Close

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 22 z 22

Wątek: Miasto w Ogniu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez NBA Zobacz posta
    Choć jestem wielkim przeciwnikiem zakładania faszystowskich mundurków... I nie piszcie mi, że to rekonstrukcja tylko, a wermacht nie wiedział, że Hitler to nazista...
    Tak, jednak gdyby nie tacy pasjonaci, wiele młodych osób nie miałoby pojęcia o takich wydarzeniach. Jeśli zakładanie faszystowskich mundurków ma służyć pamięci o tym co się wydarzyło, to jestem jak najbardziej za.
    Jak mówi napis w Oświęcimiu, który bardzo zapadł mi w pamięć " Kto nie pamięta historii, skazany jest na jej ponowne przeżycie". Pisałem na początku, że byłem świadkiem takiej rekonstrukcji pierwszy raz i jest to niesamowite przeżycie, moja żona się popłakała, chociaż wojnę znamy tylko ze szkoły i opowiadań. Na pewno jednak w większym stopniu niż następne pokolenia. Dlatego pielęgnowanie tej pamięci jest bardzo ważne, a nie obędzie się ono bez tej ciemnej strony tamtych czasów.
    NBA nie zrozum mnie źle, jestem tego samego zdania, co Ty, chciałem jedynie rozwinąć to w szerszym kontekście.
    Dziękuję za komentarze, a wszystkim, którzy mają okazję zobaczyć taką rekonstrukcję serdecznie polecam.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez NBA Zobacz posta
    I nie piszcie mi, że to rekonstrukcja tylko, a wermacht nie wiedział, że Hitler to nazista...
    Tak, to tylko rekonstrukcja, czyli odtwarzanie. Właściwie to wszelkie działania w tym zakresie, są inscenizacją - teatrem. Nic nie dzieje się naprawdę, nikt nikogo nie zabija, nie robi krzywdy, a całość służy jedynie zachowaniu pamięci o tych okrutnych czasach i ich ofiarach. Rekonstruowanie jedynie polskiej, czy ogólnie alianckiej strony, jako tej naszej, zwycięskiej, bohaterskiej, bez jednoczesnego pokazania przeciwników, nie miałoby sensu.

Druga część zdania jest zdecydowaną nadinterpretacją własną. Whermacht doskonale zdawał sobie sprawę z tego co robi i kim jest ich wodzunio. Nikt temu tutaj nie zaprzecza. Samo widowisko, również nie. Natrętne materiały propagandowe z tamtych czasów, nie pozostawiały złudzeń co do intencji ówczesnych Niemiec.

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów