Witam Szanownych... pomaganie w różnych tematach, to może i mnie oświecicie...
...jaką płytę najlepiej dopasować do Intela i3 2100 ?
Warunkiem jest możliwość podłączenia dysków ATA(slave) i SATA(master) bez przejściówek.
Pozdrawiam
Szukaj
Witam Szanownych... pomaganie w różnych tematach, to może i mnie oświecicie...
...jaką płytę najlepiej dopasować do Intela i3 2100 ?
Warunkiem jest możliwość podłączenia dysków ATA(slave) i SATA(master) bez przejściówek.
Pozdrawiam
Nie ma odpowiedniego działu na takie pytania? Przenoszę… następny raz wyląduje w koszu.
Plyta to jest maly problem, ale domyslam sie, ze dyski ze starej budy beda.....99.9% plyt na rynku ma jedno wejscie ATA, od tego rozwiazania sie poprostu odchodzi.
Teraz pytanie, czy zamierzasz kupic DVD pod Sata czy uzywac starego pod ATA, bo jak tego pod ATA to nie zalecam podpinania na jednej szelce dysku i napedu optycznego....
Sprawy master slave zalatwia sie w biosie, chyba, ze masz dwa dyski na jednej szelce....wybierzesz sobie sata z ktorego ma bootowac![]()
Nikon http://greg77.com/
... Witam... "swider" przepraszam, więcej nie będę
Greg77 no to bardziej precyzyjnie, bo faktycznie skąpo to opisałem.
Potrzebuję nowej płyty i procesora, a co za tym idzie, zmienią się i pamięci. Reszta przeskoczy ze starego układu, więc HDD będzie ATA (wrzucę go w kieszeń jako archiwizer podręczny), dołożę dwa nowe dyski 500 GB SATA (jeden jako bootmaster, drugi roboczy), DVD na ATA , ale chciałbym dodać/zamienić na coś lightscribe SATA, poza tym podłaczone będą FireWire, karta TV i grafika, multiczytnik kart (ze starego zestawu)...
Do tej pory pracowałem na Epox`e, ale mi producenta zamknęli i nie mam pojęcia w którą stronę iść, myślałem o płytach Gigabyte`a, albo Asus`a ... niestety nie mam doświadczenia z bieżącym hardwarem i się doświadczonych pytam... cena tak do 450 zł.
na Twoim miejscu wywalilbym HDD na ATA i kupil nowy dysk ( albo 2 do raid ) 1 TB ktore chodza ponizej 200 PLN. Po prostu nie warto juz tego sprzetu uzywac pryz dzisiejszych cenach dyskow. Jaka masz grafike? Na jakim zlaczu? Na jakim zlaczu masz karte TV? Multiczytnik podpinany jest pod zlacze USB na plycie z tego co wiem wiec to nie problem.
Jezeli chodzi o plyty glowne - polecam gigabyte, ale w tej polce cenowe roznice nie beda diametralne. Dowolna plyta od dobrego producenta z odpowiednia podstawka i iloscia zlacz sata/ pcie etc bedze dla ciebie dobra.
Czemu akurat i3-2100? Jest to dobry wybor budzetowy, ale jako ze jest to SB to ma zintegrowaa grafike. Byc moze lepiej wykorzystac ja niz ta ktora zostala Ci po starym komputerze?
Ostatnio edytowane przez Kurtz ; 03-09-2011 o 14:45
d70s + N18-70 + N55-200
Jezeli koniecznie chcesz uzyc tego ATA jako magazyn w szufladzie, to moze jak najbardziej to zrobic, nagrywareczka jednak musi byc nowa pod SATA bo nie zaleca sie podpinac optycznego z HDD, zawsze szybszy naped dostosuje sie do wolniejszego co spowolni twoj HDD, wiec lepiej dokupic nagrywarke SATA, lightscribe powiem szczerze, mialem i nie uzylem ani razu
Co do marki plyty, to tak jak z dyskami, jedni beda sie zabijac o WD a inni o Seagate.....dla mnie to nie robi wielkiej roznicy, ma dzialac i byc bezawaryjne, to tyle.....
Co do wypowiedzi Kurtza, to racja jest, kupic dwa HDD i postawic RAID, ale bezpieczniej jest postawic system na SSD, bezpieczniej i jeszcze szybciej....
Wlasnie nie do koncaDyski SSD, szczegonie te w przystepnych cenach to nie jest niezawodna technologia. Mialem doczynienia z calkiem spora ioscia probemow spowodowanych wlasnie przez dysk SSD. PRoblem z zapisem powyzej pwnej ilosci danych, uszkodzenie dysku poprzez bardoz czesty zapis/odczyt jednego pliku ( ciage uzywane te same komorki ). 2 dyski 1 TB w RAID 1 beda moim zdaniem znacznie bezpieczniejsze a jednoczesnie oferuja lepszy stosunek cena/jakosc. 2 samsungi spinpointy http://www.ram.net.pl/product_info.p...ducts_id=52391 to calkiem przyzwoity wybor. Chociaz bez RAID 1 nie radzilbym ich stosowac...
RAID 1+0 to jeszcze fajniejsze rozwiazanie... ^^
d70s + N18-70 + N55-200
A kto mowi o SSD jakiejs taniej firmy jak kingston...?? Jezeli juz inwestowac to pozadnie, OCZ lub IBM.....
Raid jest ok, ale przy RAID 1 o ile sie nie myle jest robiona kopia danych na obu dyskach, tak? Pracy to jednak nie przyspieszy, Wolal bym SSD i 1TB na dane.....Raid tez bywa zawodny i wiele zalezy od chipsetu plyty glownej i tego jak sobie radzi takowy z RAIDem![]()
Dobre SSD kosztuja odpowiednio, a patrzac po wyborze procesora i podejsciu do skladnaia sprzetu to jest to sprzet budzetowy. Z reszta, przypadki o ktorych mowiem i zktorymi sie spotkalem to nie byly najtansze dski. OCZ Vertex 2, IBM.
RAID 1 czyli mirror nie zwieksza predkosci zapisu, ale moze zwiekszac predkosci odczytu w okrslonych sytuacjach, a przede wszystkim znacznie zwieksza bezpieczenstwo danych. Dyski samsunga SpinPointy maja tendencje do padania, wiec balbym sie wstawic taki dysk jako storage. Jednoczesnie sa szybkie i dosc tanie.
Tak czy inaczej, uwazam ze wstawianie starego dysku na ATA nie ma wiekszego sensu. Jezei go potrzebujemy, to wiekszosc blyt i tak bedzie miala odpowiednie zlacze.
d70s + N18-70 + N55-200
Skontaktuj się z nami