Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 30

Wątek: problem D3100

Domyślnie

że się podepnę... Czy wy też tak macie że w zakresie czasów 1/50//1/100 przy105mm macie poruszony minimalnie obraz? Pomimo VR... Widać to jak sfotografujecie np. słup wysokiego napięcia z daleka.
    Na zdjęciu zawsze mam minimalne poruszenie wyrźnie góra dół- tak jakby lustro dawało jakiś rezonans który w tych czasach występuje. Przy czasach poniżej 1/50 jest nawet ok do 1/13s.
    Teoretycznie bez cropu tego nie widać... lecz jednak na kilku zdjęciach widać jak się porówna.
    Zal mi nowysprzęt odsyłac... bo przy czasach powyżej 1/125s jest kurna żyleta idealnie w puknkt. Takiego AF jeszcze nie miałem .
    Dodam że mam to na obu szkłach 18-105VR.
    D5100//// 18-105VR

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez blackside Zobacz posta
    że się podepnę... Czy wy też tak macie że w zakresie czasów 1/50//1/100 przy105mm macie poruszony minimalnie obraz? Pomimo VR... Widać to jak sfotografujecie np. słup wysokiego napięcia z daleka.
    Na zdjęciu zawsze mam minimalne poruszenie wyrźnie góra dół- tak jakby lustro dawało jakiś rezonans który w tych czasach występuje. Przy czasach poniżej 1/50 jest nawet ok do 1/13s.
    Teoretycznie bez cropu tego nie widać... lecz jednak na kilku zdjęciach widać jak się porówna.
    Zal mi nowysprzęt odsyłac... bo przy czasach powyżej 1/125s jest kurna żyleta idealnie w puknkt. Takiego AF jeszcze nie miałem .
    Dodam że mam to na obu szkłach 18-105VR.
    Przed chwilą sprawdziłem, tyle że z D90 - jest ok, bez względu na czas migawki.
    D700+Grip
    N28 1,8G | N50/1,8D | N85/1,8D | SB 700

D5200+18-55

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez blackside Zobacz posta
    że się podepnę... Czy wy też tak macie że w zakresie czasów 1/50//1/100 przy105mm macie poruszony minimalnie obraz?...
    Wyłącz VR i zrób zdjęcie ze statywu, włącz VR i zrób zdjęcie jeszcze raz, to samo z ręki.
    Będziesz miał "materiał" porównawczy. VR nie jest lekarstwem na wszystkie drgania.
    ps. można ew. walnąć 100g i testy powtórzyć
    Tutaj jest... podpis

Domyślnie

VR działa, ale to nie VR- mam wrażenie że jak podeprę ręką koniec tubusu to jest lepiej.
    Jeszcze jedno jak wam działa funkcja czyszczenia matrycy. U mnie nie ma żadnej wizualizacji po włączeniu. Jest tylko jak dam czyść teraz.... ? I nie wiem czy się ona czyści czy nie... dodam ze mam włączone przy wł i wył.
    Mam wrażenie że po prostu migawka lub lustro za mocno wali i wprowadza drgania które widać tylko przyczasach !/60 1/80 1/100. :Powyżej jest ok poniżej też.
    Robiąc zdjęcie z bliska nawet na kilka metrów nic nie widać i jest wszystko dobrze- to widać tylko na np. przewodach wys. nap w odległości ok 400m. Na liściach też widać... ehhh.
    Pozatym aparat gitara.
    D5100//// 18-105VR

Domyślnie

Pokaż fotki, na których widać ów efekt.
    D700+Grip
    N28 1,8G | N50/1,8D | N85/1,8D | SB 700

D5200+18-55

Domyślnie

https://picasaweb.google.com/lh/phot...eat=directlink
    w końcu. Jest kiepsko. Sam już nie wiem... o co kaman . z czasem 1/50 jest już ok więc stabilka działa.
    Ostatnio edytowane przez blackside ; 14-09-2011 o 18:28
    D5100//// 18-105VR

Domyślnie

To zdjęcie to mydełko. Zieleń na całym kadrze jest D3100 kiepsko odzwierciedlana. To raz.
    Dwa to 18-105 nie jest szczytem techniki. To... taki trochę lepszy kit. Chimeryczny, z narywami.
    Sugestia idzie w kierunku sprawdzenia body z innym obiektywem. Jak masz możliwość, to podepnij coś z wyższej półki - zobaczysz różnicę.
    Tutaj jest... podpis

Domyślnie

to nie mydełko tylko właśnie to trzepnięcie... tu masz z wyższym czasem ... :P
    https://picasaweb.google.com/lh/phot...eat=directlink
    D5100//// 18-105VR

Domyślnie

Test do bani. Tester niedomaga.
    1. W tej gestwie AF moze ustawic ostrosc gdzie mu sie zywnie spodoba. Zaleznie od tego, w ktora galaz sobie wceluje.
    2. Zdjecie pod swiatlo. Owszem, nie w slonce, ale odbite od lisci. Kogos dziwi skopany kontrast i spadek ostrosci?

Domyślnie

czy to rejesteacja samochodu . czy ławka tak jest zawsze. A jeśli nawet to czemu fotka z szybszym czasem jest idealna.. ? warunki niemal te same. Trzepnięte jest niemal zawsze a najbardziej na 1/80 s
    D5100//// 18-105VR

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów