Close

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 39 z 39

Wątek: Lustro II..

Domyślnie Lustro II..

Pokazywać zdjęcia bez skrupułów, ja sam publikowalem tu wiele kadrów "w samo południe".
    Niektóre miejsca nie jesteśmy w stanie odwiedzić o wydumanej porze inne są zbyt niebezpieczne aby siedzieć w nich czekając na światło. Mało kto ma wątpliwości w aspekcie deko lepszy kadr kosztem opcji zostania bigmackiem dla np. krokodyla

Sent from my iPad using Tapatalk
    Pozdrawiam: Camrak
    Down Under - the place to be!

Domyślnie

..... a to, jest super.
    Wiem co mówię, bo w Norwegii byłem pięć razy, a takiego nie ustrzeliłem. ))

Domyślnie

harb, sądząc po zdjęciach, wykonałeś je idealnie biorąc pod uwagę okoliczności. Według mnie to raczej powód do dumy. Dodatkowo, mimo tego, że wybieramy się w plener fotograficzny, to wiadomym jest, że nie da się sfotografować każdego miejsca o idealnej porze. Ale nadal zdjęcia mogą być po pierwsze świetne technicznie, po drugie interesujące, po trzecie unikalne. Tak odbieram Twoje prace, a dodanie komentarza, że pora mogłaby być lepsza... no cóż to fakt i tyle. Nie ma tak jakby negatywnego wpływu na ocenę Twojej pracy, jeżeli tylko się chwilę nad nim zastanowić. To jest po prostu tęsknota za czymś więcej. Natomiast i tak warto zdjęcia prezentować. Nadal są to świetne prace. Mimo, że ktoś na świecie z danej miejscówki zaprezentował coś jeszcze lepszego. Za to, nie ma takich zdjęć jak Twoje z okolic, w których on nie może spędzić więcej czasu!

To chyba jest pytanie czemu służy galeria i portfolio. Jeżeli chcemy się mierzyć z całym światem, to zdjęcie z dowolnej miejscówki, konkuruje z całym światowym dorobkiem. Wówczas, zdjęcia o których wiesz, że im trochę brakuje do ideału - nie powinny do galerii trafić. Zamieszczone fotografie to ma być ideał.
    Natomiast, jeżeli portfolio jest luźniejsze, bardziej pokazujące na co nas stać, ale niekoniecznie rywalizujące, hiper-ambitne i wydumane - wówczas prezentacja zdjęć nawet reporterskich, ma sens. Pozwala chociażby ocenić, co i kiedy, w jakich warunkach, przy jakiej pogodzie jest dostępne i osiągalne. Ze słowem komentarza jest to według mnie bardzo cenna i potrzebna rzecz. I wciąż piękna. Oczywistym się też robi to, że warunki determinują jakość zdjęć.
    Zatem to może takie komentarze powinny być poczytywane za niegrzeczne? Hmmm. Jeżeli tak, to przepraszam za swój. Natomiast ja nie byłem świadom okoliczności powstania tego kadru. Oceniłem zdjęcie tak, jakbym oceniał zdjęcie fotografa, który mieszka w domku, z którego ganku wykonał to zdjęcie. Jednak inaczej podchodzę do fotografii "turystycznej", a inaczej do "wyczekanej".

Domyślnie

Wam to nigdy wiatr nie wieje w tych tatrach ? Podoba się bardzo.
    Puszka300D90isłoiki.......

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BogdanSD Zobacz posta
    Wam to nigdy wiatr nie wieje w tych tatrach ? Podoba się bardzo.
    Greg77, PABLOOK, Jacekz40, Camrak - dzieki

mOSAd - dziekuje za tak obszerny komentarz, całkowicie sie z nim zgadzam

Bogdanie wszędzie wieje i W Norwegii tez, 15 minut pózniej juz nie było tego lusterka - powiał witrzyk

Domyślnie

Ja odniosę się do pytania: czy prezentować zdjęcia czy nie?
    Oczywiście że zdjęcia wykonane w "złotej godzinie" mają to coś, jednak chciałbym mieć chociaż takie fotki z wyjazdu jak te prezentowane przez Janka, byłem w Norwegi dawno temu jeszcze z analogiem na którym oszczędzałem każdą klatkę no i nie mam za dużo zdjęć z tego pieknego kraju. Jeżeli zdjęcie ma ręce i nogi tak jak te prezentowane tutaj to jak najbardziej pokazywać, co również się tyczy innych kolegów którzy ten kraj obiechali a serwują nam jedynie kilka (fakt że pięknych) zdjęć.
    Rozpisałem się dość sporo jak na mnie więc już kończę i życzę wszystkim aby mieli choć takie foty w swoim portfolio
    Moja galeria: www.darko.cal.pl, zapraszam na FB

Domyślnie

Jak na takie warunki to udana fota
    Nikon D90 + NIKKOR 18-105 mm + NIKKOR 85 mm 1.8 D

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ART69 Zobacz posta
    Jak na takie warunki to udana fota
    Jak możesz! Przeproś!

Domyślnie

Świetne lustereczko .
    Pozdro. Wojtek

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234