Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Wątek: Pngs

Domyślnie Pngs

czyli Park Narodowy Gór Stołowych
    Wybrałem się ostatnio na wycieczkę w Błędne Skały fotografując tylko i wyłącznie otworkiem
    Fotografia wykonana własnoręcznie wykonanym aparatem otworkowym
    • ekwiwalent przysłony - f/100
    • otworek - 0,25mm
    • ogniskowa - 35mm
    • format - 6x9
    • czas naświetlania - 15minut
    • materiał światłoczuły - Ilford XP2 super 400

Pozdrawiam serdecznie.
    Zapraszam
    <a href="http://www.michalostrowski.com.pl/" target="_blank">www.michalostrowski.com.pl</a><br>

Domyślnie

Wyjasnij mi dlaczego potrafisz zrobic dobre zdjecie niskoszumowe prymitywnym aparatem z obiektywem w postaci dziurki po szpilce a niektorzy "analogowcy" maja problem ze zrobieniem takiego zdjecia topowymi puszkami z super szklarnia???!
    Zdjecie lekko nieostre, ale chwali sie za technike jakiej uzyles.....godne podziwu. No i jakos nie musisz na sile szumic po calosci, zeby pokazac, ze analogowo....

maniak666
    Gość

Domyślnie

A ja mam inne pytanie- jak się tym kadruje. Mocne punkty trójpodzial i takie tam... Całkiem poważnie.
    Szacun pełen za pasję. Bo i efekty jak widac ciekawe. I mankamentów o których Gregu wspomina nie widac.

Domyślnie

Niostrosc mozna podciagnac pod modny ostatnio glow

maniak666
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Greg77 Zobacz posta
    Niostrosc mozna podciagnac pod modny ostatnio glow
    Nosz qrde- a mnie gdzieniegdzie ironie zarzucono...

Domyślnie

Wyjasnij mi dlaczego potrafisz zrobic dobre zdjecie niskoszumowe prymitywnym aparatem z obiektywem w postaci dziurki po szpilce a niektorzy "analogowcy" maja problem ze zrobieniem takiego zdjecia topowymi puszkami z super szklarnia???!
    Odpowiedź dość prosta odpowiedni dobór materiału światłoczułego i dokładny pomiar światła.
    Niby tolerancja negatywu na błędy naświetlania jest bardzo duża, niemniej dokładny pomiar światła jest też bardzo waży.
    Ja się param bardzo archaicznym światłomierzem, czasem trzeba dokonać kilku pomiarów i uśrednić pomiar. Ziarno też jest różne na różnych materiałach, to samo zdjęcie ten sam kadr, to samo światło na małym obrazku, średnim i wielkim formacie będzie wyglądać inaczej w sensie zaziernienia to materiał światłoczuły odrywa kluczową rolę.
    Cytat Zamieszczone przez maniak666 Zobacz posta
    A ja mam inne pytanie- jak się tym kadruje. Mocne punkty trójpodzial i takie tam... Całkiem poważnie.
    Odpowiem też całkiem poważnie, trzeba kilka rolek spierniczyć nabrać tkz. doświadczenia a potem to już się widzi kadr zbliżając oko do puszki
    To tak jak z jazdą na rowerze czy pływaniem, na początku jest ciężko a potem wszytko robi się automatycznie.
    Zapraszam
    <a href="http://www.michalostrowski.com.pl/" target="_blank">www.michalostrowski.com.pl</a><br>

Domyślnie

Dobra, wiem, ze szum to glownie czulosc filmu, ale wytlumacz mi sens uzywania wysokich ISO w krajobrazie, jak ktos uparcie chce byc jak Ansel Adams to nie zobaczy, ze jego zdjecia sa gladkie jak pupcia niemowlaka....

maniak666
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ostrytux Zobacz posta

Odpowiem też całkiem poważnie, trzeba kilka rolek spierniczyć nabrać tkz. doświadczenia a potem to już się widzi kadr zbliżając oko do puszki
    To tak jak z jazdą na rowerze czy pływaniem, na początku jest ciężko a potem wszytko robi się automatycznie.

Czyli po kilku spier... rolkach prawie jak małpką
    Znaczy się coś na kształt wizjera w tym cosiu się znajduje?
    Sorry Michale że nie googluje- jam nie z tych co z kazdym pytaniem wątek zakładam, ale tym razem wole u żródła zapytac, a wiemy wszyscy że bawisz sie w to.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maniak666 Zobacz posta
    Znaczy się coś na kształt wizjera w tym cosiu się znajduje?
    Raczej nie, Ostremu chodzilo raczej o przylozenie oka nad puszke, wie jak szeroko widzi "obiektyw" i po kilku spapranych rolkach robi jak trzeba A malpki tez nie pokazuje tego co obiektyw widzi.....widywalem mapkli w takim wizjerkiem" w postaci otwieranej ramki, to mniej wiecej tak jak u ostrego

Domyślnie

Dobra, wiem, ze szum to glownie czulosc filmu, ale wytlumacz mi sens uzywania wysokich ISO w krajobrazie, jak ktos uparcie chce byc jak Ansel Adams to nie zobaczy, ze jego zdjecia sa gladkie jak pupcia niemowlaka....
    W tym wypadku sensu nie widzę
    Raczej nie, Ostremu chodzilo raczej o przylozenie oka nad puszke, wie jak szeroko widzi "obiektyw" i po kilku spapranych rolkacfh robi jak trzeba
    Dokładnie, Grzesiek dobrze to wytłumaczył, a dla zobrazowania pokarzę moją kamerkę
    KLIK
    oraz KLIK wizjer jest po prostu w bańce
    Zapraszam

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów