Szukaj
Ja specjalistą w żadnym razie nie jestem, ale moim zdaniem ostre cienie nosa na twarzy są raczej niepożądane i powinieneś je jakoś skompensować lampą wbudowaną, bądź drugą lampą zdalnie wyzwalaną.
Proponuję na tym etapie poradniki dotyczące oświetlenia w portrecie. Czy to papierowe, czy internetowe. Czytania i teorii trochę jest, doświadczenia też zajmą trochę czasu na pewno. Patrz na cienie, na kontrasty. Operuj głębią ostrości. Na razie to niestety portretowe przedszkole. Sporo pojęcia o świetle mogą też dać lekcje na youtube chociażby. A jak ktoś jeszcze po angielsku rozumie, to interesującego materiału jest cała masa.
PS. Świetle ogólnie - o jego roli, rozkładzie, na co zwracać uwagę. Niekoniecznie o błyskaniu. Światłem zastanym i blendą można zrobić niesamowite rzeczy.
Ostatnio edytowane przez mOSAd ; 31-08-2011 o 22:43
Cienie straszne, jestem na NIE ...
Parasolka by pomogła i inny kąt
"GŁASKANIEM NIC SIĘ NIE NAUCZĘ - pokrytykuj mnie nieco"
~ JA
Błysk tragedia, właściwie wszystko do poprawy - ale tym się nie przejmuj. Skup się bardziej na samych podstawach w portrecie. Naucz się poprawnie kadrować - na każdym ze zdjęc dałeś za dużo góry, zdjęcia nie trzymają poziomu, może to zamysł artsyczny ale przy tak podstawowych błędach do mnie nie przemawia. Moja rada na przyszłość: odpuść błyskanie do czasu, aż nauczysz się kadrować i operować światłem zastanym, które jest znacznie łatwiejsze do opanowania niż błysk.
D90
Po pierwsze poległeś ze światłem , po drugie kadry nieciekawe - zbyt centralne i za dużo góry. Ćwicz jeszcze - zwłaszcza oświetlenie. Powodzenia !
D700/ S5Pro / N 80-200 f2.8 / N 85 f1.8 / S 8 f3.5 / T28-75 f2.8 / SB 900 / iMac27" / iMac 20" / iPad3
Skontaktuj się z nami