Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 38

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek S. Zobacz posta
    I wiele innych
    Nie, no to wiadomo, że sam obiektyw to mało..., w sumie jedyny dla mnie problem to głowica - może coś się wymyśli - do kompakta kiedyś zmajstrowałem, to i do lustra może dam radę. Miałem raczej na myśli, że same fiszajowe zdjęcia na dłuższą metę są trochę nudne - ale zabawa w sferyczne panoramki wnosi ożywczy powiew nowości i to może być dla mnie dodatkowy bodziec do sięgnięcia do kieszeni...

ale, przy okazji, ciekawy jestem co kryje się pod tym wyrażeniem " i wiele innych"

Domyślnie

Jeżeli chodzi o głowicę to radzę nie bawić się w półśrodki i majsterkowanie... Znam to z autopsji... Wiem, że głowice profesjonalne są drogie, ale tylko one gwarantują komfort pracy i idealne końcowe efekty...

Statyw też powinien być mocno stabilny i ciężki. Nieraz trzeba robić panoramy przy większym wietrze i nie może być mowy o poruszeniach lub nawet lekkich przesunięciach...
    D7000, N 17-55, N 35, SB, MB-D11, EIZO, EPSON, VELBON, NNJ

Domyślnie

Wiele innych, to np. takie pierdółki jak pilot do wyzwalania (wg mnie odpada ręczne wyzwalanie).
    Co do głowicy hand made, to się nie zgodzę. Ja mam właśnie taką i jestem bardzo zadowolony.
    Efekty można zobaczyć na mojej stronie.
    \/ \/ \/ \/ \/

Domyślnie

Co do głowicy hand made, to się nie zgodzę. Ja mam właśnie taką i jestem bardzo zadowolony. Efekty można zobaczyć na mojej stronie.
    Nie mówię, że się nie da... Da się, ale po przesiadce na Nodal Ninja 3 z rotatorem dopiero zauważyłem komfort pracy. Chodzi też o trwałość - NN 3 jest super solidnie wykonana... Przy częstej produkcji panoram może to mieć znaczenie...

Domyślnie

Nodal Ninja są trochę drogie (wiem, ze to pojecie bardzo względne), ale czy są wam znane tańsze, a jakościowo i funkcjonalnie podobne "zamienniki"?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vinci Zobacz posta
    Nodal Ninja są trochę drogie (wiem, ze to pojecie bardzo względne), ale czy są wam znane tańsze, a jakościowo i funkcjonalnie podobne "zamienniki"?
    Nie znam zamienników o takiej jakości... Na allegro można kupić tańsze głowice, miałem jedną taką, ale po 3 miesiącach sprzedałem i kupiłem NN 3... Nie żałowałem... To jest tak jak z gripem do aparatu - można kupić zamiennik o wiele tańszy niż oryginał, ale dopiero jak kupisz oryginał stwierdzisz, że warto było wydać więcej kasy...

Domyślnie

W ciągu roku zrobiłem około 200-300 panoram. Budując głowicę, zadbałem, aby pasowała do mojego aparatu i spełniała wszystkie moje potrzeby. Dla mnie jest ona lepsza od regulowanych śrubą Dobasów czy nawet NN. Kilka zdjęć mojej głowicy można zobaczyć pod tym adresem
    Dodam, że włożyłem w nią trochę pracy, ale to nic trudnego, gdy ma się dwie lewe ręce do takich rzeczy (jestem mańkutem ).
    Co do rotatora to oczywiście się zgodzę. Jest on bardzo przydatny, dlatego również zamierzam go sobie zrobić

Domyślnie

Ja nie umiem majsterkować i nie mam na to czasu Wolałem kupić gotowe rozwiązanie i jestem zadowolony...

Domyślnie

... Budując głowicę, zadbałem, aby pasowała do mojego aparatu i spełniała wszystkie moje potrzeby. Dla mnie jest ona lepsza od regulowanych śrubą Dobasów czy nawet NN. Kilka zdjęć mojej głowicy można zobaczyć pod tym adresem
    .
    Dzięki bardzo za linka, czuję, że w wakacje pomajsterkuję i ja

Domyślnie

Tak się chwalisz tym Nodal Ninja a przy tak dobrej głowicy zasłanianie grafiką nadiru to profanacja
    D800 | N24-70 | SB900 |

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów