Close

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 59

Wątek: Nikon 35mm 1.8

Oszczędny w słowach Awatar teodor2424
    Miasto
    Sierakowice woj. pom.

Domyślnie

Ja w 2009r kupowałem z cyfrowe, podpiąłem w domu do d90 i lipa raz ff a raz bf wkurzony wróciłem do sklepu chyba 2 dni później już zabierając ze sobą body, podpiąłem na miejscu inną sztukę która była idealna, wymienili mi bez problemu. Swoją droga mam na sprzedaż cały zestaw Nikona (szkła, body, lampy) z tym że nie mogę wystawić na giełdę bo mam za mało postów, jednak obecny na forum jestem już długo.
    D90 | 18-105VR | 70-300VR | MB-D80 | Lowepro Fastpack 200 | Lightsphere | F&U blenda 5w1 | \wszystko na sprzedaż\

Domyślnie

Właśnie się przymierzam do kupna 35mm do mojego d90. Nie wiem czemu ale nie mogę się doczytać na forum jaka jest różnica pomiędzy wersją f1,8 a f2. Poza ceną oczywiście. No i też który bardziej by mi się opłacał? Ostatnio kupiłem 50mm do portretów i przyda się teraz szerszy trochę...

Photoartbox
    Gość

Domyślnie

1.8 to nowsza wesja z silnikiem AF-S. Jesli nie masz zamiaru zmieniac na FX, to lepsze rozwiazanie. Na FX wersja 1.8 mocno winietuje, niektorym to nie przeszkadza, mnie tak.

Domyślnie

Photoartbox jak zwykle mnie ratujesz Dziękuję Ci za to. Czyli nie ma sensu przepłacać? Na razie nie będę zmieniał na FX. Uczę się i uczę i czekam na efekty hehe.

Domyślnie

Czy ja wiem czy tak bardzo winietuje...

Jakoś bardzo nie widać tego na zdjęciu: www.makarski.eu/wymiana/35tka.jpg
    (sorry za surowe zdjęcie ale cóż, nie było czasu za bardzo )

Photoartbox
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sapphiron Zobacz posta
    Czy ja wiem czy tak bardzo winietuje...

Jakoś bardzo nie widać tego na zdjęciu: www.makarski.eu/wymiana/35tka.jpg
    (sorry za surowe zdjęcie ale cóż, nie było czasu za bardzo )
    Ja nie wiem, czy w kazdym watku o tym szkle musi znalezc sie ktos, kto na sile probuje udowodnic, ze to szklo na FX malo winietuje. Raz jeszcze napisze, ze: to szklo winietuje na FX jak diabli i jak ktos nie wierzy, to niech sobie zobaczy to: http://www.dpreview.com/lensreviews/..._n15/page3.asp

PS. OK, jak nie widzisz winiety na podanym przez Ciebie przykladzie, to nie mamy o czym dyskutowac.

A widzisz tu winiete? D700 F1.8

Ostatnio edytowane przez Photoartbox ; 20-10-2011 o 20:24

Domyślnie

Napisałem "Czy ja wiem czy tak bardzo winietuje..."

To jest raczej różnica między tym a tym co ty próbujesz wstawić pod moje palce...
    Nie twierdzę że nie winietuje, twierdzę że nie jest to duża winieta która przeszkadza, a nawet jeśli przeszkadza to odcinając rogi gdzie w zasadzie tylko one są ciemne dostaje się materiał większy i lepszy niż z DX.

P.S.
    Ironię i inne zagrywki wsadź sobie między pośladki bo mnie to nie rusza...

Photoartbox
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sapphiron Zobacz posta
    Napisałem "Czy ja wiem czy tak bardzo winietuje..."

To jest raczej różnica między tym a tym co ty próbujesz wstawić pod moje palce...
    Nie twierdzę że nie winietuje, twierdzę że nie jest to duża winieta która przeszkadza, a nawet jeśli przeszkadza to odcinając rogi gdzie w zasadzie tylko one są ciemne dostaje się materiał większy i lepszy niż z DX.

P.S.
    Ironię i inne zagrywki wsadź sobie między pośladki bo mnie to nie rusza...
    Wlasnie z tym sie nie zgadzam, a jesli chodzi o twoje PS, to sam dales swiadectwo swojej kultury. Zegnam na zawsze...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Photoartbox Zobacz posta
    Wlasnie z tym sie nie zgadzam, a jesli chodzi o twoje PS, to sam dales swiadectwo swojej kultury. Zegnam na zawsze...
    Owszem możesz się nie zgadzać, tylko w sposób kulturalny.

Co do świadectwa kultury ty dajesz je w każdym wątku gdzie tylko piszesz Jesteś taki standardowy Talib który uważa że wszystko wie wszystko przetestował itp a jak wychodzi później to nawet nie potrafi zrobić dobrego zdjęcia żonie...

Ups

Domyślnie

Oj bo się krew poleje

W kwestii 35 1.8 wyjaśnijmy sobie raz na zawsze, że:

1. To szkło dx-owe
    2. Po drugie winietuje na fx
    3. od f1.8 do f4 winieta mała usuwalna w np. PS, na f4 najmniejsza. Potem już zdecydowanie rośnie i każdy sam musi podjąć decyzję jakich przesłon najczęściej używa i czy mu to przeszkadza. Mi nie
    Trochę tego...trochę tamtego...

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów