz korpusu, brak śrubokręta
Wniosek: Jeśli nie będziesz się lansował na forachdocenisz małe wymiary aparatu, wygodny uchylny ekranik, nie będziesz używał starych szkieł bez silnika, robił zdjęć wymagających wielu zmian ustawień aparatu (np. zmieniał AWB, pomiar oświetlenia z przesłoną i iso) i czasem nagrywał filmy - bierz d5100 .
Jeśli nie nagrywasz filmów, jesteś pasjonatem który kombinuje z wieloma ustawieniami aparatu i dostaje ekstazy pieszcząc palcami stare szkła nikona pozostaje Ci tylko d90![]()
Ostatnio edytowane przez lothar345 ; 25-09-2011 o 18:25
Oj tam oj tam każdy sprzęt jest dobry nie ma co nażekać tylko robić foty![]()
Nikon
D40, 60, 40x, 3000, 5000, 5100, 3100 to też lustrzanki i też robią zdjęcia.
Pierwsze zdjęcia koffee na forum były robione D40.
Tutaj też masz zdjęcia z jednej z "zabawek": http://forum.nikoniarze.pl/showthrea...161105&page=15
Tutaj z D60: http://www.cyberfoto.pl/akt-portret-...uro-2008-a.htm
No, powinni wyrzucić te zabawki, a nie zdjęcia robić.![]()
Tak się zastanawiam - czy aparat fotograficzny kupuje się dla ergonomii, czy dla robienia fajnych zdjęć? D90 był fajną puszką kilka lat temu. Czas płynie jednak nieublaganie i na dzień dzisiejszy ( dla tych co proponują D90 ) pytanie brzmi: czy chcę łatwiej zrobić gorszej jakości zdjęcie?
Sam zamienilem D300 na D5100 i nie żałuję.
Czy to, że zmieniłeś D300 na D5100 spowodowało, że zacząłeś robić lepsze zdjęcia ?
Myślę, że nie - owszem, matryca D5100/D7000 jest lepsza od tej z D90/D300(s), bo postęp techniczny jest, ale nie jest to aż taka rewolucja (stosunek S/N praktycznie taki sam do ISO3200, zakres tonalny lepszy o 1EV w D5100, ale tylko dla ISO100).
MISTER
------------------------------------
Może i tak , ale po zassanych plikach uważam że wyższe iso ładniejsze jest zdecydowanie z nowej matrycy... Myślę że nowy procesor też robi swoje.- ale to moje zdanie. Zresztą na dxmaniaku D5100 ma low light iso sporo lepiej wychodzi ok 200 . Niby mało ... a jednak .
D5100//// 18-105VR
Jasne, że nowa matryca jest lepsza, ja w to nie wątpie, ale niektórzy na tym forum przedstawiają wybór pomiędzy D90 a D5100 jako wybór pomiędzy ergonomią i jakością obrazka mieszając mniej zorientowanym w głowach.
Rożnica w jakości obrazka nijak się ma do różnicy w ergonomii - obrazek w D5100 jest trochę lepszy od D90, ergonomia i funkcjonalność to już przepaść (ale to aparaty z różnych półek)
Ja widzę różnicę np po podpięciu mojego ulubionego 18-200VR (mniej boli ręka)
MISTER
------------------------------------
Mialem m.in.d90 a teraz d5,1k.Zapewniam Cie,ze obrazowanie jest zdecydowanie lepsze.Nie bede wchodzil w szczególy,bo to subiektywne,ale może sam sprawdz.Poza tym uzywam/łem wiele puszek i z ergonomia d5,1k oswoilem sie w kilkanascie minutJedno,co jest klopotliwe,to sprawdzanie ustawienia punktu AFa,ale to drobnostka.Jak ktoś zaczyna od tej puszki,to nie bedzie mial problemu z nawykami.Jezeli obrazowanie jest priorytetem i kasa,to tylko d5100.Jest uniwersalny,zarobił juz na siebie kilka razy
Obiektywy AFD (dłuższe szkła)- ustawiam fokus na manualu,zreszta czesto uciekam sie do manualu,czasem jest wrecz konieczny
pozdro![]()
Ostatnio edytowane przez fotouśmieszek ; 29-09-2011 o 23:42
camera obscura i ta i ta...
parę fotek
Skontaktuj się z nami