A ja, nieszczęśliwy posiadacz P221W, zapytam: po co mi ta "szerokogamutowość", skoro laby preferują w większości sRGB? Po co mi nefy AdobeRGB, obróbka w obszarze roboczym tożsamym, skoro na koniec i tak eksport leci do sRGB (przynajmniej na www, czyli medium o największym zasięgu? Przecież mam podgląd zdjęć a wszytym Adobe i s i w odpowiednim sofcie widzę dwa różne zdjęcia. Kolejne pytanie: czy mając szerokogamutowca mogę go ustawić/ sprofilować, aby w miarę wzorcowo wyświetlał mi kolory i poziom jasności i kontrastu w trybie sRGB? Czy kalibracja sprzętowa uwzględnia taką opcję jak poprawienie sRGB na okoliczność obróbki zdjęć (w necu nie ustawiam sRGB, tylko P- programmable i zadaję w kalibratorze wzorcowe sRGB)? Pytam, bo powoli wykańczam się tym AdobeRGB, większość czasu leciałem w trybie sRGB oczywiście mając ustawione jasność i kontrast na oko, czyli podejrzewam lipnie.
EDIT: czy kalibracja lcd podpiętego do innej karty graf. mam sens (sygnał idzie po dvi) czy właściwa moze być dokonana tylko i wyłącznie z daną jednostką centralną? jak sprawdzić, że ma się zdrową a nie walniętą kolorystycznie sztukę?
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami