Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14
    luxuria3
    Gość

Domyślnie nieładne zdjęcia, jaki problem?d90

Hej! Od razu proszę o wyrozumiałośc, ponieważ jestem tu świeżynką. Również w pstrykaniu jestem początkująca, wielu rzeczy jeszcze się uczę.
    Napotkałam się między forami na problem front focusa i BF i zaczęłam przyglądac się zdjęciom, które czasem robię. Wrzucam kilka z ostatniego wypadu, żebyście pomogli mi rozwiązac moje obawy i pytania. Widzę, że zdjęcia są mało ostre, pełne szumów. Czy to wina sprzętu czy ręki (i braku umiejętnosci?). A może tylko mi się coś zdaje ;P Zdjęcia wykonane są z ręki, na najniższej wartości iso(200), światło zastane. Obiektyw 18-105. Dzięki z góry!

https://picasaweb.google.com/1057965...eat=directlink

Domyślnie

Podbij ostrosc i saturacje. Kolory wedlug uznania. Ale i tak zaczalbym od instrukcji obslugi.
    To nie jest kompakt, ktory wypluwa cukierkowe foteczki. Tutaj trzeba sobie ustawic to i owo wedlug woli.

Domyślnie

A ja bym przełączył przestrzeń barw z AdobeRGB na sRGB

Domyślnie

Tragedii tutaj nie widzę. Jeśli robisz tylko jpg-i, to tak jak napisał pioter m musisz pobawić się w ustawieniach aparatu. Jeśli zainteresujesz się programami do obróbki i będziesz robić zdjęcia w rawach (nefach), to uzyskasz jeszcze lepsze efekty.
    Na pocieszenie powiem Ci, ze nie Ty jedyna tak reagujesz po przejściu z kompakta.

Domyślnie

Niektorych moze to przerazac, ale warto. Kiedy sie poswieci chwile na ustawienia, to potem ma sie takie fotki, jakie sie lubi. Takie daja wiecej satysfakcji.

Domyślnie

wg mnie ostrość jest ok. To co oglądasz w galeriach i widzisz super ostre i takie śliczne, to wynik obróbki. Spróbuj domknąć przysłonę o jedną działkę. 18-105 jest stosunkowo ostrym obiektywem. Trzeba ćwiczyć, kombinować i dużo czytać a będzie lepiej.
    Swoja drogą ciekawi mnie dlaczego sRGB ma niby być lepsze jak RGB. RGB to pełniejsza paleta barw i oddaje więcej kolorów i przejść tonalnych. Minusem tak bogatej palety może byc to, że na ciulowym monitorze będzie to dziwnie wyglądać. U mnie na skalibrowanym fotki sa trochę mało nasycone, ale że są prosto z puchy, to całkiem możliwe. Daj przetwarzanie obrazu Vivid to będzie bardziej kolorowo, ale jeśli robisz pod obróbkę, to lepiej jechać na standartd.
    Ostatnio edytowane przez Grimes ; 20-09-2011 o 09:15
    Osiołkowi w żłoby dano- w jeden Nikon, w drugi Canon
    Zapraszam: www.pajacyk.pl

Domyślnie

Uff, a już myślałem, że z moimi oczami coś nie tak. Według mnie tez nie ma się czego czepić. I tak jak pisał wyżej Grimes - "To co oglądasz w galeriach i widzisz super ostre i takie śliczne, to wynik obróbki."
    N

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Grimes Zobacz posta
    Swoja drogą ciekawi mnie dlaczego sRGB ma niby być lepsze jak RGB. RGB to pełniejsza paleta barw i oddaje więcej kolorów i przejść tonalnych.
    Owszem, AdobeRGB ma większą paletę barw, ale mogą się pojawić problemy z wyświetlaniem kolorów. Z całą pewnością przeglądarki internetowe będą przekłamywać kolory, ponieważ pracują one w sRGB, część przeglądarek do zdjęć też może robić cuda, większość naświetlarek w labach i domowych drukarek przyjmuje pliki w sRGB. Więc AdobeRGB jest dobre jeśli później obrabiamy plik i do prezentacji i tak zapisujemy go w sRGB. Chyba, że pracujemy na jakimś pro sprzęcie
    D700 + MB-D10 | D100 + MB-D100 | FM2 | N 24-70 2.8 | N 50 1.4 | N 55 2.8 | N 70-200 2.8 | SB-800

Domyślnie

jest OK
    D300s l MB-D10 l N35 1.8 l N18-105 l N 70-300VR l S 70-200 l Di622 MKII l Di866 MKII PRO l SB-700

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów