Close

Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Domyślnie Pierwsze promienie

Dziś zamieszczam moje pierwsze zdjęcie portretowe na forum.
    Nikon D50, zapis bezpośrednio w jpg, w zasadzie bez obróbki.
    Wszelkie uwagi przyjmę z pokorą.

Domyślnie

Nawet przyjemnie wykadrowane, przy zachodzącym słońcu ale trochę jak dla mnie za cukierkowo. Mogłeś delikatnie obrobić i usunąć ze zdjęcia: z lewego górnego rogu "część dachu - gałęzie" a z prawego górnego rogu "plamkę nieba" (trochę rozprasza wzrok).
    Ale tak, to nawet miło.

Domyślnie

Delikatna obróbka skóry dałaby lepszy efekt.
    D750, N50/1.8G, N35/2.0D, N70-200 VRII, SB-900 /.................... Sony A7II, S28/2.0, Zeiss 55/1.8, Helios 44 ....................... / EIZO CS240.

http://www.warszawa-fotograf.pl/

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bolo Zobacz posta
    Nawet przyjemnie wykadrowane, przy zachodzącym słońcu ale trochę jak dla mnie za cukierkowo. Mogłeś delikatnie obrobić i usunąć ze zdjęcia: z lewego górnego rogu "część dachu - gałęzie" a z prawego górnego rogu "plamkę nieba" (trochę rozprasza wzrok).
    Ale tak, to nawet miło.
    To akurat był wschód

Co do pozostałych uwag, to... kurczę, rzeczywiście masz rację. Chyba byłem tak zaaferowany, że zamieszczam to pierwsze zdjęcie, że w ogóle nie spojrzałem na nie krytycznym okiem...

Co do retuszu skóry to zgadzam się, ale co do zasady jestem przeciwnikiem "polepszania" urody. Człowiek się napatrzy na te zdjęcia z gazet, a potem szuka i szuka w realu, i nie może znaleźć

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Thommas Zobacz posta

Co do retuszu skóry to zgadzam się, ale co do zasady jestem przeciwnikiem "polepszania" urody. Człowiek się napatrzy na te zdjęcia z gazet, a potem szuka i szuka w realu, i nie może znaleźć
    Też wychodzę z tego założenia, szczególnie w dziale 'portret', bo w 'glamour' to już co innego. Za to masz plus.

Drzewo z lewej i niebo z prawej. Poza tym przyjemnie.

Ewentualnie kadrowałbym głowę pod innym kątem. Drugie oko, a właściwie jego okolice nie wyglądają zbyt fajnie. No, ale to szczegół.

Domyślnie

Na pewno masz jakieś z otwartymi oczami, zapodaj, bo to jest jakieś "niedokończone"...
    d'SLR; Takumar 1,8/55; Zeiss 3,5/135
    sadpunk44.blogspot.com

Uprawnienia umieszczania postów