Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Domyślnie Dobry obiektywy do Fm2n

Witam!

Proszę o pomoc w wyborze dobrego obiektywu do krajobrazów. Mam aparat Nikon Fm2n. Próbuję wrócić do ,,prawdziwej" fotografii po bardzo długiej przerwie. Interesuje mnie sprzęt dobrej klasy.

Dziękuję za pomoc.

Domyślnie

krajobraz w klasycznym ujęciu czyli wąsko czy wspólczesnym czyli jak najszerzej się da, a potem jeszcze troche?
    Völkchlor

teo
    Gość

Domyślnie

oooo, "prawdziwa" fotografia krajobrazowa to chyba raczej minimum średni format, a najlepiej to 4x5 albo 8x10 cali
    a co do fm2n - na razie mam jedno szklo, ktore uzyam z ta puszką ale moge je z czystym sumieniem polecic: zeiss 35/2.0 zf.2

Domyślnie

Nabyłem niedawno 25-50/4 Nikona, za podszeptami Rorslett'a, że dobry do krajobrazu. Ale kiedy popełnię to wiekopomne arcydzieło to nikt nie wie, bo tak sobie pstrykać to mi się nie chce.
    Ostatnio edytowane przez danz1ger ; 13-09-2011 o 01:54
    NO SMOKING. KOMBINEZON ONLY.

Domyślnie

Jak dobrej klasy, to może coś z Zeissa.
    Ja mogę polecić Nikkora 28/2.8 szczególnie w wersji Ai-S, ewentualnie działkę jaśniejszego 28/2. Mam co prawda wersję 28/2.8 Ai, ale i tak jest lepsza niż 24/2.8, który to łatwo łapie flary.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Witam !

A jakie są Wasze opinie o takich szkłach NIKKOR ?
    80-200 mm f 2.8
    200 mm f4
    300 mm f 2.8 ED-IF

Dziękuję za opinie.

Domyślnie

Chyba lepiej będzie zadać to pytanie w dziale Optyka.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

80-200/2.8 uzywalem i serdecznie polecam, na filmie spisuje się rewelacyjnie. Ponizej sampelki:

Cytat Zamieszczone przez zdyboo Zobacz posta
    Chyba lepiej będzie zadać to pytanie w dziale Optyka.
    I dostaniesz odpowiedzi od uzytkowników cropa w stylu: eee ten Nikkor 20/2.8 szału nie robi lepiej kup sigme XXX.. - obiektywy na filmie to inna bajka
    Völkchlor

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pastwisko Zobacz posta
    I dostaniesz odpowiedzi od uzytkowników cropa w stylu: eee ten Nikkor 20/2.8 szału nie robi lepiej kup sigme XXX.. - obiektywy na filmie to inna bajka
    Jak się nie umie zapytać, to nic dziwnego, że potem odpowiedzi są takie, a nie inne.
    Pytałem swego czasu o Nikkora 20/3.5 ze względu na to, że to najszerszy Nikkor z gwintem filtrowym M52. Zaznaczyłem, że do filmu potrzebuję i odpowiedzi były konkretne, bez bredzenia o cropie.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Pewnie dlatego ze nie jest to popularne szkło.
    Völkchlor

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów