Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez swider Zobacz posta
    No przecież wyżej napisałem.
    Mam IPS, ale pelen gamut to zapewne nie jest

A co to jest porządny monitor? Pliki były z profilami? Jeśli tak to z jakimi? Aplikacja miała moduł zarządzania barwą? Przyczyn może być wiele.
    Przeciez wyzej napisalem
    Pliki byly z profilem Adobe RGB, obojetnie jaka aplikacja.....problem byl na TNkach, zdjecia byly bledsze.....
    Ostatnio edytowane przez Greg77 ; 24-09-2011 o 20:08

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Greg77 Zobacz posta
    Mam IPS, ale pelen gamut to zapewne nie jest
    Ale jakiej przestrzeni? sRGB, AdobeRGB, ProPhoto?

Cytat Zamieszczone przez Greg77 Zobacz posta
    Przeciez wyzej napisalem
    Pliki byly z profilem Adobe RGB, obojetnie jaka aplikacja.....problem byl na TNkach, zdjecia byly bledsze.....
    A fakt, nie doczytałem. Ale, ale… Czy ja pisałem o AdobeRGB? Przecież wyraźnie zaznaczyłem sRGB. A Ty nagle piszesz o Adobe… Zrób sobie eksperyment: Skonwertuj zdjęcie do przestrzeni sRGB i zapisz z tym profilem, następnie wyświetl sobie w aplikacji obsługującej zarządzanie barwą i w takiej bez CMM. Różnica spora -- nieprawdaż?

A to, że na monitorach wąskogamutowych zdjęcia w przestrzeni AdobeRGB będą niepoprawnie wyświetlane to zrozumiałe. W końcu ich przestrzeń jest sporo mniejsza od wyżej wspomnianej -- AdobeRGB.

PS
    Po raz kolejny mam apel do osób używających przy edycji fotografii przestrzeni AdobeRGB: jeśli nie wiecie do czego ona może Wam posłużyć, nie robicie wydruków szatańsko wysokiej jakości -- zostawcie ją w spokoju, naprawdę sRGB wystarcza w 99% przypadków.
    Ostatnio edytowane przez swider ; 24-09-2011 o 20:57
    Najzieleńszy z zielonych
    Niezbyt poważny, czasem odważny, nie-co-dziennik sporadyczny.

Domyślnie

Ale jakiej przestrzeni? sRGB, AdobeRGB, ProPhoto?
    Sadze, ze adobe

Po raz kolejny mam apel do osób używających przy edycji fotografii przestrzeni AdobeRGB: jeśli nie wiecie do czego ona może Wam posłużyć, nie robicie wydruków szatańsko wysokiej jakości -- zostawcie ją w spokoju, naprawdę sRGB wystarcza w 99% przypadków.
    Sie podpisze!

Uprawnienia umieszczania postów