Close

Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Domyślnie [PS] ograniczenie obszaru kadrowania

Witam,
    Mam dość denerwujący problem.
    Czy da się ustawić obszar kadrowania w photoshopie w taki sposób, żeby "blokował" wyjeżdżanie poza obszar roboczy?
    W ACR jest to tak rozwiązane domyślnie i bardzo mi to odpowiada, bo ramka kadrowania zatrzymuje się przy krawędzi zdjęcia, natomiast w photoshopie mogę wyjechać poza obszar roboczy, w miejsce którego dodawane jest pole transparentne.
    Upierdliwe, zwłaszcza jeśli zmienia się proporcje obrazu, albo zamiast opcji "prostuj" obraca się lekko zdjęcie ręcznie...

Domyślnie

nikt... nic? Rozwiązania dalej nie znalazłem, a przecież musi być tak prosta opcja gdzieś do zaznaczenia...

Domyślnie

po polsku:
    menu/widok/przeciągaj
    (wczesniej powinieneś mieć wybór do czego ma przeciągać w menu/widok/przeciągaj do )
    po angielsku:
    menu/view/snap

Nie wiem czy zmienili to w nowszych ps ale na cs4 i niżej zawsze było w tym samym miejscu

Domyślnie

Dzięki Malibu, jednak widocznie w wersji cs6 ta opcja jest gdzie indziej
    Te opcje przyciągania znam i bardzo chętnie z nich korzystam, ale w cs6 (z innymi wersjami nie mam porównania) opcje te odnoszą się raczej do przyciągania obiektów/warstw do granic dokumentów aniżeli do granic ramki kadrowania.

Uprawnienia umieszczania postów