Szukaj
zdjęcia mają potencjał ale ostrość pouciekała
niestety ostrości tutaj nie ma, a potencjał ma tylko fotka nr 1.
Może jeszcze ktoś?
Czy o ostrość chodzi w takich zdj?
Zdjęcia są poruszone, efekt ruchu nie był robiony w PS![]()
Ostatnio edytowane przez Guciol ; 09-09-2011 o 09:41
Zenit 12 XP - zepsuł się
To może jeszcze jaJestem fanem nie tylko motoryzacji, zawsze przyciągało mnie to co się porusza i jakoś tam sobie warczy
Odłamem motoryzacji jest też sport, a ta nazwa kojarzy mi się właśnie z czymś szybkim z dynamiką z rywalizacją, coś czego nie ma na co dzień za wiele.
Dlatego w tym przypadku Twoich zdjęć, pomimo pouciekanej ostrości moim zdaniem jest na czym oko zawiesić. Tutaj kolego Guciol akurat miałeś idealną pozycję boczną do tzw. panoramowania (90* względem osi Twojego słoiczka) więc powinno Ci to wyjść perfektAle nie wyszło, trenuj dużo, mi to zajęło parę ładnych godzin zanim wyrobiłem sobie odpowiedni ruch dłoni, ciała, itd. żeby uzyskać zadowalający efekt przy 300mm(DX) i czasach rzędu 1/60s-1/80s. Nie masz Exifów w obrazkach więc nie wiemy w jakich dokładnie warunkach powstały te zdjęcia, fakt jest taki, że musisz tam wrócić i poćwiczyć
Następna sprawa to utrudnienie w postaci jazdy motocykla jadącego na gumie - większość motocyklistów nie utrzyma perfekcyjnie motocykla pod jednym kątem, tylko ciągle koryguje jego pochylenie manetką gazu co powoduje dość nerwowe podnoszenie i opadanie motocykla podczas walki z grawitacją, to na pewno będzie utrudnienie w Twoim panoramowaniu, gdyż po prostu nie zamrozisz tych ruchów. Nie wiem na jakiej ogniskowej robiłeś ale proponuję Ci zacząć od czasu 1/160s, schodzić co raz niżej, niżej niżej![]()
1 najlepsza z setu.
A dlaczego z 3 i 4 pouciekały kolorki?
o ostrości napisali koledzy wyżej.
4 byłaby super, gdyby był kolor i lekko przesunięte w lewo, żeby gixera nie ucieło![]()
ćwiczyć i ćwiczyć a ostrość sama przyjdzie
no i dodam tyle, że do takich rzeczy polecam jednak tor (motocykle to nie tylko jazda na kole ale też np. iskrzące podnóżki na zakrętach albo ślizgi na łokciach)
a co Ty taki ciekawski?
Skontaktuj się z nami