Ja sobie złożyłem kompa pod gry i nie mam problemów ze stabilnością. Nie wiem, co te magiczne delle mają w sobie, żeby za to płacić. Zmieniałem kartę graficzną i nadal bez problemów.
Szukaj
karta graficzna nie jest uzywana do obliczen w przypadku pracy w LR i chyba reszcie softu za wyjatkiem PS, ale i to chyba trzeba zaznaczyc odpowiednie pole w opcjach. Odpowiada tylko za wyswietlanie obrazu
u mnie wystarcza mobily i5-2410M w lapkudo tego 8gb ramu, dysk ssd na system, LR, cache i jeden obrabiany material + zwykly dysk na magazyn
Ja mam I5-2500k bez dodatkowej grafiki. Nie widzę sensu inwestowania w dodatkowe GPU, ba nawet w grach sprzęt na normalnych detalach się wyrabia. Przy tym procku jednak warto zainwestować w dobrą płytę główną by obsługiwała płynną zmianę taktowania - raz że to oszczędność energii a dwa że w przypadku potrzeby bez problemu kręci procek do 4800MHz.
Dziękuję Wam za wypowiedzi. Ja zastanawiam się nad i5 bez K, bo podkręcać nie mam zamiaru. Teoretycznie, ten proc powinien pociągnąć na domyślnym taktowaniu LR z biblioteką 700-1000 nefów, co?
Czyli:
1) zamiast wydawać na geforce'a z CUDA za 400-500, lepiej dołożyć do lepszej płyty i lepszego chłodzenia proca, rezygnując z BOXowego?
2) firefox, YT lub film BD pociągnie ten procek (z RAMem 8GB HyperX niebieskim)?
3) czy i5 2500K sam zmienia taktowanie (po stosownych ustawieniach w Biosie) w zależności od obciążenia, czy też ma odblokowany mnożnik żeby go podkręcić do zadanych Hz w biosie? Z góry dziękuję za informacje.
Myślę nad zestawem opartym o: i5 2500, pł. gł. Gigabyte GA-P67A-D3-B3 lub podobna Asusa- czy jednak skusić się na Z68? Ponadto: Kingston HyperX DDR3 2X 4GB 1600MHz XMP CL9 Blu, OCZ ModXStream Pro 600W 80+ modular SLI PSU, SSD Samsung 830. Aktualnie Athlon x2 250 z Asusem 6600GT i geil dual 5x512 667 Hz na WinXP.
D700, N24D, N35D, N85D, S150
jesli nie masz zamiaru podkrecac (uwierz mi, z czasem przyjdzie zamiar), to poki co nie ma sensu brac lepszego chlodzenia. BOXowe jest calkiem ok, nawet do malego podkrecania. Poza tym w 2500K jest lepsza grafika, niby nic, ale nigdy nie wiadomo kiedy moze sie przydac
Ja się przesiadłem z Athlona x3 720 na i5 2500K i róznica jest porażająca. Konwersja rawów do jpg w LR jest owiele szybsza. Je bym ci proponował i5 2500K, płyta ASrock Z68 Pro3 Gen3, 8GB ramu (minimum - teraz jest tania). Z pamięcią nie ma co szaleć. Czy weźmiesz Kingstona, OCZ czy Patriota w takiej pracy różnicy nie poczujesz. Do tego zestawu zasilacz np Corsair (bardzo dobre i ciche zasilacze - jak cię stać to modularny). Musowo zmianę chłodzenia na procku np SilentiumPC Fera HE1224 CPU Cooler (wydajny i cichy - u mnie kręci się na minimalnych obrotach i prawie go nie słychać). Co do dysków to nie szalał bym z SSD bo są teraz cholernie drogie. Kup jakiś przyzwoity HDD o rozsądnej pojemności a SSD czy drugi większy dokupisz jak ceny się unormują.
wersja i5 z "K" ma lepszą grafikę od wersji bez "K"???
Lepsze chłodzenie to dla mnie osobiście cichsze chłodzenie. Mam takie usytuowanie stanowiska komputerowego, że muszę mieć najciszej jak się da, w granicach finansowego rozsądku. W obecnym athlonie x2 250 kręci się nad prockiem Alpine GT- o wiele cichszy od boxowego. Nie wiem jak pracuje boxowy cooler na i5, ale jestem przekonany, że muszę mieć cichszy. Dzięki slon za porady.
Napisałem wyzej, że poważnie rozważam kupno zasilacza OCZ ModXStream Pro 600W 80+ modular SLI PSU, czyli modularnego jak mniemam. Nie wiem czy jest cichy, kolega ostatnio kupił to pójdę do niego posłuchać. Zestaw będę montować na wiosnę, więc w ciągu 3 miesięcy ceny pozmieniają się, co do wyboru SSD kierowałem się opiniami w internecie oraz namacalnym wzrostem prędkości (sam nie postawię systemu na RAID0 na 2 takich samych HDD), z obecnego przełożę 2 aktualnie posiadane, ubiegłoroczne samsungi F3 i F4. Decyzja o cichym coolerze na procka już zapadła, decyzję podjąłem po lekturze zestawienia na benchmark.pl. Musze też kupić porządną obudowę (z zamontowanymi coolerami Corsair lub SilentiumPC) ew. pustą, do której dokupię ze 2-3 coolery bequiet (jeden mam teraz w starej- bezgłośny, tylko szum powietrza przez obudowę słychać). A ten Asrock to nie jakaś lipa? Generalnie gdzie nie poczytam, tam radzą Asus albo Gigabyte. Dzięki wisiena za porady.
i5-2500 ma HD2000, a 2500k ma HD3000. Nawet jesli sa male roznice, to i tak wez 2500k z uwagi na mozliwosc podkrecania
nie wiem jak dokladnie sprawuje sie boxowe chlodzenie przy i5, ale do starszych intelow (c2duo) byly calkiem ok.
mam zasilacz, ktory bierzesz pod uwage (tylko chyba 500W) - fajna sprawa z odpinanym kablami, stabilny i bardzo cichy. Polecam
skoro zalezy Ci na ciszy, powaznie wczytaj sie w recenzje obudow. Osobiscie kupilem cos takiego (po polecniu tu na forum): http://www.antec.pl/p1,obudowa-antec-three-hundred.html
standardowe wentyle sa bardzo wydajne, ale tez dosc glosne. Trzeba je skrecic na minimum, ja mam dodatkowo wstawiony regulator obrotow, zeby jeszcze je uciszyc. Obudowa sama w sobie ok - zasilacz na dole, latwe otwieranie, nie wpada w wibracje, sporo miejsca w srodku
no dobra, przekonałeś mnie.
No właśnie, standardowe głośne, więc albo zamontować trzeba spowalnianie, albo kupić pustą i dokupić sobie 2-3 coolerki wedle upodobania. Pytanie, czy ktoś robi porządne obudowy bez coolerów? Może coś stąd wybiorę http://www.benchmark.pl/testy_i_rece...ona/13778.html
Trzeba pamiętać też o tym, że to ma być cichy zestaw obróbkowy, a nie dla gracza.
Dzięki slon.
Skontaktuj się z nami