Close

Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Question Nikkor 18-70 i zacięty pierścien zooma

Dziś ni stąd ni zowąd po wyjęciu aparatu z torby zauważyłem, że nie mogę poruszać pierścieniem zmiany ogniskowej. Pierścień zablokował się w pozycji 35mm i nie chce się dobrowolnie przesunąć na żadną inną ogniskową. Czy ktoś miał podobny problem? Jak sobie z nim poradził? Kiedyś gdzieś wydziałem tutorial rozbierania N18-70 na części. Może ktoś ma coś takiego? Ogólnie to waham się między oddaniem obiektywu do serwisu a naprawą w domowych warunkach. AF-S działa (póki co) więc wnioskuję, że uszkodzenie jest mechaniczne. Będę bardzo wdzięczny za wszelkie wskazówki oraz rady.

Domyślnie

Niestety ten obiektyw mimo bardzo dobrych właściwości optycznych mechanicznie jest do d... niczego.
    Jak Sigma kiedyś.
    Wiem z doświadczenia.
    Dxxx Fx Fxx Pxxxx

Domyślnie

witajcie!

więc tak, mam w posiadaniu uszkodzony obiektyw nikkor 18-70 mm (kit do nikona d 70). uszkodzenie polega na braku pierścienia ostrości. no i luzy na obiektywie i nie zawsze łapie ostrość na autofokusie. czy wiecie gdzie ewentualnie można dostać ten pierścień i jak go zainstalować?
    ewentualnie gdzie w warszawie dokonują takich napraw w miarę za ludzkie pieniądze?

Domyślnie

Adam Bieniek - zbiera dobre opinie
    D300 | N35 1.8 | N17-55

Uprawnienia umieszczania postów