Close

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 24 z 24

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Boryszuk Zobacz posta
    A jak sprawdzają się tła muślinowe?
    Plusy
    - Tło o wielkości 3x4 metry czy większe można spokojnie zmieścić w dużej reklamówce. Przy 4-5 tłach nadal jest to mały pakunek. Powodzenia w zabraniu do samochodu kilku rolek kartonów o szerokości 3 metrów.
    - dużo trwalsze od papierowych.
    - nie ma problemu przy robieniu zdjęć na różnego rodzaju miękkich wykładzinach. Kartonowe nadaje się tylko na twardą podłogę
    - Można stosować w plenerze.
    - Nie brudzi się tak szybko jak karton.
    - można czasami delikatnie wyprać.
    - Nie załamuje się jak karton przy rozwijaniu i zwijaniu.
    - Dużo większy wybór jeżeli idzie o wzornictwo niż katon.
    - Można się skupić na robieniu zdjęć. W przypadku kartonu trzeba co chwilę przypominać aby poruszać się uważnie i nie uszkodzić

Minusy
    - Kosztuje więcej niż karton, przy czym można je używać dłużej niż kartonowe więc przy długim okresie może wyjść taniej niż kartonowe
    - Trzeba prasować przed sesją tzw. steamer'em, jeżeli tło było złożone co zajmuje trochę czasu.
    - Mimo prasowania załamania są bardziej widoczne niż na kartonie więc trzeba więcej czasu spędzać przy PS
    - Trzeba kupić dobrej jakości aby nie prześwitywały.
    Ostatnio edytowane przez Władca Pixeli ; 29-10-2011 o 07:17
    Amatorzy – martwią się o sprzet. Profesjonaliści – martwią się o pieniądze. Mistrzowie – martwią się o światło.

Domyślnie

mam tla poli i zalezy co robie to mniej lub bardziej klne na to
    jesli przychodzi modelka to nie ma problemu ale jesli robi sie jakies produkty ktore ustawia sie na tle to chociaz uzywa sie malej glebi to i tak trzeba sie potem nagimnastykowac przy obr zeby usunac pory z tla - czsem mnie to wkurza bo nie wyglada to tak jak powinno i czasem mysle ze warto pod niektore rzeczy zainwestowac jednak tlo kartonowe ... ale niestety czesto patrzymy przez pryzmat kasy i mamy to co mamy
    N D300s + N D200 SB 900 + N80-200 f:2.8 + N18-200 VR + N50 f:1.8 D + Samyang 8mm f:3.5 + Tokina 28-70 f:2.8 + Kenko Tele x2 Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

Zdjęcia produktów to tylko na kartonowym tle. Polipropylenowe jak już wszyscy wiedzą mają nieciekawą fakturę i o ile stosunkowo łatwo jest tło po prostu wyszparować to jeśli faktura tła odbije się na którejś powierzchni fotografowanego przedmiotu to ciężko to będzie skorygować w PS.
    Canon, Sony, Nikon, Samsung... i tak najważniejsze jest światło

Oszczędny w słowach Awatar manski
    Miasto
    daleko od szosy

Domyślnie

stary watek ale szukałem info o tłach więc dorzucę swoje
    http://www.weldonkids.pl/galerie-zdjec/galeria,9.html
    (sorki za link i jakość -> nie mogę wkleić zdjęć bezpośrednio)
    wszystkie te fotki robione na tanim białym PP z taką dziwną fakturą, które sprzedawca określił mi jako nie tło foto lecz "materiał budowlany"
    świecone dwoma softboxami 80x120 z boków i jednym z góry w tło z żurawia w celu jego przepalenia
    mimo tego potem grafik i tak musiał wyczyścić wszystko co zbędne

reasumując - dale radę, ale...
    i właśnie zależy od tego ale - co będziesz i do czego focił

w tym przypadku wiedziałem że będzie jednorazowo, bo mi go podeptają itp. więc wziąłem tanie
    przy innych próbach już mnie wkurzało mocno, nie mogłem tego przepalić na idealnie białe bo mi światło odbijało się za bardzo, a jak nie przepaliłem to znowu szarzyzna i takie błędne koło
    Ostatnio edytowane przez manski ; 08-01-2012 o 01:05
    D90 +T17+50 2.8 +N35/1.8 +N18-105 +SB-900 +...D5100 +N18-105 (służbowy)
    Chciałbym umrzeć młodo dożywszy sędziwego wieku - Ashley Montagu

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów