Witam!
Proszę o pomoc w wyborze dobrego obiektywu do krajobrazów. Mam aparat Nikon Fm2n. Próbuję wrócić do ,,prawdziwej" fotografii po bardzo długiej przerwie. Interesuje mnie sprzęt dobrej klasy.
Dziękuję za pomoc.
Szukaj
Witam!
Proszę o pomoc w wyborze dobrego obiektywu do krajobrazów. Mam aparat Nikon Fm2n. Próbuję wrócić do ,,prawdziwej" fotografii po bardzo długiej przerwie. Interesuje mnie sprzęt dobrej klasy.
Dziękuję za pomoc.
krajobraz w klasycznym ujęciu czyli wąsko czy wspólczesnym czyli jak najszerzej się da, a potem jeszcze troche?![]()
Völkchlor
oooo, "prawdziwa" fotografia krajobrazowa to chyba raczej minimum średni format, a najlepiej to 4x5 albo 8x10 cali
a co do fm2n - na razie mam jedno szklo, ktore uzyam z ta puszką ale moge je z czystym sumieniem polecic: zeiss 35/2.0 zf.2
Nabyłem niedawno 25-50/4 Nikona, za podszeptami Rorslett'a, że dobry do krajobrazu. Ale kiedy popełnię to wiekopomne arcydzieło to nikt nie wie, bo tak sobie pstrykać to mi się nie chce.
Ostatnio edytowane przez danz1ger ; 13-09-2011 o 01:54
NO SMOKING. KOMBINEZON ONLY.
Jak dobrej klasy, to może coś z Zeissa.
Ja mogę polecić Nikkora 28/2.8 szczególnie w wersji Ai-S, ewentualnie działkę jaśniejszego 28/2. Mam co prawda wersję 28/2.8 Ai, ale i tak jest lepsza niż 24/2.8, który to łatwo łapie flary.
Witam !
A jakie są Wasze opinie o takich szkłach NIKKOR ?
80-200 mm f 2.8
200 mm f4
300 mm f 2.8 ED-IF
Dziękuję za opinie.
Chyba lepiej będzie zadać to pytanie w dziale Optyka.
Völkchlor
Jak się nie umie zapytać, to nic dziwnego, że potem odpowiedzi są takie, a nie inne.
Pytałem swego czasu o Nikkora 20/3.5 ze względu na to, że to najszerszy Nikkor z gwintem filtrowym M52. Zaznaczyłem, że do filmu potrzebuję i odpowiedzi były konkretne, bez bredzenia o cropie.
Pewnie dlatego ze nie jest to popularne szkło.
Völkchlor
Skontaktuj się z nami