Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Powiem Ci tak. 2,5 roku temu kupowałem dla dziewczyny na 18 urodziny statyw. Oglądałem różne modele. Velbony, Goldphoto, Benro...nawet takie po 500 zł...aż w końcu zdenerwowany ich chybotliwością kupiłem za 350 zł Manfrotto 718b Digi. W porównaniu do Velbona za 500-600 zł był niczym skała jeśli chodzi o stabilność. Może głowica nie powala...ale przynajmniej trzymasz w ręku coś co nie wygląda jakby się miało rozlecieć za rok. Po tamtych doświadczeniach wolę zbierać dłużej i być bez statywu niż kupować coś innego niż Manfrotto.

Domyślnie

Zbiłeś mnie z tropu, bo tak naprawdę, to ten GoldPhoto mnie najbardziej przekonywał, liczyłem tylko na potwierdzenie (bez sugestii z mojej strony), a tymczasem tak skrajna opinia...

Tak więc przeglądam tanie frotki...
    Manfrotto MN7303YB z głowicą kulkową + do tego jakaś tańsza głowica 3d (bo w opisach sklepów jest różnie, niby 'z głowicą kulkową', a w treści pisze, że trzeba dokupić głowicę), choćby właśnie ten YH410 czy Silka, koniecznie z szybkozłączką (najlepiej tanią do dokupienia)

Seria 390 z frotki odpada (o ile jest prawdą to co wyczytałem) - ma stałą głowicę kulkową, a mimo wszystko chcę mieć możliwość wymiany głowicy...

Już nic nie wiem

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ragandbones Zobacz posta
    ... wolę zbierać dłużej i być bez statywu niż kupować coś innego niż Manfrotto.
    Święte słowa !

Husky83:
    Ja ma trzy statywy, bo tych 2-ch pierwszych szkoda mi wyrzucić, ale chyba tak zrobię.
    Została frotka 055XPROB i od roku mam spokój ze statywami. (Pewnie niższy byłby tańszy, ale ja taki potrzebuję).
    Ja wiem: każdy chce się przekonać na własnej skórze, ale piszesz, że jeden Ci się już połamał. Czego jeszcze chcesz ?
    Może taki, co to jest lekki, nie łamie się - ale zdjęcia wychodzą "nieostre" ? I nawet wężyk nie pomaga ?

Nie każdy przywiązuje się do swoich rzeczy - ja bardzo. Dlatego o nie dbam - ale byle czego nie kupię, bo do badziewia trudno się przyzwyczaić i je polubić. Za to nerwy trochę oszczędzone.

Może na razie kup monopod, np. Velbon RUP-4 lub RUP-42 i do niego głowicę kulową. Na razie popróbujesz, zobaczysz - wyrzucić nie wyrzucisz, bo zawsze się przyda.

Widocznie nie potrzebujesz jeszcze mocno stabilnego trójnoga, skoro masz na razie małe ciśnienie na niego. Zaczekaj, aż przyjdzie czas - to nie łapanie pcheł.

Pzdr.
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów