Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Domyślnie Refleksy w okularach:(

jak sobie radzicie? czym najlepiej to zamaskowac? a moze zostawic jako cos normalnego?
    w PS to co stempelek?
    zdarza sie np. Para Mloda w okularach i same refleksy, obrabiac czy zostawic?
    w czerwcu bede mial On i Ona w okularach
    (pomijam fakt uzywania polarka, gdyz przy reportazu niewygodny i duzo ciemniej)
    dzis zrobilem cos takiego i co dalej?

Domyślnie

No raczej tak zostawić nie można chyba że ma to byc kadr z filmu sci-fi retusz i to zdajesię pracochłonny jak nie zdołasz tego usunąć na etapie naświetlania matrycy (POLAR)
    Pozdrawiam Tomasz
    D-7000, D-80, F-601m, N18-105dx VR, N18-70dx, N70-300VR, SB-800, kilka sowieckich słoików

Domyślnie

Marku, patrzec przez obiektyw przy foceniu. Najlepsza metoda. Jak juz sie nie da, to wykorzystac, a jak juz trzeba to PS

Domyślnie

jeszcze jak jest małe i w kształcie okienka to może zostać, czasem wypada sympatycznie jak na rysunkach Ludczyna
    dużych (takich jak tu) unikać jak ognia
    w plenerze oczywiście, bo w studiu to sobie odpowiednio lampki ustawisz
    jak już się zdarzy to orka stemplem, przenoszeniem całych fragmentów, klejeniem i malowaniem
    grzebałem sie kiedyś dłuższy czas, w końcu się zdenerwowałem i dostawiłem prawie całe okulary
    może ktoś ma jakiś magiczny skrypt?

Domyślnie

a w czerwcu będę miał Parę Młodą obydwoje w okularach
    raczej patrzenie przez obiektyw nic tu nie da, wątpię abym obydwoje ich uchwycił bez refleksów
    zauważyłem, ze niektóre (pewnie te drogie z antyrefleksami) mniej blikują

Domyślnie

A rozmawiałeś z nimi na ten temat? Powiedzieli Ci, że będą w okularach? Pytam, bo sama jestem okularnicą, a na ślubie miałam szkła kontaktowe. Wiem, że sporo osób tak robi.
    D750, D300s, D80, N 18-200 VR, T 12-24/4, T 17-50/2,8, N 35/1,8, N 50/1,8D, T 90/2,8, N 70-300VR, N 24 - 70/2,8, DRF-14, SB-800 i masa starych manuali M42.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez vuki Zobacz posta
    a w czerwcu będę miał Parę Młodą obydwoje w okularach
    raczej patrzenie przez obiektyw nic tu nie da, wątpię abym obydwoje ich uchwycił bez refleksów
    zauważyłem, ze niektóre (pewnie te drogie z antyrefleksami) mniej blikują
    Najgorsze są szkła z tzw indexem - z błękitną poświatą - świecą się prawie całą powierzchnią. W studio zawsze można pochylić szkła okularów ku ziemi i zwykle pomaga. W plenerze puknąć test i próbować coś poradzić innym ustawieniem.

Wink

Cytat Zamieszczone przez flyski Zobacz posta
    No raczej tak zostawić nie można chyba że ma to byc kadr z filmu sci-fi retusz i to zdajesię pracochłonny jak nie zdołasz tego usunąć na etapie naświetlania matrycy (POLAR)
    kolega już dał receptę: POLAR Pomoże na pewno!
    D200+N 50mm f/1.8+SB-800.

Domyślnie

tu jest filmik o usuwaniu refleksów, może komuś pomoże

http://photoworkshop.com/adobe/softw...ema/index.html

klikamy na Adobe Photoshop CS and CS2 (prawa strona)
    następnie na Jane Conner-Ziser* zaznaczona jest żółtym kolorem
    otwieramy Pro studio Retouching, Crop and Straightening glares on glasses (tez na żółto)

jedyny minus... kobieta ma okropny głos

Domyślnie

reaktywuję prehistoryczny wątek z (prawdopodobnie lamerskim) pytaniem.
    Jak unikać efektu szklanych oczu/"panda eyes" (zlanie tęczówek ze źrenicami) u osób noszących szkła kontaktowe? Przykład poniżej:
    Pozostałe kwestie techniczne (słup z głowy, cień etc.) olejmy, bo nie o to biega. Powyższe zdjęcie było niestety błyśnięte na wprost

Uprawnienia umieszczania postów