Szukaj
Ja mam zwyczajną głowicę i powiem szczerze, że jak wyczujesz szkło i głowicę to na każdej głowicy pojedziesz. To kwestia wyczucia sprzętu i zaznaczenia na nim istotnych miejsc gdzie wszystko wychodzi najlepiej.
A wracając do nadiru to jest na to bardzo dobry sposób. Ja zwyczajnie przestawiam statyw z aparatem 1-1,5m obok i pod kątem 45 stopni robie zdjęcie miejsca gdzie stał statyw w nadirze. Następnie korekcja perspektywy w PS i już![]()
D800 | N24-70 | SB900 |
Tzn ja chcę dokupić coś takiego do mojej głowicy:
http://sklep.vr24.pl/index.php?t=158&f=10&a=7377
Napisz mi tylko, jak potem wstawić to zdjęcie nadiru? W PanoTour jest na to jakaś automatyczna opcja?![]()
D7000, N 17-55, N 35, SB, MB-D11, EIZO, EPSON, VELBON, NNJ
Ja mam tą głowicę bez żadnych przystawek specjalnych i dużo tańszą od Nodala
http://www.panorama-hardware.de/2/pr...ripodhead.html
Co do wstawienia zdjęcia do nadiru to najpierw dzielę otrzymaną panoramę na 6 kwadratów (ścianek kubicznych) i wtedy na wyprostowanym zdjęciu nadiru nakładam to co robiłem z boku.
D800 | N24-70 | SB900 |
Dodam, że do podziału na cubic nadaje się darmowy pano2qtvr.
Raulo, ja robię podobnie jak Ty, z tym, że ja nadir cykam z ręki. Czasami trzeba niestety trochę iso podnieść, spróbuję Twojego sposobu następnym razem
mihow - automatycznie żaden program Ci tego nie wstawi. Musisz podziałać w Photoshopie![]()
Gorzej jak trzeba zastosować bracketing
Wtedy ręka odpada niestety.
Naturalnie można potem sztucznie wywołać Nef'a ale to już nie to.
D800 | N24-70 | SB900 |
Tak, ale jak robimy cala pano w hdr to wtedy z nadirem sie nameczysz.
D800 | N24-70 | SB900 |
Pozwólcie koledzy , że się dopytam o coś w temacie "ruchomych" panoram. Otóż posiadam kilkadziesiąt poskładanych panoram cylindrycznych. Czy jest możliwe aby takie panoramy włożyć do jakiegoś programu i móc póżniej oglądać jak te pokazane na początku tego wątku? Może ktoś wie jak to zrobić i czy to jest możliwe. Dziękuję za wszelkie podpowiedzi.
J.Piwowarczyk
D810 N20-35/2,8 AF-D; N50/1,4 AiS; SB-800
Z cylindrycznych panoram nie zrobisz panoram sferycznych 180st w pionie...
Można je przerobić tylko na panoramy oglądane w poziomie 360st...
D7000, N 17-55, N 35, SB, MB-D11, EIZO, EPSON, VELBON, NNJ
Skontaktuj się z nami