Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: Miasto w Ogniu

Domyślnie Miasto w Ogniu

Witam! W niedzielę 18-09-11r w Sochaczewie na Polach Czerwonkowskich odbyła się rekonstrukcja Bitwy nad Bzurą - "Miasto w Ogniu". Współorganizatorem była TVP Historia i Bogusław Wołoszański. Pierwszy raz byłem świadkiem takiego przedstawienia, a co za tym idzie pierwszy raz miałem je okazję fotografować.
    Nie jest łatwo ze względu na brak możliwości przemieszczania się podczas pokazu, a także ciężko się skupić, bo widowisko jest niesamowite i chciałoby się je po prostu oglądać.
    Coś tam jednak sfotografowałem i wrzucę tu parę zdjęć.

Obrona pozycji przez Polaków.

1.

2.

3.

Podczas walki można się pomylić
    4.

Atak Niemców i zajęcie naszych pozycji

5.

6.

7.

8.

Kontratak naszej artylerii i walka o odzyskanie pozycji

9.

10.

11.

Miasto w Ogniu
    12.

Gaduła Awatar NBA
    Miasto
    Jarocin, Wielkopolska

Domyślnie

1. Gdzie jest miasto?
    2. 3 pierwsze kadry identyczne... i 11 też...
    3. Jesteś tylko obserwatorem... Nie wszedłeś w te wydarzenia... w przy rekonstrukcji to nie takie trudne... Może popatrz jak robił to Cappa.. i nie miał takiego sprzętu jak Ty...

Domyślnie

Ad.1 A kto powiedział, że rekonstrukcja odbywała się w mieście? Tak nazywała się cała impreza, bo P. Wołoszański kręcił dokument w Sochaczewie, a ten fragment był jedną z części: Bitwa nad Bzurą. Może tytuł jest mylący, ok, ale napisałem na wstępie o jaką rekonstrukcję chodzi.
    Ad.2 Jeśli walka rozgrywa się głównie w okopach, to rzeczywiście kadry będą podobne, ale żeby aż identyczne???
    Ad.3 Nie wiem kto to Cappa, tym bardziej nie wiem jaki miał sprzęt, jak napisałem była to moja pierwsza próba, po co te uszczypliwości?
    Podejrzewam, że Cappa nie robił od razu świetnych zdjęć, więc dlaczego mnie do niego przyrównujesz? W sumie to chyba mogę to odebrać za komplement
    Ostatnio edytowane przez Długi ; 20-09-2011 o 20:36

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Długi Zobacz posta
    Nie wiem kto to Cappa […]
    W sumie to chyba mogę to odebrać za komplement
    No to jak? Przecież nie wiesz kim był Cappa (zresztą ja też)… równie dobrze NBA mógł Cię obrazić.

Chyba, że chodzi i Roberta Capa -- to co innego.
    Ostatnio edytowane przez swider ; 21-09-2011 o 01:05
    Najzieleńszy z zielonych
    Niezbyt poważny, czasem odważny, nie-co-dziennik sporadyczny.

Domyślnie

Cappa walczyl z Godota, a nba to ja znam osobiscie zabral moja pralke do warsztatu bo jakis kalgon mu kazal.

Domyślnie

Przepraszam bardzo ale NBA pojechał po bandzie....Autor wyraźnie napisał że nie mógł sie przemieszczac to i tym bardziej nie mógł "wejść" w akcję. Są typy rekonstrukcji gdzie organizator nie zezwala i już.
    Co do reszty, to selekcja by się przydała a i moze jakaś obróbka ?

Gaduła Awatar NBA
    Miasto
    Jarocin, Wielkopolska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fafniak Zobacz posta
    Przepraszam bardzo ale NBA pojechał po bandzie....Autor wyraźnie napisał że nie mógł sie przemieszczac
    No dobrze - 4,6,8 i 12 zamyka temat mz, skoro byłeś przywiązany do okopu. Nie porównywałem do Capy (tak mój błąd w nazwisku) a jedynie kazałem podpatrzeć Pozdrawiam

Oszczędny w słowach Awatar m_are_ks
    Miasto
    Wrocław/Poznań

Domyślnie

Klimatyczna obróbka stylizowana na dawne klimaty dodałaby uroku tym zdjęciom.
    ...to jest tylko moje zdanie.
    Wszyscy wiedzą, że nie da się czegoś zrobić. Wtedy przychodzi ktoś kto tego nie wie i to robi.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez m_are_ks Zobacz posta
    Klimatyczna obróbka stylizowana na dawne klimaty dodałaby uroku tym zdjęciom.
    Zgadzam się z tym ale ja na anologu się wychowałem i z obróbką radzę sobie tylko na poziomie nasycenia, wyostrzenia, no takich podstaw.

Cytat Zamieszczone przez fafniak Zobacz posta
    Są typy rekonstrukcji gdzie organizator nie zezwala i już.
    Co do reszty, to selekcja by się przydała a i moze jakaś obróbka ?
    No, nikt nie mógł plątać się po polu, wszystko szczelnie obstawione barierkami i pilnowane. Jedynym człowiekiem spoza rekonstruktorów był kamerzysta. Jak wspomniałem będzie z tego montowany film do zobaczenia na TPV historia. Nie wiem jednak kiedy.
    Co do selekcji, to ciężko jest opowiedzieć taką bitwę w 3-4 zdjęciach, ja wybrałem takie, oczywiście każdy może to widzieć inaczej. Cieszę się jednak, że skoro mówisz o selekcji, to coś tam jednak się podoba

Cytat Zamieszczone przez NBA Zobacz posta
    No dobrze - 4,6,8 i 12 zamyka temat mz, skoro byłeś przywiązany do okopu. Nie porównywałem do Capy (tak mój błąd w nazwisku) a jedynie kazałem podpatrzeć Pozdrawiam
    Dzięki za komentarz, również pozdrawiam.

Domyślnie

Jak na panujące tam warunki: barierki, ścisk, tłok, karuzele, budki z piwem i wózki z watą cukrową tle, poradziłeś sobie i tak bardzo dobrze.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów