Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Pytanie amatora

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    Kurort Adamówek położony w ścisłym rezerwacie puszczy kampinowskiej

Domyślnie Pytanie amatora

Mam zamiar kupić w najbliższym czasie D70s.
    Jaki program polecacie mi do obróbki zdjęć?
    Jeśli chodzi o komputery amatorem nie jestem ale raczej nigdy nie zajmowałem się specjalnie obróbką fotografii, chyba że w IrfanViev

Chodzi mi o program do wstępnej obróbki ale niezbyt ograniczający, wiadomo że każdy chce się rozwijać.
    Miło jest usłyszeć, że fajne zdjęcie się "zrobiło".

Co polecacie?
    Wiem, że D70s nie robi idealnych zdjęć w jpgegach.
    Nie piszcie mi proszę, żebym kupił sobie D40 bo tam śliczne zdjęcia z puszki wychodzą

Domyślnie

Moze zacznij od Gimpa, na poczatek powinien wystarczyc. Jak sie w to wciagniesz, to sam bedziesz wiedzial na ile Ci wystarcza, na ile potrzebujesz czegos lepszego. Wiele osob na forum go uzywa wiec w razie problemow moze Ci pomoc. Wiele info jest tez dostepnych na sieci, wpisz tylko w google.
    jakies tam fotki : trzymać ręce na piersiach panienek i patrzeć na chmury typu cumulus w kolorze białym...

Domyślnie Konkrety

O tyle się nie zgodzę z ArtX, że GIMP może onieśmielać. Ja jakoś nie potrafiłem się w niego wgryźć. Ale może to tylko ja.

Jeśli chcesz robić NEF, to zainstaluj sobie darmowy Rawshooter Essentials. W nim zrobisz podstawową obróbkę (ekspozycja, balans bieli). Zachowasz jako TIF i resztę obróbki (wykadrowanie, prostowanie) w dowolnym innym programie (darmowym - Faststone, Irfan, Serif Photoplus itp. - dużo ich jest. sprawdź w linkowisku/ linkowni).

O konkrety pytam, bo nie wiem, czy zależy Ci na "klasycznej" obróbce (światło, kontrast), czy na bajerach typu "bąbelki" - zmiana tła, rozległy retusz, efekty "artystyczne".

Ja sam kupiłem niedawno Bibble Lite (70 dolków). Jest to bardzo dobry, (w miarę) szybki program o dużych możliwościach, aczkolwiek troszkę może onieśmielać na początek, choć na pewno nie tak jak Photoshop czy GIMP. Z tym, że Bibble służy tylko i wyłącznie do obróbki NEF.

Paweł
    Ostatnio edytowane przez PaSkal ; 11-02-2007 o 11:14
    Fiat Lux

Gaduła Awatar timi
    Miasto
    Golub-Dobrzyń
    Wpisów
    3

Domyślnie

Polecam ci program COREL PAINTSHOP PRO X .Mozna sciagnac triala z www.dobreprogramy.pl

Gaduła Awatar timi
    Miasto
    Golub-Dobrzyń
    Wpisów
    3

Domyślnie

Pawel tak sie składa ze bibble obsluguje zarówno nef jak i jpg

Domyślnie Skrót myślowy!!

Cytat Zamieszczone przez timi Zobacz posta
    Pawel tak sie składa ze bibble obsluguje zarówno nef jak i jpg
    Ehm, ehm... Jeszcze nie dopiłem kawy o poranku.

Chodziło mi o to, że przeznaczeniem Bibble jest głównie obróbka plików RAW, a nie zabawa w efekty.

P.
    Fiat Lux

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Kurort Adamówek położony w ścisłym rezerwacie puszczy kampinowskiej

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez timi Zobacz posta
    Polecam ci program COREL PAINTSHOP PRO X .Mozna sciagnac triala z www.dobreprogramy.pl
    Używasz tego programu?
    W sumie też nad nim myślałem, cena też nie jest zabójcza więc czemu nie?
    Ktoś ma jakieś przeciw jeśli chodzi o ten program?
    Nie zależy mi na tym żeby program był darmowy, do 500zł mogę na niego wydać, zależy mi na tym żeby był po polsku( wystarczy że będę się męczył z aparatem ) i możliwie funkcjonalny.
    Ściągam właśnie triala na dysk, zapoznam się troszkę.

Gaduła Awatar timi
    Miasto
    Golub-Dobrzyń
    Wpisów
    3

Domyślnie

Tak uzywam, poszlo info na pw. pozdr

Domyślnie

Master, jesli masz w rodzinie (w domu) kogoś kto jest uczniem, studentem lub nauczycielem to zainteresuj się pakietem Corel X3 (Corel Draw - grafika wektorowa + DTP w ograniczonym zakresie, Corel PhotoPaint - obróbka grafiki bitmapowej i zdjęć, RawShooter Essential do RAWów + dużo innych miłych rzeczy) za ok. 350 PLN - trial na 30 dni jest dostępny na stronie corela (dostępna również polska wersja)
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Master Zobacz posta
    Mam zamiar kupić w najbliższym czasie D70s.
    Jaki program polecacie mi do obróbki zdjęć?
    Zobacz Nikon Capture. Jest wersja 30 dniowa
    Wini
    Zakupy świąteczne dla 25 członków rodziny robię 24 Grudnia,na stacji benzynowej

Uprawnienia umieszczania postów