52.Black Saddlebags (Tramea lacerata)
Szukaj
52.Black Saddlebags (Tramea lacerata)
52 - po prostu piękne!!!
Niby robal centralnie umieszczony ale kolorystyka zdjęcia jest po prostu dla mnie genialna!
---------
Pozdarwiam,
kolekcjoner słoików
pomijajac aspekty czysto techniczne, to ten watek ma olbrzymie walory dydaktyczne, fajnie poogladac robale ktore w Polsce nie wystepuja.
no, dobra, niech beda 'owady ktore w Polsce nie wystepuja'![]()
Dark, bardzo cenna uwaga co do "robali". MichalR ,z tą dydaktyką to chyba przesadziłeś
,ale dziękuje za zainteresowanie wątkiem. Zdaję sobie sprawę z wielu braków ale czesto bardziej interesuje mnie sytuacja lub ciekawy owad . Boeing, nie zawsze obiekt musi być umieszczony w mocnym punkcie.
Ważka miała moc hipnotyzującą![]()
53. Black-and-yellow garden spider
54.
dlaczego przesadzilem? sporo tu gatunkow w Polsce nie wystepujacyh. chociazby ten tygrzyk z czarnym rylem, albo ta wazka powyzej.![]()
Ważka z 52 fantastyczna - kolor, detal - wszystko super! A ta samica Tygrzyka z "czarnym rylem" to jakiś inny gatunek, niż Tygrzyk Paskowany, u nas popularny? Podobną pajęczycę upolowałem w te wakacje, ale widzę, że na przyszłe nie jadę, jeśli nie dorobię się obiektywu makro!
Trochę bloguję.
To Argiope aurantia, gatunek nearktyczny. W Polsce występuje tylko jeden - A. bruennichi. Na południu Europy dość często można natknąć się na A. lobata.
MichalR Rzeczywiście niektóre gatunki nie występują w Polsce, ale generalnie w trawie jest tyle małych stworzeń że chyba największym wyzwaniem jest je znaleźć i utrwalić. U ciebie i innych są takie których się nigdy nie widziało. W momencie kiedy np. Dark dodaje informacje o gatunku to w tedy nabierają te fotografie walorów dydaktycznych.![]()
Skontaktuj się z nami