Close

Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Wiola

Domyślnie Wiola

Witam serdecznie
    Chciałam pokazać jeden kadr z mojej pierwszej,"poważnej" sesji portretowej.Makijaż i stylizację wykonałam sama.Dość silny wiatr pokrzyżował mi nieco plany i niestety fryzura nie jest w najlepszej kondycji.Bardzo liczę na Wasze uwagi i wskazówki,także odnośnie retuszu,co pomoże mi w obróbce pozostałych klatek z tej sesji.

1.
    I am a Nikon girl

Domyślnie

Pierwsze co mi się rzuciło w oczy to te pojedyncze włoski na czole. Trochę zabawy w PSie i można je usunąć, a na przyszłość mieć zawsze ze sobą lakier do włosów i żaden wiatr nie pokrzyżuje planów następnie zauważyłam rękę, która nie za dobrze się prezentuje w takim nijakim ułożeniu, trzeba tego pilnować. Reszta raczej ok. Makijaż bardzo ładny i obróbka skóry moim zdaniem również w porządku. Pozdrawiam
    modelka, stylistka, makijażystka
    www.jamarika.maxmodels.pl

Domyślnie

Szczerze mówiąc nie odpowiadają mi przede wszystkim dwie rzeczy. Reszta jest ok.
    Pierwsza sprawa to kolor skóry (i całości zdjęcia). Wyszło niesamowicie blado, trupio. O ile ja mam też tendencję do wybladzania modelek, tak nawet dla mnie tu już przesadziłaś. Jest to w dużej mierze kwestia balansu bieli.
    Druga sprawa to ułożenie dłoni. Zdecydowanie tak podwinięte palce - na nie. Dodatkowo wyprostowany palec środkowy ma znaczenie powszechnie uważane za.... obraźliwe.

Obróbka pod rozwagę.
    Zdecydowanie za zimny balans bieli, jak na moje oko. Wystarczy spojrzeć na kolor białek chociażby. Dodatkowo widzę to, czego nie lubię, czyli zabarwienie cieni - włosy zaczynają lecieć w jakieś atramentowe kolory. Wzmocnione niestety zieloną aberracją. Dodałbym minimalnie kontrastu (cieni), gdyż czernie w oprawie oczu nabiorą wtedy dodatkowej mocy. Różnica przy poprawieniu wspomnianych rzeczy:
    http://img11.imageshack.us/img11/425...110912godz.jpg
    Dość ciepło wywołałem zdjęcie, ale... czemu właściwie nie? Można pójść w pośredni efekt, to już kwestia gustu i oczekiwań. Nic nie korygowałem przy białkach oczu, ale po zmianach wyskakują one mocno na pierwszy plan. Być może za mocno i należałoby je stonować.

Domyślnie

mOSAd,bardzo dziękuję za poświęcony czas i tak wnikliwą analizę.Biorę zdjęcie jeszcze raz "na warsztat" i wrzucę coś więcej z tej sesji.
    I am a Nikon girl

Domyślnie

Kolejna wersja,co sądzicie?

2.
    I am a Nikon girl

Domyślnie

Jest aż tak źle?Dorzucam jeszcze dwa i czekam na Wasze opinie

3.

4.
    I am a Nikon girl

Domyślnie

2 wydaje się najciekawsza z serii, tu BB znaczniej bardziej korzystny niż na 1 gdzie też uważam że jest za zimno,
    fajny kadr, jednym słowem dobry portret.
    DX + N50/1,4 + N35/1,8 + Di622 mkII + YN460 II

Uprawnienia umieszczania postów