Close

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 37

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Art Erie Zobacz posta
    Dla mnie cenną informacją było to, że oryginalne "pigmenty" w opakowaniach nazwijmy to "zbiorczych" są duzo tańsze "barwników" do drukarek biurkowo-amatorskich.
    Tylko dlatego, że nie ma drukarek barwnikowych z takimi pojemnościami atramentów. Gdyby były to też by kosztowały mniej w przeliczeniu na mililitr.

Domyślnie

Nie jestem pewien czy atrament z kaset dużych Epsonek sprawdzi się w mniejszych, bardzo być może że jednak różnią się między sobą w niuansach. SPR2880, SPR3000 a nawet SP3880 mają*mimo wszystko deczko inne głowice niż SP7880/9880.

Oczywiście dochodzi do tego rozhermetyzowanie układu - czynnikiem powodującym największe problemy z cloggingiem są pęchcerzyki powietrza dostające się do głowicy, więc sam oryginalny atrament nie poprawi sytuacji w znaczący sposób.

Profile nigdy nie dadzą równie dobrych efektów co oryginały, bo drukarki są linearyzowane pod oryginał, dzięki czemu dają się w prosty sposób charakteryzować profilem. Nieliniowe zachowanie wymaga profili o większej ilości próbek, a większe ilości próbek obarczone są szumem spektrofotometru itd., aby to faktycznie ogarnąć trzeba by mieć RIP-a z możliwością linearyzacji (osiągalne tylko dla B&W). A tak czy owak dochodzą*do tego inne aspekty jakości, których profil nie jest w stanie poprawić.

Domyślnie

A czy używa ktoś canon ip4850 i mógłby się wypowiedzieć o jakości drukowanych zdjęć?

Domyślnie

Jakikolwiek Canon PIXMA czy Epson PHOTO oferuje b. wysoką jakość, cena nie gra większej roli.

Domyślnie

Czyli rozumiem, że wydruki z obu drukarek będą porównywalne?

Domyślnie

Nie doktoryzowałem się z drobiazgowych porównań jakości - bo moją miłością i pasją są pigmentówki - ale to co widziałem jest (na oko) porównywalne.

Domyślnie

Zależy jak rozumieć tą radę - zalewać P50 tuszem pigmentowym bym nie radził, natomiast jest to jakaś opcja w przypadku SPR2880, SPR3000 a nawet SPR3880. Kaseta 220ml kosztuje teraz 321PLN, co daje 1,46PLN za 1ml - a nawet trochę mniej, bo z uwagi na to, że w technologii piezo nie można dopuścić do całkowitego opróżnienia atrament do kaset leją z czubem mającym to zrekompensować. W SPR2880 1lm kosztuje 3,95PLN, w SPR3000 - 3,89PLN, w SP3800 - 2,5PLN - więc potencjalne oszczędności są zauważalne. O ile oczywiście nie trafią one w pampers podczas udrażniania głowic przytkanych na skutek zapowietrzenia.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    Zależy jak rozumieć tą radę - zalewać P50 tuszem pigmentowym bym nie radził, natomiast jest to jakaś opcja w przypadku SPR2880, SPR3000 a nawet SPR3880. Kaseta 220ml kosztuje teraz 321PLN, co daje 1,46PLN za 1ml - a nawet trochę mniej, bo z uwagi na to, że w technologii piezo nie można dopuścić do całkowitego opróżnienia atrament do kaset leją z czubem mającym to zrekompensować. W SPR2880 1lm kosztuje 3,95PLN, w SPR3000 - 3,89PLN, w SP3800 - 2,5PLN - więc potencjalne oszczędności są zauważalne. O ile oczywiście nie trafią one w pampers podczas udrażniania głowic przytkanych na skutek zapowietrzenia.

Tylko jak dokonać transfuzji z wiaderka od serii 7xxx do 3xxx? I pewnie elektronika 'licznikowa' jakaś tam siedzi.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Warszawa/Puławy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gio Zobacz posta
    Tylko jak dokonać transfuzji z wiaderka od serii 7xxx do 3xxx? I pewnie elektronika 'licznikowa' jakaś tam siedzi.
    Chyba Tom01 miał na myśli żeby używać CISS-a ale z tym atramentem Epsona z dużych zbiorniczków.
    2 Nikony i kilka szkieł.

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    [...] O ile oczywiście nie trafią one w pampers podczas udrażniania głowic przytkanych na skutek zapowietrzenia.
    A własnie, czy CISS zachowuje się podobnie z barwnikami i pigmentami, czy też są jakieś różnice wykające z innych lepkości tych tuszy, innych głowic itd. ( nie znam się na tym zupełnie, choć znam pojęcie fizycznych różnic pomiędzy barwnikiem i pigmentem ).
    Dodam tylko, że mój CISS zamontowany do P50 zachowuje się wzorcowo.

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów